maxresdefault

Likar.info зробили підбірку цікавих навчальних медичних відео з анімацією від проекту TED-Ed — інтелектуальних конференцій і лекцій світових вчених.

Всі відео уроки TED-Ed створені англійською. Важливо, що для них можна вибрати субтитри рідною для вас мовою.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З ЛЮДИНОЮ ПІД ЧАС СЕРЦЕВОГО ПРИСТУПУ?

Тривалість навчального медичного відео — 4 хвилини і 53 секунди. Автор — Крішна Судхир.

Ви дізнаєтеся про те, що таке серцевий напад (він же інфаркт або інфаркт міокарда), його причини, симптоми і способи лікування і профілактики. Також Крішна Судхир розповідає про першу допомогу при серцевому нападі (хворого рекомендують посадити в крісло, дають ліки, а якщо через три хвилини після цього напад не проходить, то викликають «швидку допомогу»). При серцевому нападі рекомендують хворому дати аспірин (в невеликій дозі).

Особливу увагу Крішна Судхир звертає на те, що потрібно тримати своє серце в здоровому стані. Для цього він радить регулярно займатися помірними фізичними вправами, а також вживати здорову їжу (відмовитися від цукру і продуктів з високим вмістом жиру, їсти більше овочів, фруктів, горіхів). Крім того, дуже важливо мати здорову вагу тіла. Якщо у вас є зайві кілограми, то це збільшує ризик серцевого нападу.

НАВІЩО НАМ ЛЕГЕНІ?

Тривалість цього навчального медичного відео — 3 хвилини і 21 секунда. Автор — Емма Брюс.

Всі ми знаємо, що легкі — це один з найголовніших органів в організмі людини. Людина дихає за допомогою легких. У них відбувається газообмін між повітрям, що знаходиться в паренхімі легень, і кров’ю. За добу через легені проходить близько 10 000 літрів повітря.

Емма Брюс розповідає про те, з яких компонентів складаються легені, їх функції, і принцип їх роботи. Причому, завдяки анімації процес роботи цього органу показаний дуже наочно і доступно. Також наочно показаний процес виведення з організму вуглекислого газу.

ЯКА ФУНКЦІЯ ПЕЧІНКИ?

Тривалість цього навчального медичного відео — 3 хвилини і 24 секунди. Автор — Емма Брюс.

Печінка — важливий орган, від якого багато що залежить. Однак, багато хто з нас знають про печінку дуже мало. Де вона знаходиться? Які її функції в організмі? Які бувають хвороби печінки? Відповіді на ці та інші питання можна знайти в навчальному відео від TED-Ed. І хоча це відео зовсім коротке, але про печінку там розказано досить вичерпно, і, головне, дуже доступно.

Ви дізнаєтеся, що печінка людини важить близько 1,4 кг. Вона є справжньою «фабрикою» всього організму, що виробляє білки плазми крові, холестерин, вітамін D і багато іншого. Одна з найголовніших функцій цього органу — фільтрація крові, що надходить із серця і кишечника. Виявляється, в кожному потоці крові містяться свій особливий «набір» поживних речовин, вітамінів і мінералів. Але в крові є і токсичні речовини, і печінка, виявивши їх, видаляє або ізолює їх.

ВСЕ ПРО ПІДШЛУНКОВУ ЗАЛОЗУ

Тривалість цього навчального медичного відео — 3 хвилини і 21 секунда. Автор — Емма Брюс.

Емма Брюс називає підшлункову залозу «особистим фітнес-тренером» людини. Чому? Справа в тому, що цей орган контролює рівень цукру в крові і виробляє спеціальний сік, який виділяє з їжі поживні речовини. Завдяки цим поживним речовинам людина знаходиться в хорошому стані. Уявіть, що буде, якщо підшлункова залоза не зможе в достатній кількості виробляти цей особливий сік? В такому випадку організм швидко відчує брак поживних речовин.

Головне завдання підшлункової залози — розщеплювати їжу і контролювати рівень цукру в крові. Емма Брюс наочно показує як відбувається процес розщеплення їжі і контролювання цукру в крові за допомогою гормонів інсулін і глюкагон. Дуже важливо зберігати здоров’я підшлункової залози, адже в іншому випадку вона може менше виробляти інсуліну або взагалі перестати його виробляти, що призведе до діабету 2-го типу.

ЯК ПРАЦЮЮТЬ ВАШІ НИРКИ?

Тривалість цього навчального медичного відео — 3 хвилини і 54 секунда. Автор — Емма Брюс.

Головна функція нирок — виведення з організму відходів життєдіяльності. Щодня через цей орган проходить 180 літрів крові, які потрібно відфільтрувати. А зробити це іноді ниркам буває дуже важко — склад крові залежить від їжі і напоїв, які споживає людина. Якщо людина регулярно їсть нездорову їжу, то в крові у великій кількості знаходяться шкідливі речовини, і, значить, ниркам доводиться сильніше працювати. Ось чому цей орган завжди повинен знаходитися в здоровому стані.

Емма Брюс показує що трапляється, коли кров потрапляє в нирки, як відбувається її фільтрація, відсіювання шкідливих речовин. Величезну роль в цьому процесі відіграють нефрони, структурно-функціональні одиниці нирки. В кінці відео даються поради про те, як зберігати нирки в здоровому стані.

ЯК РАК ПОШИРЮЄТЬСЯ ПО ОРГАНІЗМУ?

Тривалість цього навчального медичного відео — 4 хвилини і 43 секунда. Автор — Айван Сі Ю Джун.

Якщо ракову пухлину не видалити, то злоякісні ракові клітини поширюються за допомогою кровотоку в близькі й далекі органи. Як ракові клітини переміщуються в організмі? Чому деякі органи більш схильні до зараження, ніж інші? Чи можна цього уникнути? На ці та інші питання дає відповідь в своєму відео Айван Сі Ю Джун. Він, зокрема, розповідає про три основні способи поширення метастазів в організмі.

ЩО ТАКЕ ЛЕЙКЕМІЯ?

Тривалість цього навчального медичного відео — 4 хвилини і 32 секунди. Автори — Данило Аллегра і Данія Пуджіоні.

Багато людей вважають лейкемію, одним з видів раку, який найчастіше вражає дітей, невиліковною хворобою. Однак, насправді сучасні методи лікування дають надію тим, хто нею хворіє. Данило Аллегра і Данія Пуджіоні в своєму відео пояснюють, як розвивається лейкемія, її причини (ця хвороба може бути викликана лише однією або двома мутаціями в ДНК стовбурових клітин, необхідних людині для життя), що відбувається при самій хворобі, а також розповідають про методи її лікування.

ЯК ЦУКОР ВПЛИВАЄ НА ГОЛОВНИЙ МОЗОК?

Тривалість цього навчального медичного відео — 5 хвилин і 2 секунди. Автор — Ніколь Авіно.

Цукерки, шоколад, тістечка, торт, зефір — хіба можна відмовитися від цих солодощів? Можна, але з працею. Коли людина з’їдає щось солодке, його смакові рецептори і головний мозок це помічають. Активація цукром вашої системи заохочень схожа на те, як це роблять, наприклад, алкоголь або нікотин. Вживання цукру в великих кількостях веде до різкого підвищення рівня дофаміну в крові і змушує вас хотіти його все більше і більше. У цьому відео Ніколь Авіно розповідає, що відбувається при попаданні цукру в організм і пояснює, чому солодощами не можна зловживати.

Джерело: Likar.info

Добавить комментарий