Матеріал підготовлено спільно з Меірою Авраамі, натуропатом ND, клінічним фітотерапевтом, фахівцем з ортомолекулярнаго харчування, членом Асоціації натуропатів Ізраїлю. 

Величезну роль в боротьбі з раком відіграє імунна система. Саме від неї залежить здатність організму до вчасного виявлення та знищення ракових клітин.

Імунна система дуже чутлива до їжі та її складників. Тому слід пам’ятати про важливість насичення організму білками, достатньою кількістю клітковини, а також  про виключення канцерогенів та простих вуглеводів зі свого щоденного раціону.

Як те що ми їмо впливає на наше здоров’я?

Наша їжа також багата й на біологічно-активні речовини, які сприяють підвищенню імунітету. Одними з головних таких речовин у боротьбі з раковими клітинами вважаються каротиноїди.

Дослідники з Гарвардської медичної школи підтвердили, що ризик розвитку  онкологічного захворювання є значно нижчим у тих жінок, в крові яких містяться високий рівень каротиноїдів. Їх визнано сильними антиоксидантами, які захищають клітини організму від пошкоджень вільними радикалами. Каротиноїди також стимулюють клітини організму до належного поділу, що може допомогти у запобіганні розвитку ракових захворювань.

З усіх каротиноїдів, бета-каротин найкраще перетворюється на вітамін «А». Він є сильним антиоксидантом, підвищує стресостійкість, зміцнює імунітет та підвищує здатність організму боротися з інфекціями.

Джерела каротину

Харчовими джерелами каротину є: батат, помідори, морква, папая, зелена квасоля, гарбуз, манго, будь-яка темна зелень (шпинат, кріп, петрушка).

Денна норма вітаміну «А» становить 1 мг, а бета-каротину — 5 мг. Не слід замінювати бета-каротин на вітамін «А», адже,  коли він знаходиться в своїй природній формі, то також є не менш корисним, ніж продукт його перетворення.

Одна з переваг натуральних каротиноїдів (які містяться в овочах і фруктах), у тому що вони не токсичні і навіть у великих дозах  не викликають побічних ефектів. Тому, при онкологічних захворюваннях, їх можна вживати в необмеженій кількості, поєднуючи між собою.

Помідори найкраще вживати в тушкованому вигляді, тоді лікопен активізується і найкраще засвоюється.

Страви з тушкованого помідора: шакшука, домашній соус з помідорів, тушковані помідори як заправка до борщу або основної страви.

Моркву найкраще вживати в сирому вигляді, додавати до салату разом з іншими овочами. Обов’язково заправляйте салат оливковою олією або додайте жменьку горіхів на вибір (це можуть бути волоські, кедрові або мигдалеві горішки).

Батат добре смакує запеченим у духовці. А похмурого дня можна потішити себе запеченим бататом з корицею. Такий десерт чудова альтернатива калорійним булкам.

З шпинату рекомендую приготувати котлети або запіканку.

І не забувайте довершувати улюблені страви зеленню. Кріп, петрушка та кінза  це – смачно, яскраво та дуже корисно для вашого організму.

Найпростіший спосіб отримати щонайбільшу кількість каротиноїдів у страві  це — приготувати «Помаранчевий суп пюре» з бататом, шпинатом, червоною сочевицею, коренем та стеблом селери, а також додати цибулі, часнику і спецій (кмин, паприка, куркума). І обов’язково додайте  наприкінці ложку оливкової олії для кращого засвоєння поживних речовин.

 

Добавить комментарий