thinkstockphotos-508254904

Вилікувати рак молочної залози стало можливим і без застосування хіміотерапії. До такого висновку прийшли онкологи після вивчення нового онкотесту, який визначає ймовірність рецидиву у жінок після видалення пухлини на ранній стадії.

Згідно з дослідженнями, наданим вченими на щорічній конференції Асоціації онкологів в США, близько 70% жінок з діагнозом рак молочної залози можуть перемогти хворобу одним лише оперативним втручанням і гормональною терапією, без використання «важкої артилерії» – хіміотерапії.

Як працює онкотест?

У дослідженні взяли участь 10 273 жінки, у яких, під час операції з видалення пухлини з молочних залоз, були вилучені часточки пухлини для визначення рівнів активності 21 гена.

Рівні активностей цих генів є показниками того, наскільки агресивний рак. Низький рівень сигналізує про те, що жінці не потрібна хіміотерапія, в той час, як високі показники вказують на агресивну форму раку і в цьому випадку лікування хіміотерапією обов’язкове. Але, пройшовши тест, багато жінок також отримували і проміжні результати, які не висвітлюють доцільність лікування.

Згідно з даними онкологів, жінки з низькими показниками онкотесту мають однаковий відсоток одужання, як з лікуванням хіміотерапією, так і без неї. Виліковність протягом дев’яти років склала 93,9% без хіміотерапії й 93,8% – з хіміотерапією.

Прорив у лікуванні онкології.

Створення генетичного тесту призведе до зміни практики лікування раку молочної залози на ранніх стадіях, дозволить «пощадити» здоров’я онкохворих жінок та заощадити гроші на лікування.

Доктор Алістер Ринг, консультант лікарні Royal Marsden у Лондоні, стверджує: «Онкологи чекали цих результатів. Це фундаментальна зміна в підході до лікування і піклуванні про жінок з раком молочної залози ранніх стадій. Це чудова новина».

«Щодня жінки хворіють на рак молочної залози на ранніх стадіях зіткаються з жахливою дилемою, чи потрібно лікуватися хіміотерапією чи ні, без особливих фактів про її користь для них, – розповіла Рейчел Роусон, співробітниця благодійного фонду з боротьби з РМЗ. – Цей життєвий прорив – це чудова новина, оскільки тепер тисячі жінок зможуть звільнитися від агонії хіміотерапії».

Але, на жаль, тести можуть застосовуватися лише до ранніх стадій раку молочної залози, які все ще можна лікувати гормональною терапією й не поширюються на лімфатичні вузли, та стадії, які мають мутації HER2, що змушують їх рости швидше.

Джерело: BBC.

Добавить комментарий