1 (1)

Дбаючи про здоров’я жінок Благодійний фонд «Квітна» не лише закликає українок турбуватися про себе та вчасно проходити обстеження у мамолога, а й проводить конкурси, переможці яких отримують можливість безкоштовного мамологічного обстеження в одній із київських медичних центрів. Однією з трьох переможець травневого конкурсу «Будь впевнена, що ти здорова» стала Ірина Телев’як. Жінка отримала у подарунок безкоштовні консультацію та обстеження у медичному центрі Олега Колібаби.

Пройшовши скринінг Ірина поділилася з БФ «Квітна» своїми враженнями від процедури та розповіла, що пройти обстеження умовили її доньки, які, навіть, взяли участь у конкурсі з її аккаунту.

Що Ви знаєте про обстеження молочної залози?

Сім-вісім років тому я виявила утворення в молочній залозі й одразу звернулася до лікаря. Мені зробили мамографію, яка показала, що утворення доброякісне після чого його видалили. Та вже через рік завдяки самообстеженню я нащупала нове утворення вже в іншій молочній залозі, яке також виявилося доброякісним та згодом було видалено.

Чи відвідували Ви мамолога після того випадку?

На щастя, з тих пір я не мала проблем з грудьми, тож відтягувала наступний візит до лікаря, хоча мій гінеколог неодноразово радила пройти обстеження молочних залоз. Якби не наполягання моїх дочок та конкурс БФ «Квітна» я, мабуть, ще б почекала з відвідуванням мамолога, хоча й розуміла, що потрібно це зробити.

Як саме Ваші доньки вплинули на рішення взяти участь у конкурсі БФ «Квітна»?

Вони не те що вплинули, вони самі зробили основні кроки за мене. Мої дівчата знайшли сторінку БФ «Квітна» у фейсбуці та взяли участь у розіграші з мого аккаунту, то ж мені лишилося лише прийти до лікаря.

Яким чином Ваші доньки дізналися про БФ «Квітна»?

Все почалося з того, що вони прочитали у фейсбуці пост Даші Малахової до Дня матері, який починався зі слів: «Всім потрібна жива мама» й закликала всіх подарувати своїм мамам обстеження у мамолога. У коментарях до цього посту дівчата побачили посилання на сторінку БФ «Квітна», зареєструвалися й спільно взяли участь у конкурсі.

Ваші доньки відвідують мамолога?

Так, вони обидві регулярно обстежуються. Дівчата добре розуміють важливість слідкувати за своїм здоров’ям і мотивують одна одну вчасно відвідувати лікарів та підштовхують й мене до цього.

Чи знайомі Вам випадки онкологічних захворювань серед близьких чи  друзів?

Нажаль, моя мама та тітка хворіли на рак молочної залози, а також моя двоюрідна сестра вже 12-й рік бореться з цією ж хворобою. То ж окрім проблем у минулому я ще й маю спадковість.

Після того як Ви знайшли доброякісні утворення у молочних залозах чи продовжуєте Ви й надалі робити самоогляд?

Так, самоогляд я роблю регулярно та переконуючись що все гаразд постійно відкладала похід до мамолога.

А що Ви відчували, коли сьогодні йшли на обстеження? Не хвилювалися?

Ні. Я по характеру така людина, що якщо зібралася – відкидаю хвилювання, йду та роблю. Та й взагалі я розуміла, що мені потрібна ця інформація. Те що я так затягнула з відвідуванням мамолога, лише мінус для мене, так як обстежуючи мене лікар помітила незначні моменти, які потребують додаткової уваги та обстеження.

Які у Вас враження від обстеження?

Я лишилася задоволеною, і не лише тому, що серйозних проблем у мене не виявлено, мені дуже сподобалась лікар, яка мене оглядала. Вона була уважною, розпитувала та й сама пояснювала кожен крок. Крім цього лікар розповіла про аналіз BRCA, який дозволяє виявити спадкову схильність до раку молочної залози та раку яєчників. Це для мене нова й, враховуючи мою спадковість, цікава інформація.

Сьогоднішнє обстеження дало мені великий поштовх пройти додаткові обстеження й аналіз на спадковість.

Чи плануєте Ви й надалі робити профілактичні обстеження у мамолога? 

Так. Я розумію, що це потрібно і планові медобстеження можуть врятувати життя. Рік тому ми з дочкою пішли перевіритися у ендокринолога в цілях профілактики. Завдяки обстеженню я дізналася про серйозні проблеми зі своїм здоров’ям. Мені терміново видалили щитовидну залозу, так як у мене розпочався рак цього органу, хоча хвороба ніяк не давала про себе знати. Тому такі планові відвідування лікарів дуже потрібні й однозначно корисні. А те, що ваш фонд проводить такі конкурси й просто нагадує про важливість вчасного обстеження у мамолога, допомагає й стимулює жінок обстежувати свої груди та, у випадку якихось утворень, вилікувати хворобу на ранній стадії.

Що Ви можете порадити жінкам, які вагаються робити обстеження молочних залоз?

Нажаль, після аварії на чорнобильській АЕС ми всі опинилися у зоні підвищеного ризику й випадки онкозахворювань дуже почастішали, про це варто пам’ятати. Тому я раджу всім жінкам, і собі також, любити себе, берегти себе, відкладати хоча б не на довго нескінченні турботи й приділяти час своєму здоров’ю. А якщо думати про гроші, то необхідно все ж починати думати з того кінця, де потрібно витрачати кошти на серйозне лікування, оперування та післяопераційний стан.

Всім жінкам, а особливо молодим дівчатам – майбутньому нації, потрібно не шкодувати часу й зусиль та профілактично проходити лікарів. І добре, що почали з’являтися такі акції, інтерв’ю, повідомлення у соцмережах, нагадування – це великий крок до розвитку здорового способу життя всієї нації.

А як Ви турбуєтеся про своє здоров’я?

Своє здоров’я я підтримую комплексно. Регулярно виділяю 10-15 хвилин у день для здорової фізкультури. Це може бути будь-що: спортзал, шейпінг, зарядка, пробіжка. До речі, бігати люблю зі своїми доньками й татком, якому вже 91 рік. Це дуже об’єднує, оздоровлює та мотивує інших людей різних поколінь також займатися спортом.

Ну і, безумовно, харчування. Намагаюся вживати збалансовану й здорову їжу, але не зациклююся на цьому. Якщо дуже хочу, можу дозволити собі тістечко чи каву.

Та, мабуть, головне – намагаюся турбуватися про себе та свої рідних.

Добавить комментарий