2-1

Під час досліджень, вчені виявили зв’язок білка з розвитком раку. Дослідники стверджують, що відкриття дозволить робити терапевтичні заходи більш цілеспрямованими в майбутньому.

Нещодавно команда медиків Центру раку в Вірджинії, на чолі з доктором Чарльзом Клевенджером, виявили, що білок, який завершує процес вироблення грудного молока, також може грати роль у розвитку раку молочної залози.

Видалення CypA може уповільнити рак

Доктор Клевенгер і його колеги першими помітили, що білок циклофілін А (CypA), контролює ген Jak2/Stat5, який грає ключову роль у розвитку молочних залоз.

Проте, Jak2/Stat5 також бере участь у створенні пухлин раку молочної залози.

Коли дослідники видалили CypA у піддослідних мишей з естроген рецептор-позитивним раком молочної залози, то рецептор-негативний естроген пригальмовував канцерогенну активність Stat5.

Це уповільнило, а в деяких випадках навіть зупинило, ріст клітин раку молочної залози у гризунів.

«Це дослідження продемонструвало, що CypA – правильна ціль для терапевтичного лікування раку молочної залози», – пояснює доктор Клевенгер.

Безпечна лактація

Упродовж дослідження вчені також виявили, що навіть коли вони видалили CypA у мишей, це не вплинуло на їх лактацію.

Це перший випадок, коли розглядався ключовий білок як інгібітор раку молочної залози, і вчені сподіваються, що їх відкриття призведе до більш цілеспрямованої терапії.

Джерело: MedicalNewsToday

 

Добавить комментарий