11

Хірург-онколог Микола Анікусько — про рак молочної залози як «дзеркалі» способу життя.

Про рак молочної залози існує стереотип про його фатальності для життя жінки, і в той же час нові тенденції до омолодження раку підживлюють ці стереотипи. Про це, а також про те, наскільки ефективна превентивна мастектомія Анжеліни Джолі розповів хірург-онколог Микола Анікусько, мамолог медичної мережі «Добробут» на WoMo-дівич-вечорі, що відбувся 21 березня.

Рак молочної залози — не лише жіноча проблема, ним хворіють і чоловіки, так як у них є атавістичні молочні залози. Але забудьте про симптоми, якими лякають в інтернеті: кровотеча, лимонна кірка — це симптоми раку IV стадії, глибоко зайшла хвороби. Говорити про них — все одно, що стверджувати, якщо ви пройдетеся без парасольки під дощем, то захворієте менінгітом або помрете від енцефаліту.

У багатьох є упереджене ставлення, що рак — це завжди кінець. Це не правильно. Друге — якщо рак з’явився, то це невиліковно, і це теж помилка. Третім стереотипом є те, що рак — це хвороба багатих. Це не так: 75% випадків раку реєструється в слабо розвинених, що розвиваються.

Щорічно у всьому світі захворює 1,5 млн. жінок. Якщо говорити про Україну, то за статистикою до 2014 року кожні 25 хвилин діагностується новий випадок захворювання, і кожні 45 хвилин ми, на жаль, втрачаємо одну жінку, вмираючу від раку молочної залози. Безумовно, це захворювання корелює з соціально-економічним статусом жінки, так як якщо вона будує своє майбутнє, вона забуває про репродуктивні функції. Зараз цей вид раку домінує і займає друге місце за смертністю від злоякісних утворень у жінок.

Молодий і небезпечний

Ви ж знаєте, у дочки Оззі Осборна, у співачки Енестейші був рак, ця хвороба молодшає. Набуває це характер пандемії? На жаль, так. Раніше народжували дуже багато, а зараз — дуже мало і це не ранні пологи. Але поки жінка не народила, тканину, з якої побудована молочна залоза, не розуміє, для чого вона створена — її потрібно диференціювати. І чим більше жінка проходить менструальних циклів без пологів, в тим більшій небезпеці перебуває.

Єдині пологи, які знижують ризик раку — це пологи, які настали до 20 років. Однак в 18 років людина тільки стає самостійним і юридично здатен відповідати за свої вчинки. Тому був винайдений сурогатний показник — порівняння ризику захворіти на рак з родили жінкою.

Пологи до 25 років — ризик захворіти на рак менше.

Пологи в 25-35 років — не модифікують чинники ризику.

Пологи після 35 років — ризик вище.

Згідно торішньої статистики Інституту демографії середній вік українських жінок, які народжують вперше, — 27,5 років. Фактори ризику залишаються, тому кожна жінка в нашій країни знаходиться в певній небезпеці.

Зараз тривалість життя дуже збільшилася, навіть у порівнянні з часом сто років тому, коли ще не було антибіотиків, і люди помирали переважно від інфекцій. Але ми, онкологи, не бачимо передумов, щоб кількість захворювань на рак молочної залози зменшилася в Україні за рахунок загартовування, поліпшення екології. Навпаки, кількість хворих зростатиме, особливо на рак репродуктивної системи. Цьому сприяють пізніше вступ в шлюб, пізні пологи і мала їх кількість, і в цьому онкологи знаходяться з гінекологами в певному конфлікті інтересів. Гінекологи кажуть: «Менструальний цикл — швейцарський годинник в організмі жінки», але якщо цикл припиняється в 35 років, то у жінки ризик захворіти на рак на 60% менше, ніж у жінки, місячні якої зупинилися в 50 років.

Причини захворюваності на рак молочної залози:

Екологічні — серед інших факторів на організм впливає те, що ми вживаємо дуже багато фіто-екстрогенов, які використовують в агротехніці як стимулятор росту рослин;

Спосіб життя — вплив стресу на жіночий організм великий. Всі гормональні чинники регулює нейрогіпофіз в мозку, і якщо на жінку накричати і викликати поганий стрес, то можна викликати порушення менструального циклу, нашкодити не тільки психологічно, а й фізично.

Гормональні фактори — в середньому настання менопаузи становило 45 років, з чим і було пов’язане відоме прислів’я. Зараз в Україні цей показник змістився — менопауза настає в середньому в 52 роки, за рахунок того, що жінка мало народжує, за рахунок гормонзаместітельной терапії. І при цьому час настання перших місячних, менархе, не змінилося, це 11-12 років. Ми зазвичай порівнюємо нашу статистику з азіатською: наприклад, середній час настання перших місячних у Японії — 17 років, в Китаї — 17 років. І це фундаментально важливо для жіночого здоров’я.

Сімейний анамнез — до 10% раку молочної залози успадковуються. Якщо в родині жінки близькі родичі хворіли на рак репродуктивних органів до 50 років, то бажано протестуватися на ймовірність розвитку генетично детермінованого раку молочної залози. Він зустрічається не дуже часто, у слов’ян — в 0,02% жінок.

Всі знають про вчинок Анжеліни Джолі. Чому така заможна жінка зважилася на цей незрозумілий для нас крок? Гени BRCA1 і BRCA2 відповідають за вірогідність розвитку раку молочної залози, 85% довічного ризику розвитку раку молочної залози і 65% — раку яєчників. Для чого здають ці аналізи? Наявність BRCA1 говорить про те, що жінка проживе півтора-два роки, це смертельне захворювання, генетично детерміноване, і жінка помре, навіть якщо буде спостерігатися в кращих клініках світу. Тому жінки йдуть на випередження, приймають ряд препаратів, які можуть модифікувати ризики. Анделіна Джолі виявилася носієм BRCA1 і попередить розвиток цих видів раку.

Рання діагностика

Якщо рак неминучий, то його необхідно діагностувати якомога раніше, і всі ініціативи на кшталт World Cancer Day спрямовані саме на це. В ідеалі ми повинні ставитися до раку, як до нежиті, але за умови ранньої діагностики при певних правилах.

З 1970-х рр. захворюваність на рак грудей збільшилася на 30%, і щороку продовжує підвищуватися — на 1-3 відсотки в залежності від регіону. За американською статистикою в 1990 році було виявлено 150 тисяч випадків раку, а смертність склала 54 тисячі. У 2011 році Виявлення стала набагато вище — 229 тисяч випадків, і при цьому смертність стала менше.

Всі скринінгові програми побудовані на факторі часу — чим раніше його виявлять, тим краще буде десятирічна виживаність. Наприклад, виявлення на нульовій стадії дає 95% виживання, на першій стадії — 75-95% виживання. Чим раніше ми діагностуємо рак, тим якісніше проходить його лікування.

Є три етапи скринінгу раку молочної залози — клінічне обстеження, самообстеження і мамографія. У кожного з них є своя цінність. Клінічне обстеження проводить лікар, фахівець, він може виявити пухлину розміром від 7 мм. При самообстеженні жінка, як правило, виявляє пухлину близько 15 мм. А мамографія дозволяє побачити пухлину розміром 2 мм, яку ви ніколи не знайдете пальпаторно, і навіть навчений фахівець, навіть при дуже маленькою залозі, її теж не знайде.

Як проводити самообстеження

Самообстеження — методика, якої мама повинна навчити свою дочку, починаючи з 16-17 років. Суть самообстеження дуже проста. Так як груди — парний орган, то подушечками пальців потрібно обстежити симетричні її ділянки. І головне правило полягає в тому: що ці симетричні ділянки повинні бути однаковими — по щільності, консистенції. Якщо ви виявляєте зміни щільності, це привід звернутися до лікаря. Самообстеження потрібно робити між місячними, раз на місяць, протягом усього життя, завдяки цьому жінка буде добре знати будову своєї молочної залози. Бажано раз на місяць заглядати в чашечки бюстгальтера на предмет виділень.

Збільшення щільності молочної залози не обов’язково є патологією — в тих випадках, якщо жінки дотримуються жорсткої дієти, в результаті якої втрачають жирову тканину, в тому числі і в грудях.

Як часто проводити клінічне обстеження

20-30 років — один раз в три роки
30-40 років — один раз в два роки
З 40 років — щороку

Мамографія

Київ знаходиться в привілейованому положенні, так як тут найбільше мамографів в Україні. Переваги цих приладів, особливо екстра-класу — низьке променеве навантаження, можливість зробити знімок з високою роздільною здатністю і вивантажити його в «хмару», на флешку або смартфон. Є прилади, які реєструють навіть найменші ущільнення і дозволяють працювати з цифровим зображенням — наближати знімок і побачити мікрокальцінацію, «сіль з перцем», яка тільки через 3-5 років перетвориться в пухлину. Мамографія — чудова методика ранньої діагностики раку.

Добавить комментарий