111 (1)

Грудне вигодування та вагітність – це саме той період, коли молочна залоза жінки вперше активно працює, по суті, забезпечуючи здоров’я грудей у майбутньому.  

Що потрібно зробити, щоб цей період пройшов достатньо м’яко, без стресу та болю розповідає лікар акушер-гінеколог, перинатальний консультант, консультант з лактації та доула – Наталія Якубчик.

Період грудного вигодування наступає з моменту народження немовляти,  незалежно від нашого бажання – хочемо ми годувати чи ні, запускається природній процес. Першим таким ключовим моментом, стає період наповнення грудей. Припадає він на 3-5 добу після пологів. Цей момент додатково сигналізує нам про те, що молочна залоза працює. Період наповнення характеризується заміщенням молозива більш рідким молоком, тобто молозиво змінює свої властивості, відтак і груди стають об’ємними, гарячими, пружними. Щоб цей період пройшов природньо та максимально м’яко, слід пам’ятати деякі правила:

Правильний старт грудного вигодовування

Правильний старт грудного вигодовування – це передовсім раннє прикладання до грудей, тобто протягом 2 годин після пологів, що регламентовано 624 протоколом Міністерства охорони здоров’я України. https://z-l.com.ua/ua/nakaz624/. Якщо з певних причин прикладання не відбулось у визначений термін, то тоді слід прикласти немовля якомога швидше, бажано до 6 годин після його народження. Це вже вважається хорошим стартом та запорукою того, що ми можемо мати надію на успішне грудне годування.

Процес пологів

Передовсім слід пам’ятати, що будь-які внутрішньовенні вливання можуть спричинити достатньо болісне наповнення грудей молоком, спричинене набряками молочних залоз та тіла в цілому. Внутрішньовенні вливання відбуваються під час епідуральної анестезії, кесаревого розтину, при стимуляції, якщо у цьому є необхідність, тобто за медичними показаннями.  Якщо ж будь-яке із вище вказаних внутрішніх вливань мали місце, то правила раннього прикладання, правильного прикладання, частого прикладання до грудей відіграють ще важливішу роль.

Період після пологів

Необхідно пити достатню кількість води одразу після пологів. Власне, це є важливим також ще в період пологів та під час усього періоду грудного годування. Важливо також пити велику кількість води улітку, або якщо у вас вдома спекотно, а також, якщо у вас підвищилася температура тіла. Це є профілактикою проблем з молочною залозою, наприклад – лактостазу.

Які можуть виникати проблеми з молочною залозою під час годування:

  1. Лактостаз – неможливість виходу молока із якоїсь частини молочної залози. Це одна з ключових проблем, з якою може зустрітись жінка під час грудного вигодування, і тому я наголошую на достатньому вживанні води, з метою профілактики.
  1. Усталені міфи догляду за грудьми під час годування. Під час годування жінки часто зустрічаються з найрізноманітнішими порадами по догляду за грудьми, часто, доволі суперечливими. Одним із таких міфів є те, що груди треба берегти від протягів, якось особливо одягати, навіть улітку. Важливо пам’ятати, що якось окремо від організму застудити груди достатньо складно, і по-особливому їх одягати не потрібно, одягаємось як завжди, відповідно до погоди.
  1. Мити чи не мити груди перед годуванням? Якщо пригадаємо період наших матусь та бабусь, то миття залоз перед годуванням – це була залізно-бетонна рекомендація. Зараз вона не актуальна. Достатньо приймати душ 1 раз на день, або, якщо це літо, то частіше, якоїсь особливої гігієнічної уваги груди до себе не вимагають. Тут, швидше, працює зворотне правило: що більше ми приділяємо уваги грудям, зокрема гігієнічним процедурам, то більше ми їм шкодимо. Наші груди побудовані таким чином, що навколо ареоли є залози Монтгомері, які виділяють спеціальний секрет, його завдання захищати нашу ареолу. Він є певним провідником між мамою та немовлям, і важливо цей секрет не змивати. Це також і профілактикою тріщин. З іншого боку, відповідно до досліджень японців, ареола аналізує слину малюка та підлаштовує молоко під його потреби і молоко виробляється таке, яке потрібне нашому малюкові на цей момент.
  1. Молочна залоза не потребує додаткового стимулювання шляхом масажування. Наш організм в цілому, як і молочна залоза зокрема, працює тоді, коли він повинен працювати. Якось спеціально розмасовувати груди, тренувати, стимулювати їх не потрібно. Якщо порівняти молочну залозу із щитоподібною залозою, скажімо, чи іншими органами нашого тіла, то нам не спадає на думку якимось спеціальним чином стимулювати їх роботу. Вони працюють, бо вони так запрограмовані. Нашим завданням є поважати фізіологію процесу грудного вигодовування, дотримуючись правил. Ці правила дуже прості. Робота молочної залози побудована на дії 2 дружніх гормонів – пролактина та окситоцина. Пролактин – це зробити/синтезувати молоко, окситоцин – виштовхнути/подарувати/віддати молоко. Якщо ми поважаємо фізіологію, то все у нас спрацює. Важливо також пам’ятати, що сама молочна залоза є тонкою та ніжною структурою і сильний тиск на неї може спричинити до травматизації, наслідком якої може стати: крововилив, набряк, мастит. Тому так зване «розціджування», яке нам навязують ще у пологових будинках – не потрібне. Однак, зовсім ми його не відкидаємо, адже є ряд обставин, коли лагідне зціджування необхідне:
  • при лактостазах, але тут слід пам’ятати, що перед тим як жінка знайшла у себе ущільнення і вирішила зцідити молоко, необхідно пройти УЗД обстеження і пересвідчитись, що це ущільнення є саме лактостазом, а не будь-яким іншим утворенням.
  • зціджування може бути актуальним в період наповнення грудей молоком – на 3-5 добу після родів, коли молока понадміру і наповнення супроводжується набряками залози.

Якщо зціджування справді необхідне і ми у цьому пересвідчились, то в таких випадках слід пам’ятати, що існує ряд методик, які засновані на знанні фізіології людини і вони є абсолютно безболісними та ефективними.

Слід також наголосити, що молочна залоза була у жінки і до вагітності, відтак, якісь певні зміни у ній могли відбуватись і раніше: до вагітності, і під час вагітності, і під час годування. Тому важливо не займатись самолікуванням і одразу звернутись до лікаря мамолога та пройти необхідну діагностику (УЗД молочної залози).

Мене завжди лякає, коли у годуючої мами температура, ущільнення в грудях, а вона будь-якою ціною зціджується. Будь-яке ущільнення, якщо воно запалилось, може виявитись чим завгодно і не обов’язково лактостазом чи маститом. Це може бути  киста, фіброаденома, можуть бути й гірші варіанти. Лактація не виключає проблем з молочною залозою!

  1. Завершення лактації. Здоров’я молочної залози також залежить від завершення лактації, а саме наскільки ніжно і повільно ми це зробили. Важливо, щоб завершення відбувалося поетапно і без препаратів. Якщо раптом, хтось ще досі не чув, то перевязувати груди не потрібно! Завершення лактації – це певний виховний процес, перехід на новий рівень, який по суті починається з 6-ти місяців, коли ми вводимо прикорм, і може тривати ще 1,5 та більше років.  Після завершення лактації, молоко може виділятись ще від 6 місяців до року. Окремі випадки більш довгого виділення молока після завершення лактації трапляються, але потребують індивідуального підходу. Принаймні, консультації маммолога та УЗД  молочних залоз.

Годуйте на здоров’я! Здоров’я своє та свого малюка!

Добавить комментарий