news-banner-r-breast-cancer

Дослідження показують, що жінки з більш щільною тканиною молочної залози мають підвищений ризик розвитку раку молочної залози (РМЗ), але нове дослідження дослідників з центру Джона Хопкінса дискредитує показник щільності молочних залоз як фактор ризику. Вони роблять висновок, що, вік і жирові відкладення, особливо у верхній частині живота, які спостерігаються у багатьох пацієнток, сприяють РМЗ.

«Багато досліджень, що співставляють щільність молочної залози з ризиком РМЗ, використовували дані мамографії, які не можуть точно виміряти щільність грудей,» говорить Wenlian Zhu, доктор філософії, науковий співробітник в Університеті Джона Хопкінса і член команди, що опублікувала результати онлайн 21 жовтня 2015 року, в European Radiology. «Наше дослідження може допомогти розвіяти твердження, що щільність молочних залоз сама по собі становить ризик».

Для того, щоб підтвердити факт, що щільність молочних залоз є незалежним чинником ризику розвитку РМЗ, досліджували записи 3-D, T1- МРТ молочної залози, зроблені в період з 2007 по 2014 рік 410 пацієнтів з інвазивним раком однієї молочної залози, 73 пацієнтів з раком протоків in situ і 361 жінок без ознак РМЗ.

Поряд з інформацією про щільність молочних залоз, дослідники також використовували МРТ для оцінки ожиріння за допомогою вимірювання товщини жирової тканини у верхній частині живота справа під молочною залозою. Потім дослідники шукали зв’язки між РМЗ і щільністю молочної залози, ожирінням тіла і віком жінок. Дослідники виявили сильну кореляцію між віком і ожирінням та РМЗ. Проте, кореляція між раком і щільністю молочної залози була незначною.

Дослідники вважають одним ймовірним поясненням їх знахідки те, що жінки з щільними молочними залозами, як правило, молоді і худі, обидва чинники знаходяться у відповідності з більш низьким ризиком розвитку РМЗ. Вчені попереджають, що дослідження не конкретно вивчало взаємодію між віком, ожирінням і щільністю тканин молочних залоз для жінок похилого віку.

Джерело: Майбутнє без раку

Добавить комментарий