222

У боротьбі з раком молочної залози найефективнішим і простим способом є профілактика захворювання. Обстеження молочної залози дозволяє не лише виявити онкологію на ранніх стадіях, а й попередити хворобу, коли вона знаходиться ще в передраковому стані. Тому Благодійний фонд «Квітна» не лише закликає українок раз на рік відвідувати лікаря мамолога, а й дає можливість жінкам робити це безкоштовно – регулярно проводячи розіграші маммологічних обстежень.

Однією з переможниць липневого конкурсу стала Распутіна Катерина. Жінка правильно відповіла на акційне питання й виграла безкоштовний скринінг і консультацію в медичному центрі Oxford Medical. Катерина вже пройшла обстеження і поділилася з нами своїми враженнями.

Катерино, розкажіть, що Ви знаєте про діагностику молочної залози?

Я вважаю, що для жінки мамолог не менш важливий лікар, аніж гінеколог, тому перевіряти груди потрібно регулярно. Також знаю, що жінкам, які досягли сорокарічного віку, рекомендовано робити обстеження кожні півроку, а до сорока років – раз на рік.

Це було не перше моє обстеження і цього разу, як і всі попередні, мені зробили УЗД. Але також існує й інший спосіб діагностики – мамографія. Його призначають жінкам після сорока або в разі якоїсь патології.

Ви так добре обізнані про скринінги молочних залоз, а самі, як часто робите УЗД? Коли робили останній раз, не рахуючи перемоги в акції?

Я стежу, щоб це було регулярно. Раніше я приходила на УЗД раз в два роки, а останні кілька років обстеження роблю мінімум раз на рік.

Зараз не скажу Вам точної дати останнього УЗД, але наступний візит до лікаря я планувала на кінець осені. Тепер, завдяки Вашій акції, така необхідність відпала.

Як Ви дізналися про нашу акцію?

Я дізналася про акцію і про Фонд від моєї подруги, яка теж брала участь в акції. Раніше я не знала про існування такого фонду в Україні, і про те, що проводяться потрібні акції, які стимулюють жінок перевірятися у мамолога. Це дуже почесно.

Що Ви відчували, коли збиралися на обстеження і консультацію до мамолога?

Я була спокійна, тому що минуло півроку як зробила обстеження всього організму. Оскільки нічого поганого в мене не виявили, я сподівалася, що за цей час ситуація не змінилася і УЗД не покаже ніяких патологій. Я була налаштована позитивно й вірила, що все в мене добре.

А що Ви відчуваєте зараз, коли вже пройшли обстеження?

Я задоволена. Мені дуже сподобався лікар, який мене обстежував і консультував. Він був достатньо уважний і професійний, все пояснив і розповів. Я стільки цікавого дізналася про свій організм.

Крім цього, лікар проконсультував мене по ендокринології. Розповів, які гормональні препарати необхідно приймати в моєму випадку, так як у мене є патології в щитовидній залозі.

І взагалі, було комфортно проходити обстеження в такій, європейського рівня, клініці.

Катерино, розкажіть, крім УЗД Ви робите самоогляд молочних залоз?

Ніколи не робила, хоча знаю, що таке є. Просто я більше довіряю кваліфікованому огляду фахівця. Тим більше, руками, як мені здається, найменші патології не намацаєш.

Але я не виключаю й цей метод діагностики.

Як Ви вважаєте, чому більшість українок звертаються до мамолога вже тоді, коли відчувають дискомфорт або біль в грудях, а не регулярно, як це потрібно робити?

Я думаю це пов’язано з низьким рівнем довіри українців до лікарів, в першу чергу. По-друге, завжди немає часу, завжди виникають нагальні проблеми й люди перемикаються на них. До того ж у нас звикли не звертати увагу на здоров’я. На словах ми завжди радимо одне одному берегти себе, а на ділі – робимо все інакше. Таку модель поведінки ми успадкували від своїх батьків і зараз лише вчимося піклуватися про своє здоров’я інакше.

Вас можна віднести до категорії людей, які дотримуються здорового способу життя?

Все відносно. У такому стресовому житті, коли кожна хвилина на рахунку, повноцінно піклуватися про себе дуже складно. Поєднати все: приділити увагу дітям, працювати, займатися спортом, правильно і вчасно харчуватися, висипатися – майже нереально. Тому інколи щось просідає. Але я працюю над собою.

Ви знаєте про таке захворювання як рак молочної залози?

Безумовно. Про цю хворобу я часто чую від знайомих і зустрічаю багато інформації в інтернеті.

Також я знала людей, які хворіли на рак грудей.

Що б Ви порадили українським жінкам, які поки що не наважуються йти до мамолога?

Однозначно потрібно відвідувати лікаря, робити УЗД, контролювати своє здоров’я. Краще попередити хворобу, ніж потім боротися з наслідками. Хоча б раз на рік необхідно знайти на себе час. Тим більше, що це не боляче, не страшно і не довго. А якщо ти ще й мама, то просто зобов’язана берегти своє здоров’я і навчити це робити й своїх дітей, які всьому навчаються на твоєму прикладі.

Добавить комментарий