vlcsnap-2018-10-01-14h44m48s542

Якщо ми говоримо рак грудей, одразу думаємо про жінок, але чоловіки також хворіють на цю хворобу, хоча й значно рідше. Про рідкісну для чоловіків, але від того не менш небезпечну хворобу розповів БФ «Квітна» завідуючий відділенням пухлин грудної залози і її реконструктивної хірургії НІР, професор, онкохірург і доктор медичних наук Іван Іванович Смоланка. Також він поділився статистикою захворюваності на рак грудної залози українськими чоловіками, розказав про діагностування, перебіг та лікування хвороби.

Іване Івановичу, скажіть, дійсно, що чоловіки також хворіють на рак грудей?

Так. Клітини будь-якого органу можуть мутувати в ракові, а такий орган як груди є у всіх людей: і жінок, і чоловіків, тому не дивно, що хвороба може з’явитися у людей обох статей. З-поміж всіх хворих на рак грудей близько 1% – саме чоловіки.

Якщо так, то чому чоловіки, порівняно з жінками, рідше зіштовхуються з цією хворобою?

Головна відмінність жіночих грудей від чоловічих – те, що у грудних залозах останніх міститься невелика кількість грудної тканини і всього кілька залоз та проток, які зазвичай не функціонують. Найчастіше рак грудної залози у чоловіків починається в клітинах, які покривають внутрішню частину грудних проток або в дольках грудей. А оскільки грудних проток та дольок у чоловічих грудях мало, тому й хвороба розвивається рідше.

Скажіть, які види раку грудної залози бувають у чоловіків і які прогнози одужання?

Основними типами раку грудей у чоловіків є: інфільтративна протокова карцинома (80% випадків), неінвазивний протоковий рак або in siti (10% випадків), інфільтративний або дольковий рак, рак Педжета і набряково-інфільтративний рак. Але бувають випадки, коли одна пухлина є комбінацією різних типів.

Здебільшого у чоловіків пухлина утворюється під ореолою, має односторонню локалізацію і проявляється на грудях у вигляді грудочки з почервонінням на шкірі. Також про злоякісну пухлину може сигналізувати виділення сукровиці з соска і його втягнення. Під час рентгенологічного обстеження мікрокальцинати в чоловічих грудях зустрічаються лише в 30% випадків.

Щодо прогнозів на одужання, то у чоловіків вони гірші, ніж у жінок. Це пов’язано з тим, що жирової і залозистої тканин, які можуть пригальмувати розповсюдження онкоклітин до інших органів, в чоловіків значно менше, тому зазвичай хвороба прогресує досить активно. Також на продуктивність лікування впливає те, на якій стадії пацієнт розпочинає лікування, а чоловіки здебільшого занадто пізно звертаються до лікаря.

З якими симптомами звертаються хворі чоловіки до лікаря?

Оскільки на початкових етапах хвороба проходить безболісно, чоловіки не одразу звертають увагу на ущільнення в своїх грудях, затягуючи з візитом до лікаря. Тому хвороба встигає потрапити до інших органів, перш ніж буде виявленою. Найчастіше метастази атакують лімфатичні вузли, кістки, легені, печінку. Коли це трапляється, у хворого з’являються ущільнення, болісні відчуття, а в занедбаних випадках приєднуються болісні відчуття, слабкість, задишка, підвищення температури, анемія, втрата ваги й апетиту.

Які фактори ризику виникнення раку грудної залози у чоловіків?

Перш за все, це – генетична спадковість. У кожного п’ятого пацієнта близький родич хворів на рак.

Наступний фактор – вік. Загалом, на рак грудної залози чоловіки хворіють у досить поважному віці, в середньому близько 70 років, коли відбуваються гормональні зміни.

Також спадкова хвороба Синдром Кляйнфельтера, яка зустрічається в 1 чоловіка з 1000, може призвести до цього захворювання. Люди з таким синдромом страждають від нестачі тестостерону, натомість мають надлишок естрогену.

До групи ризику потрапляють чоловіки, які зловживають алкоголем або палінням, страждають від надмірної ваги, мають хвороби печінки або простати, працюють в шкідливих для здоров’я умовах і були опромінені радіацією.

Окрім цього, прийом певних медикаментів може також спровокувати рак грудних залоз у чоловіків. До таких препаратів належать ліки з високим вмістом естрогенів, які призначаються для лікування раку простати.

Іване Івановичу, розкажіть, будь ласка, як часто чоловікам України діагностують рак грудної залози?

Згідно з офіційними показниками, які були зібрані у 2017 році, за досліджуваний рік в Україні було діагностовано 14332 випадки захворюваності серед жінок і 129 – серед чоловіків. Тобто близько 0,8% хворих на рак грудей – це чоловіки.

Якщо розглядати Україну, які області є лідерами по захворюваності на рак грудної залози серед чоловіків, а де вони хворіють найменше?

Щороку динаміка захворюваності на онкологію грудей серед чоловіків змінюється, але відповідно до останніх офіційних даних у 2016 році найбільше хворих було зареєстровано в Києві (16 чоловік), Одеській (12 чоловік), Черкаській і Львівській областях (по 10 чоловік), а найменше – у Волинській (1 чоловік), Вінницькій, Дніпровській, Тернопільській і Чернігівській областях (по 2 чоловіка). Зокрема, в Одеській і Херсонській областях спостерігалася найкраща динаміка виживаності.

Які методи діагностики застосовують для виявлення раку грудних залоз у чоловіків?

Загалом використовуються ті ж методи обстеження, що й для жінок: зовнішній огляд, пальпування грудних залоз та лімфовузлів, мамограма, УЗД, томографія (КТ, МРТ), біопсія, дослідження виділень з грудних залоз, гормональний профіль та онкомаркери.

Як лікують чоловіків з таким діагнозом?

Якщо жінкам лікарі зазвичай намагаються зберегти орган, то чоловікам роблять мастектомію (повне видалення грудної залози) з видаленням підпахвових лімфатичних вузлів.

Традиційно упродовж лікування раку грудної залози застосовується хіміотерапія, яка дається як жінкам, так і чоловікам. Її призначають як  перед хірургічним втручанням, так і після нього.

Також використовують променеву терапію і гормонотерапію. Але схема і методи лікування підбираються індивідуально для кожного хворого.

Окрім онкології у чоловіків бувають інші патології грудних залоз?

Як і у жінок, у чоловіків, хоч і значно рідше, також зустрічаються доброякісні пухлини, які не потребують радикального лікування, але їх все одно потрібно спостерігати й періодично обстежувати. До доброякісних утворень належать: папіломи й фіброаденоми.

Ще однією патологією грудних залоз є – гінекомастія – найбільш розповсюджене захворювання грудей, що характерне збільшенням кількості тканини в залозі чоловіка. Гінекомастія проявляється навколо ореоли, буває як на одній, так і на обох залозах і її легко помітити неозброєним оком. Ця хвороба не рідко зустрічається у підлітків і дідусів, за рахунок гормональних перебудов в організмі. Ще однією причиною виникнення хвороби можуть стати проблеми з печінкою, які призводять до гормонального дисбалансу чоловічих і жіночих гормонів. Також хвороба може з’явитися в наслідок ожиріння, або прийому деяких ліків. Гінекомастію не можна лишати без уваги, хворому обов’язково потрібна консультація лікаря.

Які профілактичні заходи запобігають виникненню раку грудних залоз у чоловіків?

Зберігають здоров’я та рятують життя елементарні речі: спорт, здорове харчування, гарний сон, відмова від шкідливих звичок та уважність до свого організму й самопочуття. Це прості, але дуже дієві речі.

Добавить комментарий