оп

У 2017 році ліки стануть доступнішими. Уряд заклав 500 млн грн на реімбурсацію ліків у Державний бюджет 2017 року.

У пріоритеті лікування хвороб, що першочергово впливають на основні показники смертності населення чи ефективно лікуються на амбулаторному етапі: серцево-судинні хвороби, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальна астма.

“Наша мета – забезпечити максимальну кількість людей доступними та якісними ліками. Завдяки впровадженню реімбурсації ми не лише знизимо ціни на основні лікарські засоби та зробимо їх доступнішими для пацієнтів, а й зменшимо смертність та кількість ускладнень унаслідок хвороб”, – зазначила в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун.

Україна друга у світі за кількістю смертей через серцево-судинні захворювання (понад 65%). У 2015 році в Україні зареєстровано близько 1 млн осіб, які страждають від цукрового діабету ІІ типу, що у 6 разів більше, ніж пацієнтів з діабетом 1 типу (інсулінозалежні), та 210 тис пацієнтів з бронхіальною астмою.

Програма реімбурсації запрацює на повну з 1 квітня 2017 року. Ліки, кошти за які будуть відшкодовуватися, призначатимуть лікарі первинної ланки (сімейні лікарі, терапевти, педіатри) за міжнародними непатентованими назвами (МНН), тобто за діючою речовиною, а не за комерційною назвою.

Безкоштовні ліки – це частина гарантованого пакету послуг первинної ланки. Вартість ліків відшкодовуватиметься за ціною найдешевшого генерика. Загалом буде 21 МНН (16 – серцево-судинні захворювання, 2 – цукровий діабет ІІ типу, 3 – бронхіальна астма) з оновленого Національного переліку лікарських засобів (згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я).

Близько 90% ліків в Україні купуються за кошти пацієнтів. При цьому пацієнти споживають ліки, які не відповідають показникам поширеності хвороб, і надають пріоритет другорядним препаратам.

Програма реімбурсації сприятиме зниженню цін на основні лікарські засоби, збільшить обсяги споживання основних ліків, підвищить їх доступність, сприятиме раціональному використанню бюджетних коштів та, що головне, покращить здоров’я українців.

Добавить комментарий