1

1. Назва від лат. «Botulos» — ковбаса. Як правило, домашня, кров’яна, ліверна, в натуральній оболонці. Причина — погано вичищені кишки. Найчастіше домашнього приготування.

2. Звичайне природне місцезнаходження бактерій ботулізму (активно-життєдіяльності форма, яка виробляє ботулотоксин) і суперечка ( «завмерла», анабіозного форма) — грунт.

3. З грунту бактерії потрапляють в кишечник тварин, птахів, риб (змиваючись в водойми), з кишечника — назад в грунт і воду.

4. Звідси: все, що забруднене землею і вмістом кишечника вищевказаних тварин, потенційно небезпечно на предмет зараження ботулізмом — м’ясо при обробленні туші (бачили, як кабана в селі ріжуть?) І продукти з нього, риба, гриби, овочі, фрукти, ягоди … Ряд продовжите самі. Але — для накопичення токсину важлива експозиція в сприятливих для мікроба умовах (анаеробних).

5. Все це, погано промите і очищене, та ще й герметично загорнене під кришку (паличка ботулізму в безкисневому середовищі активно виробляє і накопичує токсин) небезпечно втричі. Або вдесятеро. Вакуумна упаковка — згадуємо фізику — теж анаеробна. При вяленні, копченні під зовнішньою скоринкою також створюється аналогічна середа.

6. Ботулотоксин — найпотужніша біологічна отрута на Землі. В 400 000 разів сильніша за отруту гримучої змії. Зате легко руйнується нагріванням і кип’ятінням (білок токсину починає денатурувати при 40-50 градусах).

7. Висновок: всю консервацію, яку безпосередньо перед їжею можна прокип’ятити, протушкувати або хоча б нагріти, — піддаємо цьому процесу. Тоді ботулізму серед цивілізованих людей не буде.

8. Спори ботулізму надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі, на те вони і суперечки. У домашніх умовах вбити неможливо. У промисловості можна досягти високих температур під підвищеним тиском. Тому заражаються частіше продуктами кустарного виробництва.

Відрізняємо руйнування токсину і руйнування спор. Небезпечний токсин. Спорам треба час прорости і накопичити його. З вашого кишечника вийдуть, не встигнувши заподіяти шкоди, якщо ви не страждаєте запорами по 5-7 днів.

9. Заражений продукт за запахом, кольором, смаком не відрізняється від нормального. Тільки на слух і дотик — бомбаж банки (буває не завжди).

10. Ботулізм — кишкова інфекція, потрапляє до вас через рот. На тому схожість з іншими харчовими отруєннями закінчується:

11. Температура. При ботулізмі не підвищується або субфебрильна. При інших кишкових інфекціях — як правило, до 38-39.

12. Блювота. При ботулізмі рідко (1-2 рази) або немає взагалі. При інших кишкових інфекціях — як правило, багаторазова, виснажлива.

13. Пронос. При ботулізмі рідко (1-2 рази) або немає взагалі. Характерний, навпаки, запор, здуття і відчуття стаза їжі, переїдання, часта скарга — «зупинився шлунок». При інших кишкових інфекціях — багаторазовий рідкий стул.

14. Болі в животі. При ботулізмі відсутні або незначні. При більшості кишкових інфекцій — досить інтенсивні, ріжучі, переймоподібні.

15. Все це створює оманливе враження неважкого нездужання, до лікаря не звертаються. Зате є інші насторожуючі скарги.

16. Достатньо виражена, незрозуміло від чого, загальна слабкість, запаморочення, хиткість ходи, часто зниження тиску.

17. Очна симптоматика. Часті слова постраждалого: сітка, туман, навіть решітки перед очима, «букви волохаті стали», двоїння, різке і швидке порушення зору поблизу (неможливість прочитати текст, всунути нитку в голку). Був у мене пацієнт, який три дні поспіль ходив з цим до окуліста, кожен день виписували сильніші окуляри. Не треба до окуліста. Треба до інфекціоніста.

18. Гугнявість, осиплість голосу, сухість у роті, невиразна мова. Іноді у людей похилого плутають з інсультами.

19. І нарешті, найстрашніше — порушення дихання, неможливість вдихнути на повні груди, відчуття нестачі повітря. Це починається параліч дихальних м’язів. Терміново швидку.

20. Перше, що ви повинні зробити при зазначених скаргах — вимити по можливості швидше з себе токсин, щоб він не всмоктався в кров (як і при всіх інших шлунково-кишкових отруєннях), з двох сторін. Не шкодуючи себе, рідного.

Швидко, великими ковтками, захлинаючись випити до 3-х літрів теплої (теплу краще пити, швидше вирвете. Немає теплої — пийте холодну) води з-під крана (кип’ятити і остуджувати колись. Більше, ніж ви вже отримали мікробів, ви з нею не отримаєте). Два (або три-чотири) пальця в рот, глибоко (блювотний рефлекс при цій хворобі знижується). П’ємо і рвемо, рвемо і п’ємо. Краще з содою, а й так зійде, не шукайте її по сусідах і не біжіть в магазин. Час дорого. Головне — чим раніше і більше, тим краще. Клізму побільше.

Промивати шлунок і кишечник багаторазово, до чистої води. Не шкодувати! — ні води, ні себе, ні своїх близьких. Від цих головних процедур залежить, скільки токсину всосеться в кров і вразить ваші нерви.

21. Будь-який сорбент — вугілля чорне або біле (потовкти! — швидше зв’яже токсин, що залишився), таблеток 10 відразу. Можна 20. Але не одну-дві. Можна і в клізму додати стільки ж. Також ентеросгель, поліфепан, смекта, полісорб, атоксил… будь-що, краще в порошковій або гелеподібній формі — більше зв’язує поверхню. Це все повинно бути в домі (при похміллі і ГРЗ теж допомагає), бігати по нічним закритим аптекам (частіше це все вночі проявляється) з висунутим язиком колись.

22. Паралельно з усіма цими заходами 20 хвилин тому ви викликали швидку. Вона вже під’їхала, близькі радісно зустрічають бригаду професіоналів, знімаючи двері під’їзду з кодового замка (викликаючи, детально по телефону пояснивши адресу і як проїхати).

23. Чим коротший інкубаційний період (час від вживання в їжу зараженого продукту до перших проявів хвороби), тим важче захворювання і гірше прогноз. Від кількох годин до тижнів. Не витрачайте дорогоцінний час.

24. Все, що усмокталося в кров, незважаючи на ваші старання, можна зв’язати і знешкодити тільки за допомогою сироватки. Це вже справа лікарів інфекційного стаціонару.

25. З огляду на останній факт, ще більшого значення набуває раннє і адекватне промивання стравоходу і вибір продуктів, які ви в нього засовуєте.

26. Крім сироватки, НІЩО не зв’язує токсин, що надійшов у кров. Летальність без сироватки при важких формах — два з трьох, з сироваткою — один з десяти.

27. Алкоголь знижує дію токсину. Але міцний. Безліч випадків, коли випивали виживали, а непитущі — ні. В даному випадку краще закуска, ніж їжа.

28. Кустарів-індивідуалістів, котрі вважають, що краще за них ніхто в домашніх умовах не приготує рибу і м’ясо: висушування, заморожування, гігантські кількості солі, озонування, копчення на ялівцевих гілочках токсин не вбиває.

Тільки адекватна термообробка. Рибу потрошити, з кишка не солити. Токсин дифундує з кишечника в м’ясо. Якщо вже ви, гурмани, які не мислите себе без іншої закуски до келиха запітнілого, їжте спинку, що не обсмоктувати реберця — в них, прилеглих до кишечнику, ймовірність знаходження токсину більше. Солона морська риба більш безпечна, включаючи оселедець (часте питання).

Головний національний продукт теж безпечний, якщо ви його, звичайно, не виваляли як слід в грязі при обробленні свині і не закрутили під кришку. Пам’ятайте про гніздове розташуванні токсину: в одному шматку м’яса, ковбаси, риби одному дісталося, іншому — ні.

29. На бога сподівайтеся, але сам не зівай. На жаль, за відсутності контролю розваленої санепідслужби, якість продукції супермаркетів теж не гарантовано. Купуючи їжу, дивіться терміни придатності, включайте свої органолептичні функції і мізки: дешеве і по акції не означає якісне. Зекономлені відкласти на лікування. Ваш ангел може не встигнути за польотом вашої безвідповідальності.

Наче все. Прикріпіть на стіну і читайте перед споживанням страв. І «Отче наш». Разом переможемо.

Андрій Сницарь

Добавить комментарий