123089

Нещодавно американські вчені закінчили велике дослідження розвитку раку молочної залози. У підсумку, виділено чотири основних типи цього захворювання.

Експерти проаналізували зразки пухлинних клітин, взятих у 825 пацієнтів з раком грудей. Це дозволило ідентифікувати базальноклітинні пухлини молочної залози і визначити, що цей тип новоутворень схожий на аденокарциному. Цей різновид раку може вражати яєчники і легкі. У зв’язку з цим автори дослідження пропонують використовувати при терапії раку грудей цього типу препарати з групи інгібіторів PARP, які раніше застосовувалися при лікуванні пухлин яєчників.

Інші два типи раку грудей розвиваються з клітин епітелію, що вистилають протоки молочної залози. На поверхні злоякісних клітин таких пухлин є білки, що зв’язуються з естрогенами. Саме вони забезпечують ріст злоякісних новоутворень. В обох випадках захворювання чутливе до гормонального лікування.

До четвертого типу раку молочної залози вчені віднесли новоутворення, клітини яких несуть кілька копій гена HER2. Терапія в даному випадку вимагає додаткових досліджень.

Результати дослідження важко переоцінити — адже вони полегшують пошук ефективних методів лікування пухлин. Так, передбачається, що один з виділених типів раку молочної залози підлягає лікуванню препаратами, які використовуються при терапії раку яєчників. Крім цього, вчені вперше так близько підійшли до відповіді на питання про генетичну природу раку.

Джерело: Новини онкології

Добавить комментарий