Ізраїльський професор, директор Національного ізраїльського центру з контролю і спостереженню за онкологічними захворюваннями (NICCC), керівник департаменту громадської медицини і епідеміології медичного центру Кармель, професор медичного факультету Техніона (Ізраїльський технологічний інститут, Хайфа) — Гаді Реннерт поділився новітніми досягненнями у галузі генетики та ранньої діагностики раку з учасниками прес-конференції, яка відбулась 15 грудня  у онкологічній клініці «Лісод».

Гаді Реннерт виділяє  2 важливих напрямки руху науки і медицини, які здатні долати онкологічну недугу:

  • ідентифікація людей в групі ризику розвитку онкологічних захворювань;
  • пошук індивідуального лікування, виходячи з особливостей генетики людини, яке онкологи зможуть запропонувати людині для подолання раку. Іншими словами «зшити на замовлення» ліки від раку для конкретної людини, які будуть ефективними у її конкретному випадку.

Він також наголошує, що є суттєва різниця між генами людини і генами її пухлини, і у боротьбі з недугою лікарі повинні реагувати на обидві складові.

«Сьогоднішня наука дозволяє виявити схильність людини до онкології задовго до її розвитку. Відтак, щоб вберегтись від недуги, кожна людина повинна  знати анамнез своїх родичів. Часто в сім’ях не прийнято говорити про онкологічні недуги, про це радше мовчать або тримають у таємниці . Однак 10-15 % онкологічних захворювань передаються генетично, тому якщо у когось в сім’ї був рак, важливо розпочинати своє звернення до лікаря саме з цієї історії», — наголошує професор.

До лікарів слід негайно звернутись, якщо:

  1. у сім’ї були часті випадки захворювання раком;
  2. випадки онкологічних захворювань були ідентичного типу, наприклад, якщо було кілька випадків захворювання на рак грудей, чи рак яєчників;
  3. захворювання на рак у ваших родичів було траплялось у молодому віці, тобто у віці до 50 років.

«Не потрібно боятись генетики і онкології. Адже генетика — це те, з чим ми прийшли у цей світ і вона дається нам для підтримки», — акцентує Гаді Реннерт.

Добавить комментарий