к4пук

Рак молочної залози – це онкологічне захворювання, яке на перших стадіях практично повністю виліковується, якщо воно виявлено вчасно.

Перші явні признаки раку молочної залози самостійно жінка може виявити вже будучи на другій чи третій стадії раку. Першим проявом того, що потрібно перевірятись, є мастопатія. Часті болі в грудях та відчуття ущільненості зобов’язує відвідати мамолога та обов’язково зробити УЗД або мамографію, залежно від віку та рекомендації лікаря.

Часто ущільнення після мастопатії лікарі характеризують, як доброякісні новоутворення, проте, існують ризики злоякісних вузликових утворень. Можливість утворення ракових клітин полягає в тому, що сама мастопатія виникає у жінки через порушення гормональної регуляції.  Причину раку молочної залози вчені достеменно з’ясувати не можуть. Але при детальному обстеженні жінок, в яких знаходили рак, виявляли гормональний збій.

Рак на першій стадії тактильним методом не може виявити навіть досвідчений лікар, тому що вузлики найчастіше дуже малого розміру. Крім того, бувають вузликові утворення, які досягають трьох сантиметрів і аналізи показують що це доброякісна пухлина або кіста.

Можливі ознаки раку молочної залози:

  • Якщо при смоообстеженні виявили ущільнення;
  • Якщо візуально ви помітили припухлість сосків та грудей загалом;
  • Якщо підняти руки вгору груди відрізняються в розмірі та форма молочної залози деформована;
  • Якщо соски витягнуті, не схожі на здорові;
  • Якщо ви помітили виділення зі соска, воно може бути прозоре з жовтими частками або кров’янисте;
  • Якщо ви відчуваєте біль у грудях;
  • Якщо шкіра грудей над вузликом (твердим ущільненням) витягнута або навпаки зморщилась.

При таких симптомах, або будь-яких інших змінах у грудях, потрібно негайно звернутися до лікаря. Головне, пам’ятайте, на першій стадії рак виліковують у 98% жінок.

«У місті Києві серед захворювань на злоякісні новоутворення у жінок на першому місці стоїть рак молочної залози, — розповідає лікар Дмитро Осинський. — Щороку ми виявляємо більше тисячі нових випадків. У минулому році це було близько 1 430 жінок. На жаль, з цієї кількості у близько 15% жінок виявлено онкологічне захворювання в 3-4 стадії, коли застосування спеціального лікування обмежене, або воно дороге.

На жаль, на 4 стадії захворювання найчастіше ми можемо застосувати тільки симптоматичну терапію, і, відповідно, виживаність досить погана. Тому, виявлення раку молочної залози на першій стадії дуже важливо. У цих випадках ми можемо вилікувати в 98% і отримати 5-річну виживаність, коли ми, онкологи, знімаємо з онкологічного обліку і пацієнт вважається вилікованим».

Добавить комментарий