EVDE-DOKTOR-604x270

Експерти з Університету Брайтона дослідили вплив стресу на пацієнтів, які проходять лікування раку грудей. Виявилося, що гормон стресу істотно знижує ефективність ліків для хіміотерапії. Цей гормон не давав клітинам раку ділитися і вступати в реакції.

З одного боку, здається, що це добре, однак, з іншого боку, гормон стресу також охороняв пухлини від впливу на них ліків проти раку, які вводилися в організм пацієнта. Саме тому автори дослідження наполягають, що одночасно з лікуванням раку пацієнти повинні проходити через ефективні методи терапії для боротьби зі стресом, які допоможуть їм посилити ефективність ліків та інших методів лікування.

«Сам по собі діагноз рак грудей є причиною для стресу, тому пацієнтам спочатку слід звернутися до хорошого психотерапевта, — наголошують вчені. — До цього ми вже знали про те, що зниження рівня стресу покращує психологічний стан людини, але отримані  дані досліджень також показують, що підвищення гормону стресу або, можливо, зміна в рецепторах, на які впливає стресовий гормон, негативно впливають на результат хіміотерапії».

Багато ліків для хіміотерапії, включаючи паклітаксел, який використовується для лікування пухлин грудей і яєчників, специфічним чином налаштовуються на швидкий поділ клітин. Якщо ж гормон стресу уповільнює або зупиняє процес ділення, то ліки просто не бачить пухлини, через що лікування виявляється малоефективним. Згодом зростання і ділення пухлинних клітин відновлюються, але ліки для хіміотерапії в організм пацієнта більше не вводяться, так як курс лікування завершений. Це призводить до тяжких ускладнень і летальних випадків.

Добавить комментарий