ICCD-GRAPHIC-LR

Сьогодні Міжнародний день онкохворих дітей. Ініціатори відзначення цього дня наголошують на необхідності узгодження спільних глобальних кроків задля подолання раку в дітей в усьому світі.

Існує велика загроза, що рівень дитячих та підліткових ракових захворювань зрівняється з рівнем інфекційних захворювань у світі. Відповідно до даних IARC (2015), захворюваність на рак у дітей зростає: від 165000 щорічно виявлених випадків до 215000 серед дітей до 14 років та 85000 у віковій групі 15-19 років, але навіть ця статистика  не є повною, через відсутність реєстрів у ряді країн.

При тому, що число онкохворих дітей значно менше ніж хворих дорослих, кількість врятованих життів серед дітей сягає 84% і цей показник постійно зростає, навіть, в країнах з меншим забезпеченням необхідними ресурсами, але, де є місцева та міжнародна підтримки.

Метою сьогоднішньої світової кампанії є також привернення уваги до необхідності «Поліпшення  догляду за онкохворими дітьми і підлітками в усьому світі». Адже існує вражаючий дисбаланс: в країнах з належним рівнем доступу до медицини понад 80% дітей одужують, тоді як діти та підлітки  в Африці, Азії і Латинській Америці і в деяких районах Східної та Південної Європи донині не мають доступу до відповідного лікування.

В Україні на обліку близько п’яти тисяч онкохворих віком до 18 років. Щороку реєструють більше тисячі нових випадків. Повністю видужують до 70-ти відсотків хворих дітей. Цей відсоток може стати більшим, якщо ми не будемо залишатися осторонь. Адже рак виліковний, якщо вчасно встановити діагноз, провести відповідну сучасну терапію і підтримати родини, які розорюються через катастрофічні рахунки за лікування.

За матеріалами: Childhood canser international

Добавить комментарий