«Окрім спадкової схильності до онкології, є також ряд зовнішніх факторів, які можуть спричинити розвиток раку», — розповідає професор, директор Національного ізраїльського центру з контролю і спостереженню за онкологічними захворюваннями (NICCC), керівник департаменту громадської медицини і епідеміології медичного центру Кармель, професор медичного факультету Техніона (Ізраїльський технологічний інститут, Хайфа) — Гаді Реннерт.

«Якщо уявити діаграму факторів розвитку раку, то 30-40% — спричинені  курінням, ще 30-40% — харчуванням, 10-15% генетичною спадковістю, 5% — у людей, які перебувають під постійним впливом шкідливого середовища, наприклад робота у шахтах. До цих 5% також належать вплив вірусів», — зазначив професор Реннерт.

«Дуже цікава річ, ми всі боїмось раку, і всі знаємо, що куріння викликає рак, але разом з тим, ніхто не кидає курити», — зазначає Гаді Реннерт. Адже третина онкологічних захворювань спричинені курінням, це звісно не означає, що кожен курець матиме рак, рівно як те, що куріння викликає рак у будь-якій точці організму, але кожен, хто хоче запобігти онкологічним захворюванням на будь-якому соціальному рівні, перш за все, повинен кинути палити. У багатьох країнах це досі не зроблено. Також професор наголосив, що хоча й він особисто не досліджував впливу електронних цигарок на організм людини, проте, світова практика, зокрема ВООЗ, свідчить, що електронні цигарки є таким ж шкідливими як і звичайні.

Добавить комментарий