Рак — це складна група захворювань з безліччю можливих причин. Серед відомих чинників, що викликають рак, — генетика, тютюнопаління, неправильне харчування, деякі інфекції, контакт з хімікатами, радіоактивне опромінення та інші.

Яку ж роль в запобіганні раку відіграє харчування? Значно більшу, аніж ви думали.

Дослідження свідчать: 2 основні чинники, що підвищують онкологічний ризик, — це пасивний спосіб життя і погане харчування. На щастя, в ваших силах це змінити.

Крім відмови від куріння, щоб знизити ризик вам слід стежити за своєю вагою, регулярно займатися фізичними вправами і дотримуватися здорового харчування з наголосом на рослинні продукти.

Ось 8 найбільш канцерогенних продуктів:

  1. Рафінований цукор і штучні підсолоджувачі.

Рафінований цукор не лише підвищує рівень інсуліну, але і є живильним середовищем для ракових клітин. Цей факт відомий науці доволі давно.

Ще в 1931 році німецький нобелівський лауреат з медицини Отто Варбург вперше відкрив, що пухлини харчуються цукром. Для росту і поширення онкоклітин необхідні підсолоджувачі з високим вмістом фруктози, тому що вони швидко метаболізуються.

Чим замінити?

Мед, пальмовий цукор, сира меласа, кленовий сироп, стевія.

  1. Перероблене м’ясо.

Під переробленим м’ясом маються на увазі фабричні м’ясні продукти — бекон, сосиски, ковбаси і т. п. Дослідження, проведене Гавайським університетом, виявило, що такі продукти підвищують ризик раку підшлункової залози на 67%.

Перероблене м’ясо містить багато хімікатів і консервантів, в тому числі нітрати, які покращують смак, але відомі своєю канцерогенністю. Особливо шкідливим є копчене м’ясо, тому що воно вбирає в себе смоли.

Чим замінити?

Купуйте нежирне м’ясо і готуйте його самі.

  1. Штучно вирощена риба.

Комерційне рибне господарство засноване на розведенні великої кількості риби (наприклад, лосося) у вкрай тісних умовах. У такій тісноті дуже високий ризик бактеріальних, вірусних і паразитарних епідемій, тому рибу обробляють антибіотиками, пестицидами та іншими канцерогенами.

Крім того, фермерський лосось містить набагато менше омега-3, ніж дикий.

Чим замінити?

Купуйте дикий лосось — він дорожчий, але безпечніший.

  1. Мариновані і копчені продукти.

Зазвичай такі продукти містять консерванти типу нітратів, які продовжують їх термін придатності. Згодом ці добавки накопичуються в організмі людини. В кінцевому результаті вони призводять до руйнувань на клітинному рівні і можуть викликати рак.

При тепловій обробці копченостей нітрати перетворюються в набагато більш небезпечні нітрити.

  1. Гідрогенізовані масла.

Гідрогенізовані олії (вони ж — транс-жири) — це синтетичний продукт, хімічний склад якого був штучно змінений для більш тривалого зберігання. Крім того, для усунення запаху і поліпшення смаку в масло додаються хімікати.

За даними досліджень, гідрогенізовані і частково гідрогенізовані олії, що входять до складу фабричних продуктів, вдвічі підвищують ризик раку грудей.

Чим замінити?

Оливкова олія першого віджиму, кокосове масло або пальмове масло.

  1. Картопляні чіпси.

Ця популярна їжа смажиться в гідрогенізовані рослинні олії, а потім рясно солиться. За даними дослідження, опублікованого в «New England Journal of Medicine», всього 30 г чіпсів в день призводять до додатку 1 кг ваги в рік.

Крім того, чіпси містять транс-жири, які підвищують рівень холестерину, і натрій, що підвищує кров’яний тиск. А високотемпературне обсмажування призводить до утворення акриламіду — канцерогену, також міститься в сигаретах.

Чим замінити?

Смажте чіпси самі, на корисному олії (наприклад, оливковій).

  1. Попкорн з мікрохвильовки.

Попкорн з мікрохвильовки — зручна і відносно здорова їжа, але ось пакет, в якому він готується, — це зовсім інша справа. Багато пакетів для приготування попкорну в мікрохвильовій печі містять перфтороктанову кислоту (ПФОК).

Цей токсин істотно підвищує ризик раку купи, нирок, товстої кишки, сечового міхура, простати, легенів, щитовидки і крові.

  1. Рафіноване біле борошно.

При рафінуванні борошно позбавляється всіх поживних властивостей, а потім його відбілюють, щоб зробити більш привабливим  для споживачів. У білого борошна дуже високий глікемічний індекс — тобто воно підвищує рівень інсуліну.

Організм перетворює вуглеводи в цукор, так що продукти з високим вмістом білої муки можуть привести до зростання інсулінорезистентності.

Чим замінити?

Цільнозерновий пшеничне, мигдальна, ячмінна мука.

Джерело: Lifter

Добавить комментарий