купкуп

Рак молочної залози – онкологія, яка передається як спадково, так її можуть виявити і в жінки, в сім’ї яких ніхто ніколи не хворів на рак. Існує чотири стадії раку.

При першій стадії раку молочної залози злоякісне  утворення можна виявити лише за допомогою УЗД або мамографії, тому що вузликове утворення дуже малого розміру.

А вже при другій стадії, якщо жінка вміє правильно проводити самоогляд (як це робити дивіться тут), то може виявити ущільнення сама. Такі ущільнення часто мають симптоми мастопатії, а не раку і є доброякісними. Усі лікарі наголошують на обов’язковому зверненні до мамолога при будь-яких змінах в молочній залозі. Це може врятувати ваше життя.

Третя стадія раку грудей характерна великим розміром нововутворення, больовими відчуттями, змінами поверхні шкіри на грудях, а особливо над ущільненням, виділенням зі сосків та порушенням гормонального фону. Також пахові лімфатичні вузли, як і на другій стадії, збільшенні, тому викликають дискомфорт.

При четвертій стадії раку вражена молочна залоза повністю, на грудях можуть з’явитися великі виразки, а метастази розповсюджуються по всьому тілу.

Хірургічне втручання може використовуватися при кожній стадії раку молочної залози. Залежно від стаді раку, обсяги хірургічного втручання можуть бути різними. І при цій хворобі найменше потрібно боятися «втраченої краси». У світі давно практикують пластику грудей після того як рак вилікували. Крім того, в деяких випадках, якщо онкологія виявлена на ранніх стадіях, оперативного втручання можна уникнути.

Повне видалення молочної залози (мастектомію) лікарі використовують в залежності від розміру пухлини.  В сучасних онкологічних клініках зазвичай при першій стадії, якщо м’язи молочної залози не уражені злоякісним процесом, їх зберігають. Або застосовують часткову мастектомію . В такому випадку видаляється тільки уражена частина молочної залози.

Таке лікування поєднують з радіоопроміненням чи хіміотерапією. Такі заходи необхідні для того, аби не відбувся рецидив.

Також лікарі, оперуючи, можуть видаляти лімфатичні вузли. Якщо у видалених під час операції лімфатичних вузлах виявлені метастази, жінки проходять курс променевої терапії. Крім іншого пацієнткам з високим ризиком попадання злоякісних клітин у кровотік призначається хіміотерапевтичне лікування.

Добавить комментарий