-5-638

Мінохорони здоров’я розробило проект Закону про державні гарантії надання медичних послуг та ліки. Які зміни пропонують та хто чинить спротив – розповіла в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун

Уляна Супрун: У серпні минулого року, коли ми прийшли командою в міністерство і почали працювати над змінами системи фінансування охорони здоров’я і також громадського здоров’я, ми взяли всі напрацювання, які були зроблені до того, після консультацій із міжнародними, українськими експертами, з депутатами ВРУ, із медичною спільнотою створили нову концепцію фінансування охорони здоров’я, яку 30 листопада прийняли в Кабміні.

В цій концепції вимагаються зміни до законів. Це нові законопроекти, щоб змінити систему фінансування охорони здоров’я, тому ми зараз їх подаємо. Це закон Про державні фінансові гарантії щодо надання медичних послуг та лікарських засобів. Ми створюємо іншу систему фінансування охорони здоров’я, надаємо нашим громадянам гарантії, що на первинній ланці, в екстреній медичний допомозі на паліативній допомозі 100% послуг, які визнані на цьому рівні, будуть безоплатними для всіх громадян. Вони можуть звертатися до свого сімейного лікаря чи педіатра, за потребою викликати швидку і знати, що буде безкоштовно надана якісна швидка допомога. І це 80% всіх медичних послуг, які надаються.

Решта послуг вже на вторинній, третинній ланці. Буде визначено, які вони будуть і скільки держава може гарантувати фінансування, буде співоплата. Вона буде за однаковими тарифами по всій Україні, всі будуть знати, якою будеця співоплата і які послуги будуть надані. Співоплата може відбуватися іншими способами: може бути додаткова субсидія, яка надається через державу для пенсіонерів, людей з інвалідністю, дітей або для тих, хто не може сам заплатити, це додаткові пільги від місцевої влади, додаткові кошти на страхування (або приватно, або через роботодавців).

Другий законопроект гарантує бійцям, які зараз захищають територіальну цілісність та суверенітет України і які отримали інвалідність після поранень, 100% покриття всіх медичних послуг на все життя. Є додаткові закони в пакеті: зміни до бюджетного кодексу і технічний законопроект, який допомагає змінити деякі речі в основі охорони здоров’я.

Чотири законопроекти пакетом ми вже подали у ВРУ та зареєстрували. Сподіваємось, на наступній сесії вони будуть на порядку денному і розглядатимуться комітетами. Ми вже спілкуємось з Комітетом соціальної політики (він розглядатиме основний законопроект), Комітет охорони здоров’я розглядатиме закон щодо надання додаткових фінансових гарантій для бійців і бюджетний комітет – технічні зміни до бюджетного кодексу. Ми б дуже хотіли, щоб у травні на першому читанні це вже було прийнято, а в червні щоб депутати проголосували в другому читанні. Нам важливо, щоб законопроекти вже були обговорені і ми проголосували за них до кінця цієї сесії, бо від 1 липня ми хочемо розпочати зміну системи фінансування на первинній ланці, а від 1 січня 2018 року – всі розрахунки і надання медичних послуг щодо тарифів, а від 2019 року, щоб повноцінно почали фінансуватися по-іншому. І якщо ми не зможемо проголосувати їх до кінця цієї сесії, ми відкладаємо зміни на 4-5 років.

Ми б хотіли змінити цю систему, щоб повернути гідність пацієнтам та медичним працівникам

Тетяна Трощинська: Чи є спротив і серед кого? І як тривають переговори із зацікавленими групами?

Уляна Супрун: Спротив переважно від тих людей, які займаються корупційними схемами і заробляють цим багато коштів. Недавно на сайті НАЗК оприлюднили звіт за 2016 рік, вони зробили опитування громадян України, чи стикалися ті із корупцією у своєму житті. І 41% казали, що так, 61% з них – що стикалися саме в медичній сфері. Найбільше корупції зараз існує в системі охорони здоров’я.

Нові фінансові гарантії, нова система із державним страхуванням, де все буде прозоро і відкрито, всі будуть розуміти, які послуги надаються, скільки оплачує держава і скільки грошей потрібно від кожного з нас знищуватимуть багато корупції і буде система, де справедливо отримуватиметься те, що належить.

Також є спротив від системи, яка зараз існує, де для багатьох людей вигідно сидіти на своїх місцях, небагато робити, але заробляти кошти. Ми будемо вимагати, що оплата буде там, де є пацієнти і працюють лікарі, які їх лікують.

І так само, як система оборони, система охорони здоров’я є дуже традиційною, її важко змінити, всі звикли до того, як вже є, і бояться змін. Дуже важливо, щоб наші громадяни зрозуміли, якими будуть зміни, до чого ми прагнемо, зрозуміли, що це покращення системи. Це і продовження життя, і фінансові гарантії, що нам допоможуть, якщо ми захворіємо, це більш ефективне використання податків, які ми вже заплатили.

Василь Шандро: Чому люди мають повірити, що із прийняттям закону щось фактично зміниться, де вони про це зможуть прочитати у доступній формі, кого запитати?

Уляна Супрун: На сайті МОЗ є дуже доступні матеріали. Ми також часто виїжджаємо у регіони та спілкуємося із людьми. Я зустрічалася із головами наших церков і вони підтримують зміни та реформи, які ми проводимо, також пообіцяли, що у своїх церквах, мечетях та синагогах будуть роздавати ці матеріали.

Ми створюємо нову організацію – Національну службу здоров’я, це новий центральний орган виконавчої влади, який візьме кошти, які зараз є в субвенції, і буде по-іншому розпоряджатись, буде платити за послуги. Ми беремо кошти із бюджету, передаємо на новий центральний орган виконавчої влади, на державну страховку. І коли будуть приходити заявки, що ось така лікарня надала такі послуги такому пацієнту, вони будуть отримувати кошти. Це зовсім інший спосіб фінансування.

Зараз у нас нема способу покарати лікарів або департаменти, коли вони беруть гроші від пацієнтів. У нас нема системи ліцензування лікарів. У нас є правоохоронні органи, але до них звертається мало пацієнтів. Коли ми будемо підписувати контракти з лікарями (або з лікарнями, які матимуть контракти із лікарями) про фінансування і вони братимуть кошти, які не відповідають тарифам, від пацієнтів, ми можемо розірвати контракт і в них вже не буде фінансування.

Ми будемо оплачувати послуги, які надані в лікарнях, якщо лікарі дотримуються до лікування за міжнародними протоколами. Тобто будуть вимоги у лікуванні. Якщо вони дотримуються протоколів, буде фінансування, якщо ні – не буде.

Василь Шандро: Чи вже є спротив стосовно укладання контрактів серед лікарів?

Уляна Супрун: Минулого тижня депутати проголосували за закон № 2309 а-д. Це автономізація медичних закладів. Коли цей закон підпише президент, медичні заклади всередині матимуть можливість змінитися на неприбуткові, некомерційні підприємства. І вони вже не будуть підлягати тарифній сітці держави, лікарі зможуть заробляти залежно від того, скільки пацієнтів вони лікують, медсестри зможуть заробляти гідну зарплату. Ця система дозволить змінити тарифну сітку в медичних закладах, а також дозволить отримувати фінансування не лише від держави чи міської ради, а і від державної чи приватної страховки, від благодійних фондів, від лікарняної каси. Це дозволить лікарням перетворитися на структури, які будуть заробляти на свій розвиток. Це дозволить їм більш ефективно працювати.

Тетяна Трощинська: Якщо говорити про вторинну і третинну ланку, про що йдеться, коли ви говорите про спів оплату?

Уляна Супрун: Це спеціалізована і високоспеціалізована допомога, госпіталізація та дуже складні операції. Буде єдиний тариф по країні і буде визначено, скільки платить держава, а якими є зобов’язання пацієнта. Наприклад, пологи, – держава буде оплачувати 100% в пологовому будинку, а якщо пацієнт хоче приватну кімнату, вибирати свого лікаря чи якісь додаткові речі в лікарні, він буде оплачувати більше за додатковим тарифом.

Джерело: Громадське радіо

Добавить комментарий