bf26c45a-405e-4a90-8e52-642fd32be493_670x0_resize (1)

Земля тікає з-під ніг, а життя, здається, вже дійшло до фінішу, коли лікар вимовляє тобі страшний діагноз. Що далі?! Чи варто боротися, і чи вистачить сил все перенести … Не сумнівайтеся, вихід є завжди, навіть з такої непростої ситуації. Психолог зі світовим іменем  —  Тіна Берадзе має великий досвід роботи з онко-пацієнтами. Нещодавно доктор Тіна проводила відкриту лекцію про важливість психотерапії в лікуванні раку. Likar.info розповість вам про важливі рекомендації доктора Тіни, які допоможуть вам не опускати рук і ЖИТИ, незважаючи ні на що.

ЗАМІСТЬ передмови: «Не бійтеся, НІКОЛИ НЕ БІЙТЕСЯ …»

Ірина Арсентьева розповіла свою історію, яка вже стала путівником для багатьох, кому довелося зіткнутися з раком. Це життєрадісна, сповнена енергії жінка зуміла перемогти рак. А ще Ірина мати 12 дітей … Після такої історії розумієш, що немає нічого неможливого.

 b5a88043d671fc0649ceb301eac06525

Ірина Арсентьева
Багатодітна мама, яка перемогла рак молочної залози, героїня проекту «Вони сильніші від раку»

Моя найголовніша порада для тих, кому поставили діагноз — не бійтеся. А ще приділіть собі час і знайдіть в собі сили для боротьби з хворобою. Коли я почувалась погано, то у мене навіть часу не було розібратися в чому справа.

— Я повністю віддавалася сім’ї, а на себе завжди бракувало часу. Пропускала найдорожче, що є — час, який працює проти. Нарешті, зібравшись з силами, я пішла до лікаря, пройшла діагностику, яка, на жаль, підтвердила невтішний діагноз. На лікування не було ніяких грошей, але, повірте, тут найголовніше — ваше бажання жити. Мені допомогли зібрати потрібну суму, а я налаштувалася на перемогу. І ось, я стою перед вами. Рак відступив. Чи повернеться? Не знаю … Але життя триває, і цей подарунок долі в жодному разі не слід витрачати на страх і відчай.

c3809545-ed2d-4ea9-a190-ef481659def9

Тіна Берадзе — відомий лікар-психіатр, психотерапевт, медичний психолог, член Асоціації випускників Медичної школи Гарвардського університету, голова Наглядової ради міжнародної благодійної організації «Ініціатива за психічне здоров’я». Доктор Тіна має великий досвід роботи в США, Австрії, Грузії та Україні. Авторка наукових і популярних статей, лекцій, телевізійних і радіо виступів.

— Вибачте, я надто хвилююся … Тут «мої дівчатка», з якими я щонеділі проводжу групові психотерапевтичні заняття, — починає доктор Тіна. — Напевно, мені не вистачить слів сказати про те, як я пишаюся ними. Всього після 2-3 місяців роботи майже у всіх моїх пацієнток «чисті» аналізи. Рак не прогресує, а у багатьох стан помітно покращився. Психотерапія працює, і працює вона чудово. Видатний психіатр Ірвін Ялом багато часу присвятив вивченню впливу групової психотерапії на пацієнтів з раком молочної залози. Пацієнтки, що займаються з психотерапевтом, проживають на 5 і більше років довше за інших. Це феноменальний результат, який показує, наскільки великий вплив на нас надає мислення. На наших групових заняттях ми піднімаємо різні питання, опрацьовуючи які пацієнти інакше дивляться на свій діагноз. Основне завдання — подолання екзистенційного страху смерті.

«Як тільки ми опиняємося здатними протистояти факту своєї власної смертності, ми натхненні перебудувати наші пріоритети, спілкуватися більш глибоко з тими, кого ми любимо, цінуємо більш гостро красу життя і збільшуємо свою готовність взяти на себе ризики, необхідні для особистого зростання»

Ірвін Ялом

«Ви самі себе ізолюєте»

—  Мені часто доводиться чути від пацієнтів з діагнозом «онко», що багато їх друзів і навіть родичів, ніби відвернулися від них. Звичайно ж, в житті буває всяке, і якихось універсальних варіантів тут шукати не потрібно. Але найчастіше наші близькі просто не знають, як правильно з нами розмовляти, як запропонувати допомогу, як не образити, врешті-решт. Часто сам хворий ізолює себе від спілкування, від соціуму, побоюючись негативних оцінок, жалю (який мало кому подобається) і невірного сприйняття. Беріть ініціативу в свої руки. Будьте максимально відкритими і дайте зрозуміти оточуючим, що ви ЖИВІ! Це істотно полегшить стан справ і вам, і вашим близьким, які, безумовно, переживають за вас і бажають вам щонайшвидшого одужання. Але, якщо хтось дійсно відвернувся від вас, будь ласка, не робіть з цього трагедії. У кожного знайдуться свої причини … Не ображайтеся на них, дайте їм час або просто відпустіть. Це іноді зовсім непросто, але завжди можливо!

У спотвореному сприйнятті суспільством діагнозу «онко», на жаль, винна і наша медицина. Я багато працювала в США і в Європі, і повірте, ідеальної медицини немає ніде. Але медичні стандарти, за якими працюють країни Заходу, дозволяють їм домагатися куди більш успішних результатів. У нас немає сучасних протоколів діагностики та лікування, не кажучи вже про якісну психотерапевтичну допомогу. Дороге лікування далеко не кожному по кишені, і щоразу доводиться «усією країною» збирати гроші на лікування. Такого не повинно бути … Ми, на жаль, не в змозі змінити цю систему, але я точно знаю, що ми можемо просто допомогти один одному, і я, як лікар, роблю в цьому напрямі все від мене залежне.

«ВИ НІ В ЧОМУ НЕ ВИННІ»

— Я часто чую від онкохворих: «Це я винен, я сам викликав у себе цю хворобу своєю поведінкою, своїми думками …» Нісенітниця! Мало того, що вам поставили такий серйозний діагноз, так ви себе ще й відчуваєте винними! Причин раку кілька: спадкова схильність, генетичні мутації (які можуть виникати при впливі певних умов зовнішнього середовища, головним чином, поганими екологічними умовами) і онкогенні віруси. Ви не винні в тому, що у вас рак. Однак саме від вас залежить, як ця хвороба проявить себе. Я закликаю всіх без винятку 2 рази на рік проходити медичні обстеження. Так ви зможете будь-яке захворювання (в тому числі і рак) виявити на ранній стадії. А чи знаєте ви, що рак на початкових стадіях майже в 100% випадках повністю виліковний ?! Від раку, на жаль, не застрахований ніхто, але кожен з нас в змозі стежити за своїм здоров’ям, і в разі появи небезпеки — впоратися з проблемою.

Кортизол — смертоносна зброя стресу

— А тепер давайте трохи поговоримо про біохімію. У підсумку, все до неї і зводиться. Печаль, смуток, посмішка або гомерівський регіт —  все це має свою — біохімічну основу, що дозволяє вам відчувати ті чи інші емоції.

Стрес —  серйозний фактор, якого ні в якому разі не потрібно недооцінювати. Що ж відбувається з вами, коли ви відчуваєте стрес? В організмі моментально відбувається гормональний вибух. Виробляється гормон стресу кортизол, який негативно відбивається на імунній системі. А імунітет — це наш основний захисник від ряду захворювань, в тому числі й онкологічних. Щодня в кожному з нас утворюються мільйони злоякісних клітин, однак злагоджена робота імунної системи здійснює нагляд за цими клітинами, не дозволяючи їм утворити пухлину. Під дією кортизолу, коли імунітет падає, організм з таким навантаженням може не впоратися. Так ми отримуємо рецидив (якщо діагноз вже мав місце бути) або підвищуємо ймовірність розвитку злоякісного процесу при наявності інших негативних факторів (спадковості, екології і так далі).

«Подружіться зі стресом»

— На жаль, від стресів нікуди не втечеш, їх в нашому житті вистачає. Але з ними можна вживатися. Що ж робити для того, щоб підтримувати свою душу і тіло в гармонії? Ось кілька простих порад, які працюють:

  1. Не тримайте в собі образу. На жаль, багатьох з нас переслідують образи … Зрозумійте одну просту річ — вам ніхто нічого не винен, так само, як і ви нікому нічого не винні. Єдина людина, якій ви дійсно винні — це ви самі! Жити потрібно заради себе, а не заради інших. В останньому випадку це обман, який ні до чого доброго не приводить.
  2. Відмовтеся від цукру. Це дійсно «біла отрута», який поступово руйнує ваше тіло. Цукор сприяє розвитку запальних процесів в організмі, тому від вживання цього продукту краще відмовитися повністю.
  3. Їжте шоколад. Трохи чорного гіркого шоколаду — тільки на користь. Це джерело антиоксидантів, а також шоколад сприяє виробленню ендорфінів. Це науково доведені відомості, і поставитися до цього потрібно серйозно. Єдина вимога — є чорний шоколад без добавок.
  4. Не перестарайтесь зі спортом. Спорт — це чудово, але у всьому потрібно знати міру. Чи не виснажуйте своє тіло. А найкраще, коли спорт вам в радість. Подобається плавати або кататися на велосипеді? Тоді навіщо ви страждаєте в спортзалі, очікуючи момент завершення тренування?
  5. Займайтеся сексом. Мене абсолютно не цікавить «де», «з ким» і «як часто». У кожного свої смаки і переваги. Головне, щоб у вашому житті був регулярний секс. Це одна з базових потреб людини, втративши яку ви піддаєте себе небезпеці.
  6. Позбувайтеся негативних думок. Часті негативні думки, на жаль, перетворюються в автоматичне негативне мислення. А це дорога в нікуди.
  7. Не бійтеся сонця. Гуляйте в сонячну погоду. Це позитивно позначиться на вашому самопочутті, як фізичному, так і психічному. Давно доведено, що найбільше страждають депресіями в тих країнах, де мало сонячного світла.
  8. Їжте здорові білки і жири. Риба і м’ясо — хороші джерела протеїну. А горіхи, насіння льону та оливкова олію — чудове джерело поліненасичених жирних кислот, які корисні для серця, судин і нервової системи. А ось від білого хліба краще відмовитися. Генномодифікована пшениця, з якої робиться борошно, містить велику кількість глютену (клейковина). Є серйозні дослідження, які вказують на те, що саме глютен є причиною розвитку хвороби Альцгеймера.
  9.  Посміхайтеся. Навіть, якщо вам важко — посміхайтеся. Посмішка — це прекрасний спосіб обдурити нашу нервову систему, давши їй зрозуміти, що все добре.

СЕСТРИ ПО ДУХУ

Лекцію Тіни Берадзе організувала нещодавно утворена група «Soul sisters» (Сестри по духу), що об’єднує жінок, яким довелося зіткнутися з невтішним діагнозом. Після лекції нам вдалося поспілкуватися з Дариною і Ганною, які розповіли про свою організацію, нелегкий шлях в боротьбі за життя і чудові перетворення після занять з доктором Тіною.

Ми вирішили створити групу підтримки для пацієнток з онкологічними діагнозами. На жаль, ми не можемо сподіватися на державу, тому повинні допомагати один одному долати всі ті проблеми, з якими доводиться стикатися. За основу ми взяли американський підхід подібних груп підтримки.

— Зараз ми запустили випуск футболок з підтримуючими написами. Всі кошти від продажу ми плануємо направити на проведення подібних заходів. Крім того, в планах створення соціального бізнесу, в якому могли б взяти участь онкохворі. Це буде чудово, оскільки так ми вирішимо багато проблем: займемося справою, залучимо нових людей, і, звичайно ж, заробимо гроші, які так потрібні для лікування.

Коли ви стали помічати зміни після занять з Тіною?

— Це сталося вже через 1,5-2 місяці. Перше, що впадало в очі —  зміна зовнішнього вигляду. Ми ходимо на наші зустрічі як на свято. Стали краще виглядати, піднявся настрій. З’явилося бажання щось робити і бути активними. Завдяки Тіні ми знову народилися, і словами це навіть складно описати. Ми стали інакше дивитися на життя.

Питання практичного характеру. Що вам необхідно для розвитку вашої групи?

— Природно, кошти, на які ми могли б розвиватися і допомагати іншим. Потрібні волонтери —  фізично здорові люди, які могли б взяти на себе частину роботи, оскільки нам виконувати її досить складно, зважаючи на наш стану. Наша мрія —  знайти постійне приміщення, де ми могли б зустрічатися, поговорити один з одним. Ви собі не уявляєте, наскільки б це полегшило ситуацію.

Що чекаєте від держави?

— Небагато … Дуже сподіваємося, що колись в нашій країні будуть дотримуватись права пацієнтів. Коли за законом ліки тобі повинні видаватися безкоштовно, а на ділі — за них треба заплатити величезні гроші, то говорити про захищеність пацієнта зовсім не доречно.

Велика проблема — необізнаність лікарів. І це стосується не тільки помилок в діагностуванні або лікуванні. На жаль, лікарі просто не вміють спілкуватися з онкологічними пацієнтами. А це дуже важливо для нас.

Джерело: Likar.info

Добавить комментарий