10

Вперше дослідники підрахували, відсоток мутацій раку обумовлений факторами навколишнього середовища, способом життя і спадковістю, а який — випадковий. Згідно з новим дослідженням, опублікованим в журналі Science, 66% генетичних мутацій, які сприяють розвитку раку, викликані випадковими помилками, що виникають при заміні клітин.

Фактори навколишнього середовища призводять лише до 29% мутацій, що залишилися 5% успадковуються, а що ж є основною причиною мутацій?

Згідно раннім дослідженням, ризик розвитку раку в значній мірі обумовлений випадковими помилками ДНК, які відбуваються при розподілі самообновляющиеся клітин. Вчені пропонують більш докладний опис ролі «сліпій удачі» в цьому процесі.

Кожного разу, коли відбувається реплікація ДНК, допускається кілька помилок — мутацій. В даний час більшість цих мутацій не приносить ніякої шкоди: вони знаходяться в генах, що не мають відношення до раку. Це звичайна ситуація, яку можна назвати успіхом. В організмі існує система виправлення подібних помилок, але вона не завжди працює ідеально.

ВАШ СПОСІБ ЖИТТЯ ЯК І РАНІШЕ ВАЖЛИВИЙ

У попередньому дослідженні, опублікованому в 2015 році, вчені Томасетті і Фогельштейн використовували математичну модель для презентації своєї теорії про ризик розвитку раку, що корелює із загальною кількістю поділок, яких зазнали нормальні клітини. Дослідження проводилося на прикладі 31 виду раку. Спочатку вчені оцінили кількість стовбурових клітин в тканинах, де виникло захворювання, а потім швидкість, з якою ці клітини діляться. Порівнюючи отримані дані з поширеністю цих ракових захворювань в Сполучених Штатах, дослідники виявили взаємозв’язок між поділом клітин і тривалістю життя при кожному виді раку.

Томасетті і Фогельштейн провели аналіз секвенування генома і епідеміологічних даних 32 типів раку, включаючи рак молочної залози і передміхурової залози. На цей раз вони прийшли до висновку, що майже дві третини мутацій пояснюються випадковими помилками, які відбуваються природним чином у здорових, діляться клітин під час реплікації ДНК.

Заглибившись, вони відшукали 423 міжнародні бази даних ракових захворювань, щоб мати можливість вивчити статистику 69 країн, що охоплюють 6 континентів і представляють 4,8 мільярда чоловік. Потім, як і в попередньому дослідженні, вони оцінили ділення стовбурових клітин в різних тканинах людини і порівнювали це з тривалістю життя при різних видах раку.

Нова математична модель знову показала високу кореляцію між частотою виникнення раку та загальною кількістю поділів нормальних клітин. Однак, на цей раз вони виявили, що 66% всіх генетичних мутацій, що призводять до раку, викликані випадковими помилками.

Новина, безсумнівно, гнітюча, але мутації, викликані факторами навколишнього середовища або способом життя теж безладні.

Дефекти ДНК в геномі курця також відбуваються абсолютно випадковим чином. Іншими словами, мутації, викликані курінням або інші випадкові мутації, можуть впливати як на гени, що призводять до раку, так і на ділянки ДНК, що не мають до нього відношення. Однак, спосіб життя, як і раніше відіграє важливу роль в профілактиці раку.

Томазетті зазначає, що однією мутації недостатньо, щоб викликати рак — як правило, має відбутися три або більше мутацій. Але ожиріння, куріння, недостатоточная фізична активність і неправильне харчування можуть спровокувати появу необхідного третього дефекту гена, який приведе вас до хвороби. Так що зупинити рак або принаймні знизити загрозу частково в наших силах.

Добавить комментарий