20121019000550

Сотні тисяч здорових жінок повинні приймати ліки, щоб зменшити ризик розвитку раку молочної залози, каже координатор Національного Інституту здоров’я (NICE).

Відповідно до «дорожньої карти», котру розробив NICE для Англії, сімейна історія захворювання раку молочної залози посилює ризик розвитку раку грудей у жінок, і такі жінки потребують захисту.

Сьогодні є три види препаратів проти раку молочної залози на вибір: тамоксифен, ралоксифен і, на перший час, анастрозол.

Анастрозол є дешевшим, ніж два інших, і, для деяких жінок, має менше побічних ефектів, та є більш ефективним.

Які ж із них є найкращими?

Дослідження показують, що серед 1000 пацієнтів, котрі приймають анастрозол упродовж п’яти років, захворюванню на рак можна запобігти у 35 випадках, а ті, котрі вживають тамоксифен — у 21 випадку.

Яке ж лікування найкраще підходить для кожної жінки залежатиме від конкретної ситуації. Якщо жінка перебуває у періоді до менопаузи, анастрозол НЕ підійде, бо він нокаутує жіночий гормон естроген, створюючи, по суті, медикаментозну менопаузу.

Клінічні випробування довели, що анастрозол дозволяє уникнути двох серйозних побічних дій, які властиві препарату тамоксифену — підвищений ризик розвитку захворювання згортання крові, а також підвищений ризик розвитку раку матки.

Але анастрозол може зробити кістки слабшими, тому не рекомендується для жінок з остеопорозом.

Обираючи ліки, жінки повинні обговорювати переваги й ризики зі своїми лікарями.

Професор Марк Бейкер сказав: «Наша дорожня карта рекомендує використовувати анастрозол у якості терапії першої стадії для жінок після менопаузи з високим або середнім ризиком розвитку раку молочної залози, які не мають остеопорозу.

Докази розглянуті Комітетом, свідчать, що анастрозол не тільки зменшує кількість випадків розвитку раку молочної залози у жінок проти тамоксифену, але й також є дешевшим варіантом.»

Деякі жінки вважають, що значний побічний ефект препаратів від раку молочної залози є достатньою підставою для припинення приймання цих ліків.

Загальні побічні ефекти впливають на принаймні одну із 10 жінок, котрі вживають таблетки, включаючи припливи та потіння.

 

Добавить комментарий