bcc8212b0516009ba04bb84f54b0c3a0136

Паталогія раку молочної залози постійно зростає. Вона виходить на перше місце в структурі онкопатології жінок вже після 30-ти років, а після 40-ка років  — вона в лідируючій позиції. Чому проблема раку молочної залози щороку актуалізується не лише в Україні, а й в усьому світі, говоримо з доктором медичних наук, професором, завідувачкою відділенням ендокринної гінекології «Інституту педіатрії акушерства та гінекології» НАМН України, заслуженим лікарем України, членом-кореспондентом НАМНУ– Тетяною Феофанівною Татарчук.

Фактори ризику

Одним з ключових факторів, які впливають на розвиток онкопатології жінки є термін між першими місячними і першими пологами та лактацією. Ми маємо з одного боку проблему ранніх місячних та передчасного статевого дозрівання, а з іншого боку – проблему пізнього народжування.  Якщо раніше місячні починались у 10 років, то сьогодні статистика змінилась і місячні у 8 років вважаються нормою. Разом з тим, якщо колись народження первістка у 25 років ми  вважали пізнім, а жінка, яка народжувала в такому віці, потребувала особливого догляду, то сьогодні 25 років вважаються оптимальним віком для народження дитини, більше того, перші пологи можуть проходити й після 30-ти. Беремо вік 10 років, тобто вік початку місячних, і 30 років  — момент народження першої дитини, і отримуємо різницю в 20 років. Це означає, що 20 років молочна залоза не працює і знаходиться у високому естрогенному оточенні. Адже в організмі є багато естрогенів, а структура молочної залози залишається нестійкою до них. Саме вагітність змінює структуру молочної залози, формуючи дольки, які толерантні до великої кількості естрогенів. Рання вагітність і ранні пологи – це фактор, який знижує ризик розвитку раку молочної залози. Найвідповідальнішим періодом з огляду на можливості профілактики раку ми можемо вважати саме  цей вік: від перших місячних до перших пологів. І тут потрібно пам’ятати, що у цей період паління та алкоголь мають жахливий вплив на здоров’я жінки, тоді як гормональні таблетки, як вже доведено, не становлять загрози. Надлишкова маса тіла, стрес та інсулінорезистентість також є тими чинниками, які шкодять здоров’ю жінки. На тлі стресорної реакції організм акумулює енергію, тоді як глюкоза засвоюється клітинами повільніше. Коли ми споживаємо навіть свою звичну їжу  під час стресу, ми набиратимемо значно більшу вагу: організм отримує сигнал «війна» і запасається поживними речовинами. Якщо Ви відчуваєте, що збільшується апетит, з’являються дратівливість, емоційна лабільність, неадекватність у поведінці — коли ми спершу робимо, а тоді думаємо,  — це сигналізує про стрес. Сьогодні, враховуючи економічну та політичну ситуації, більшість українців перебувають у стресовому стані, відтак, важливо говорити про гігієну життя  у стресогенному оточенні.

Окремо слід наголосити, що якщо в анамнезі у будь-кого в родині є рак молочної залози чи рак яєчників, це є ще одним важливим фактором, який може сигналізувати про онкопатологію у жінки. Така  жінка вже з 30-ти років повинна робити мамографію, а ультразвукове дослідження потрібно робити ще раніше. Задля раннього виявлення загрози розвитку онкології, ми також пропонуємо пройти тест на  наявність генів BRCA 1 та BRCA за допомогою генетичного скринінгу. Однак, тут слід зазначити, що результати тесту можуть показувати загрозу, з якою пацієнт зустрінеться у майбутньому, але стрес від результату матиме вже сьогодні.

Не варто недооцінювати чи боятись мамографічного дослідження, адже воно йде у ногу з часом, з’являються нові цифрові технології, можливості діагностики. Лікар-рентгенолог, завдяки сучасним можливостям томосинтезу, бачити те, що раніше неможливо було побачити. Тому мамографії чи її результатів боятись не треба, адже вчасно виявлена онкологічна патологія практично у 100% виліковна.

Що зменшує ризик розвитку захворювання?

Спорт та контроль маси тіла знижують ризик розвитку раку молочної залози. Дуже важливим у структурі профілактики захворювання є харчування та фізичні навантаження. Якщо жінка знає, що у неї в запасі є оцих 20 років, то упродовж цього періоду вона повинна досить багато часу відводити фізичному навантаженню.

Для профілактики важливо також зменшити стресорні впливи. Щоб залишатись здоровою жінка повинна бути спокійною, немов озеро. І коли мене переконують пацієнтки, мовляв я не можу інакше, у мене такий характер, я кажу  — вся справа у голові. Потрібно завжди пам’ятати — не можна змінити, можна змінитися, змінити своє відношення.

Коли потрібно негайно звернутись до лікаря?

  1. Якщо під час самоогляду жінка знайшла у себе ущільнення
  2. Якщо жінка зауважила виділення з соска
  3. Якщо відчуває біль у грудях під час місячних

Поради лікаря:

  1. Пам’ятайте, що 90% Ваших страхів не збуваються, це абсолютно чітке правило.
  2. Якщо вже щось сьогодні відбулось, то воно вже відбулось, і треба вчитись працювати з наслідками. Мінімізуйте стресорні впливи у вашому житті.
  3. «Важку хворобу легко виявити, але важко вилікувати, а легку хворобу важко виявити, але легко вилікувати», — казав Гіпократ. Тому якщо хворобу ми виявляємо на ранній стадії, це дає можливість провести органозберігаючі операції, уникнути хіміотерапії та променевої терапії, провести корекцію гормональних показників, усунути фактори ризику. А жінки далі живуть і радіють життю.

 

Добавить комментарий