pulmonolog2

Туберкульоз є інфекційним захворюванням, яке вражає легені. У порівнянні з іншими захворюваннями, спричиненими інфекціями, туберкульоз є другим за обсягами смертності в усьому світі.

За даними ВООЗ кількість смертей від туберкульозу у світі сягала 1 480 000 у 2016 році. Як свідчать статистичні показники, оприлюднені  Центром громадського здоров’я, в Україні щороку реєструють  67,6 осіб на 100 000 населення нових захворювань на туберкульоз. Щороку від туберкульозу, який є виліковною хворобою, в Україні помирає понад 4 тисячі осіб, 90% з яких – люди працездатного віку, тобто кожного дня помирає близько 10 пацієнтів. Окрім того, як зазначає ВООЗ, Україна відноситься до лідерів захворюваності на туберкульоз, а також за поширенням стійких до ліків форм цієї недуги.

Факти про туберкольоз:

Збудником туберкульозу є бактерія (Mycobacterium tuberculosis), яка найчастіше вражає легені.

Туберкульоз поширюється від людини до людини повітряно крапельним шляхом. При кашлі, чханні або відхаркуванні люди з легеневим туберкульозом виділяють в повітря бактерії туберкульозу. Для інфікування людині досить вдихнути лише незначну кількість таких бактерій.

Біля однієї чверті населення світу мають латентний туберкульоз. Це означає, що люди інфіковані бактеріями туберкульозу, але (поки ще) не захворіли цією хворобою і не можуть її передавати.

Ризик того, що люди, інфіковані туберкульозними бактеріями, протягом свого життя захворіють на туберкульоз, становить 5-15%. Однак люди з ослабленою імунною системою, такі як люди з ВІЛ, недостатністю харчування або діабетом або люди, що вживають тютюн, піддаються набагато більш високому ризику захворювання.

Коли у людини розвивається активна форма туберкульозу, симптоми (кашель, лихоманка, нічний піт, втрата ваги і ін.) Можуть бути помірними протягом багатьох місяців. Це може призводити до запізнілого звернення за медичною допомогою і інфікуванні бактеріями туберкульозу інших людей. За рік людина, хвора на туберкульоз, може інфікувати до 10-15 інших людей, з якими він має тісні контакти. Без належного лікування в середньому 45% ВІЛ-негативних людей з туберкульозом і майже всі ВІЛ-позитивні люди з туберкульозом помруть.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, 9 мільйонів людей щороку хворіють на туберкульоз.

ТБ є однією з трьох основних причин смертності жінок у віці від 15 до 44 років

Хто в Україні хворіє на туберкульоз

Найбільше за даними Центру громадського здоровя на туберкульоз хворіють в Одеській області. Там цей показник сягає 123,8 осіб на 100 000 населення. Одесу наздоганяють Херсонська та Дніпропетровська області. Найбільше в Україні хворіють люди працездатного віку, а саме 35-44 років. Їх частка у структурі захворюваності становить 28 %, за ними молоді люди у віці від 25 до 34 років, якиї є понад 24%.

теберкульоз по областях України 2016 туб2 туб3

Профілактика

Фахівці радять комплекс заходів, котрі здатні знизити ризик активного поширення туберкульозу, передовсім, наголошують фахівці слід:

  • уникати місць скупчення людей, намагатись організувати свій сон таким чином, щоб у приміщенні де ви спите не було сторонніх осіб. Це допоможе мінімізувати ризик зараження бактеріями інших людей.
  • носити маски, що покривають рот, а також здійснювати провітрювання простору. У якому ви перебуваєте.
  • важливо пом’ятати про систематичний скринінг осіб, які перебували в контакті з хворими, або буди дотичними до осіб, котрі належать до груп високого ризику.
  • Рання діагностика всіх форм туберкульозу

Симптоми та діагностика

Загальними симптомами активного легеневого туберкульозу:

  1. кашель іноді з мокротою і кров’ю,
  2. біль в грудях,
  3. слабкість,
  4. втрата ваги,
  5. лихоманка і нічний піт.

У багатьох країнах для діагностики туберкульозу й досі використовують мікроскопію мазка мокротиння. Але на жаль, вона дозволяє виявити лише половину випадків туберкульозу і не дозволяє виявляти стійкість до лікарських препаратів.

Натомість, широко поширюється використання експрес-тесту Xpert MTB / RIF®. За допомогою тесту одночасно виявляються туберкульоз і стійкість до рифампіцину — найбільш важливого протитуберкульозного препарату. Діагноз може бути поставлений протягом двох годин, і в даний час цей тест рекомендується ВООЗ в якості початкового діагностичного тесту для всіх людей з ознаками і симптомами туберкульозу.

Діагностування туберкульозу з множинною лікарською стійкістю (МЛС-ТБ) і туберкульозу з широкою лікарською стійкістю, а також ВІЛ-асоційованого туберкульозу може бути складним і дорогим. У 2016 році ВООЗ було рекомендовано чотири нових діагностичних тести — молекулярний експрес-тест для виявлення туберкульозу в периферійних медичних установах, де немає можливості для проведення тесту Xpert MTB / RIF, і три тести для виявлення стійкості до протитуберкульозних засобів першої і другої лінії.

Особливо складно діагностувати туберкульоз у дітей, і єдиним широко доступним тестом, що допомагає виявляти у них хвороба, поки що є Xpert MTB / RIF.

Лікування

Туберкульоз можна вилікувати. У разі активної, чутливої до ліків форми хвороби проводиться стандартний шестимісячний курс лікування чотирма протимікробними препаратами при забезпеченні пацієнта інформацією, наглядом і підтримкою з боку працівника охорони здоров’я або пройшовши спеціальну підготовку добровільного помічника. Без такого спостереження і підтримки можуть виникати складнощі в дотриманні медичних приписів щодо лікування, і хвороба може поширюватися далі. Переважна більшість випадків туберкульозу можна виліковувати за умови належного забезпечення і прийому ліків.

За оцінками ВООЗ, 53 мільйони людських життів вдалось врятувати з 2000 по 2016 рік завдяки діагностиці та лікуванню туберкульозу

Добавить комментарий