viber image 19

Юлія Гапон стала однією з трьох переможниць у конкурсі БФ Квітна «Дай відповіді на запитання — пройди обстеження». Юлія пройшла опитування до Всеукраїнського дня боротьби з раком молочної залози і отримала можливість безкоштовно пройти огляд у мамолога в одній із кращих столичних лікарень. Жінка розповіла, що це всього лише другий в її житті візит до мамолога, і поділилася своїми враженнями з БФ Квітна.

Що Ви знаєте про регулярне відвідування мамолога та ранню діагностику?

Безумовно, рання діагностика захворювання молочної залози є запорукою максимально успішного лікування в разі виявлення будь-якої патології. Відвідувати мамолога жінці необхідно не рідше разу на рік, а у віці після 40-ка необхідно так само включати в перелік обстеження мамографію.

Як часто ви робили самоогляди?

Самоогляди проводжу періодично, приблизно раз на два-три місяці, під час прийняття душу, коли згадую про необхідність.

Чому ви вирішили пройти опитування до Всеукраїнського дня боротьби з РМЗ і взяти участь у розіграші безкоштовного обстеження?

Я вкрай рідко відвідую лікарів без вираженої необхідності, і рада, що несподівано на очі потрапила спочатку соціальна реклама до Дня боротьби з РМЗ, а слідом і розіграш безкоштовного обстеження. Завжди шкода виділити гроші на обстеження, особливо якщо тебе нічого не турбує. І тут, зізнаюся, збіглася можливість заощадити, помножена на здоровий глузд: «Давно пора обстежитися!». А коли опинилася в числі тих, хто виграв, навіть побачила в цьому якийсь знак — значить, є необхідність, про яку я безтурботно не підозрювала, і це обстеження може попередити проблеми зі здоров’ям.

Чи відвідували Ви раніше мамолога?

Мені страшенно соромно, але до сих пір, а мені 40 років, я відвідувала мамолога один раз в житті — під час планування вагітності. Це було трохи більше 10-ти років тому. Правда, гінеколог, якого я відвідую частіше, завжди проводить пальпацію молочних залоз, і завжди нагадує мені, що цього недостатньо і необхідно більш кваліфіковано робити таке обстеження.

Ви хвилювалися перед обстеженням?

Ні, не хвилювалася. Я розуміла, що в будь-якому випадку цей візит позитивно відіб’ється — або просто підтвердиться, що я здорова, або будуть виявлені проблеми, які я нарешті почну вирішувати просто тут і зараз.

Які у Вас враження від відвідування мамолога?

Враження від візиту в клініку найпозитивніші. Кваліфікований лікар, високоточна спеціальна апаратура — все швидко, спокійно і докладно. Виявилася нескладна патологія, але щоб спростувати або підтвердити її, мені була рекомендована мамографія, яку я і зробила в районній поліклініці на наступний же день. В результаті патологія і правда мінімальна, яка не лякає, але вона буде мені нагадувати про те, що раз на рік я повинна планово відвідати мамолога, щоб і далі жити спокійно.

Заодно в клініці я зробила ще деякі незаплановані обстеження жіночого здоров’я, які відкладала з відмовкою «Треба піти, як-небудь знайду час».

Що Ви можете порадити жінкам, які сумніваються і до сих пір не проходили огляд у мамолога?

Все банально просто. Дорогі жінки, коли ми відкладаємо візит до лікаря, ми обманюємо тільки себе — якщо ми не знаємо про проблему, якщо у нас зараз нічого не болить, це ще не означає, що ми абсолютно здорові. Коли ми нехтуємо своїм здоров’ям, ми ставимо під загрозу благополуччя і щастя своїх близьких — здорова жінка, дружина і мама — основа здорової та щасливої сім’ї. Зупиніться в круговерті життєвих турбот і озирніться навколо, загляньте на жіночі форуми — так багато жінок стикаються з патологіями молочних залоз, і на жаль — більшість з них дізнається про серйозну хворобу занадто пізно, коли шанси подолати її мінімальні. І життя самої жінки, і її сім’ї змінюється кардинально, проходить багато випробувань і найскладніших моментів, і не рідко переживають трагедію… Нехай це ніколи не торкнеться ваших сімей, для цього просто знайдіть пару годин і запишіться на прийом до мамолога — зараз набагато простіше потрапити до лікаря навіть у звичайну поліклініку, вже майже всюди є запис на час. Повірте, мамолог — один з найбільш «френдлі» лікарів. Заплануйте візит до мамолога просто зараз, навіть якщо доведеться для цього скасувати візит до перукаря — для розумної жінки пріоритет очевидний.

А що для Вас і Вашої родини означає здоровий спосіб життя?

Моя родина не є адептом абсолютно здорового способу життя, але, безумовно, ми намагаємося його підтримувати, хоча б частково. У нашій родині практично, ну майже, відсутні шкідливі звички, вважаємо за краще раціональне якісне харчування, частина нашої родини веде спортивний і рухливий спосіб життя, по можливості, хоча б влітку, максимально часу проводимо на свіжому повітрі — за містом.

Чи знаєте Ви про випадки онко захворювань серед близьких або знайомих?

На жаль, випадки онко захворювань мені відомі не тільки теоретично. У нашій родині були випадки онкології, мої прабабуся, дідусь і бабуся пішли з цієї причини. В цьому році я втратила близьку подругу через цю жахливу хворобу. Залишилися без мами 9-річний хлопчик і без дружини люблячий чоловік. На одному відомому форумі, де я постійно спілкуюся і маю реальних подруг, за останні два місяці пішли дві жінки (одна з них ось як раз вчора, мені важко писати). Одна з них, до речі, від раку молочної залози, виявленого занадто пізно, і через недовіру лікарям жінка спочатку намагалася лікуватися народними методами, і час було безнадійно втрачено. Скрізь залишилися діти, багато дітей — це були багатодітні мами… Було витрачено неймовірно багато сил, фінансів, багато людей намагалися підтримувати і словом, і ділом, проносили біль через свої серця і в підсумку почуваються осиротілими разом з їхніми сім’ями. Поки тільки один випадок в моїй реальності відомий як позитивно динамічний — теж одна молода жінка дізналася про РМЗ, вчасно розпочала складну боротьбу, правда, довелося видалити молочні залози, але вона жива, сповнена оптимізму і планів на майбутнє.

Я дуже вдячна вашому фонду і будь-якій подібній активній інформації для людей,  будь-яким нагадуванням про необхідність своєчасних обстежень, про необхідність турботи про своє здоров’я. Вдячна за подібні акції, де люди можуть безкоштовно пройти обстеження, де їх правильно направлять і підтримають у разі виявлення проблем. Ми приходимо в цей світ, щоб прожити довге щасливе життя, давайте не будемо здаватися і змінювати своє призначення на догоду хворобам!

Нагадаємо, раніше огляд у мамолога пройшла друга переможниця цього конкурсу.

Добавить комментарий