1

Операція — обов’язковий етап при лікуванні раку молочної залози. Сучасні методики дозволяють не тільки зберегти жінці груди, а й навіть поліпшити їх форму. Однак є випадки, коли повне видалення молочної залози все ж необхідне. Що ж робити жінці? Як пережити? Естетичні питання часто хвилюють пацієнток не менш, ніж онкологічний результат лікування.

Перш за все, не впадати у відчай — стверджують фахівці. Сьогодні методи і технології дозволяють майже в 100% випадків вирішити цю проблему, якщо жінка хоче відновити груди. Винятком може бути або дуже похилий вік, або наявність серйозних супутніх захворювань.

«Якщо ж загальний стан дозволяє, і пацієнтка хоче відновити молочну залозу, це можливо в абсолютній більшості випадків, — пояснює керівник Центру сучасної мамології Андрій Жигулін. — Реконструкції можуть виконуватися або за допомогою власних тканин пацієнтки, або за допомогою імплантатів, або комбінацією цих методів. Ці хірургічні втручання повинні мати хороші результати, тому що такі операції — «золотий» стандарт у всьому світі. Дуже важливо, щоб пацієнтки налаштовувалися саме на найкращий результат і навіть вимагали від доктора вирішення всіх питань, шукали кваліфікованого хірурга, який міг би з успіхом відновити молочну залозу або хоча б мінімізувати травму і створити всі умови для подальшого відновлення, якщо мова йде про відстрочену реконструкцію».

Реконструкція, безумовно, має величезне значення для реабілітації та психологічного стану жінки: підвищує якість життя, позитивно впливає на настрій, що, в свою чергу, відбивається і на загальному результаті лікування. Тому, коли звучить питання, чи можна уникнути операції, Андрій Жигулін відповідає: «Якщо ви хочете одужати, вас треба оперувати. Але зробити це можна по-різному: можна оперувати красиво, навіть із поліпшенням зовнішнього вигляду молочної залози; можна відновлювати груди і досягати хороших естетичних результатів».

Джерело

Добавить комментарий