food-1024x576

Рак — це група захворювань, які спричинені аномальним ростом клітин, котрі з часом поширюються по всьому тілу та втручаються у здорові клітини організму. Часто на позначення цього захворювання вживаються також такі терміни як злоякісні пухлини, новоутворення, карцинома.

Важливо пам’ятати, що не всі пухлини є злоякісними, адже існує поняття «доброякісна пухлина», яка не поширюються на інші частини тіла. Характерною ознакою раку є швидке утворення аномальних клітин, що проростають за межі своїх звичайних кордонів і здатні проникати в довколишні частини тіла та поширюватися в інші органи. Цей процес називається метастазом, і, власне, він є головною причиною високої смертності від раку.

Рак здатний розвинутись з однієї лише клітини. А от її перетворення зі здорової у життєво-небезпечну є результатом багатоетапного процесу.

Що ж спричиняє перетворення здорової клітини на хвору і чи можна цього уникнути?

Ці зміни відбуваються в результаті взаємодії між генетичними факторами людини та трьома категоріями зовнішніх факторів, що включають:

  • фізичні канцерогени, такі як ультрафіолетове та іонізівне випромінювання;
  • хімічні канцерогени, такі як азбест, компоненти тютюнового диму, афлатоксини (забруднювачі харчових продуктів) і миш’як (забруднювач питної води);
  • біологічні канцерогени, такі як інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами.

Також слід пам’ятати, що з віком ризик захворюваності на рак різко зростає, найімовірніше через нагромадження в організмі канцерогенів, а також через зниження ефективності механізмів поновлення клітин у міру старіння людини.

Фактори ризику розвитку ракових захворювань

Вживання тютюну, вживання алкоголю, нездорове харчування і відсутність фізичної активності є основними факторами ризику розвитку раку в усьому світі. До розвитку раку також спричиняються деякі хронічні інфекції, особливо в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, такі як вірус гепатиту В (HBV), вірус гепатиту С (HCV) і деякі типи вірусу папіломи людини (ВПЛ), ВІЛ-інфекція.

Як запобігти розвитку раку?

ВООЗ стверджує, що понад 30% смертей від раку можна було уникнути. Для цього потрібно змінити спосіб життя та виключити негативні чинники, які спричиняють розвиток раку:

  • виключити вживання тютюну;
  • слідкувати за здоровою вагою тіла;
  • здорове харчування, збагачене вітамінами та цільно-зерновими злаками, а також бобовими;
  • фізична активність;
  • виключити вживання алкоголю;
  • виключити іонізівне і нейонізівне випромінювання;
  • більше часу проводити на свіжому повітрі, адже забруднене повітря в містах посилює ризик розвитку захворювання;
  • уникати задимленості в приміщеннях через використання в будинках твердих видів палива;

проводити вакцинацію проти інфекцій, що викликаються вірусом папіломи людини (HPV) і вірусом гепатиту В (HBV);

проводити ранні огляди та скринінг з метою виявлення проблеми на ранній стадії розвитку захворювання;

  • З’ясуйте, чи не має у вашому помешканні випромінювання від радону.

Вживання тютюну є найзначнішим фактором ризику розвитку раку, який призводить приблизно до 20% глобальних випадків смерті від раку і приблизно 70% світових випадків смерті від раку легенів. У багатьох країнах з низьким рівнем доходу до 20% випадків смерті від раку відбувається в результаті інфекції HBV і HPV.

Раннє діагностування

Рання діагностика важлива там, де відсутні ефективні методи скринінгу або не проводяться заходи з скринінгу і лікування, наприклад, у багатьох країнах з обмеженими ресурсами. При відсутності будь-яких заходів з раннього виявлення або скринінгу і лікування захворювання пацієнтів діагностуються на дуже пізніх стадіях, коли радикальне лікування вже не може допомогти.

Іншим методом ранньої діагностики є скринінг. Його метою є виявлення людей, які потрапляють у групу ризику або мають порушення, що дозволяють припускати будь-які певні ракові захворювання або перед рак. Програми скринінгу особливо ефективні для тих типів раку, які часто зустрічаються, і, відносно яких існують ефективні та доступні для більшості населення, скринінг-тести.

Методи скринінгу:

  • візуальна перевірка із застосуванням оцтової кислоти (VIA) з метою виявлення раку шийки матки в умовах з обмеженими ресурсами;
  • тестування на ВПЛ для виявлення раку шийки матки;
  • ПАП-тест на рак шийки матки в країнах із середнім і високим рівнем доходу;
  • мамографія для виявлення раку молочної залози в країнах з високим рівнем доходу.

 

Добавить комментарий