61924c0cc8c0f65b54b61002b06be2b7_shutterstock_91610936

Нові дослідження показують, що дієта, багата продуктами з високим вмістом жирних кислот омега-3, уповільнює зростання і поширення клітин раку молочної залози, а також покращує виживаність хворих.

Вивчаючи зв’язок між омега-3 та раком, вчені провели безліч досліджень, які показали, що посилене споживання риби та тривалого омега-3 знижує ризик смертності та може продовжити життя.

Останніми з таких досліджень стали наукові експерименти на гризунах, проведені командою Сарасвоті Хаджа, професора патології та мікробіології Небраського Медичного Університету в Омаші.

Науковці годували дві групи дорослих самок гризунів практично однаковими дієтами. Однак одна група їла продукти, багаті на поліненасичені жири омега-6, тоді як інша група отримувала їжу, багату на риб’ячий жир омега-3.

Потім вчені ввели піддослідним клітини раку молочної залози 4T1, які пришвидшують розвиток метастаз. Також клітини 4T1 можуть спонтанно мігрувати до інших ділянок організму, таких як кістки, легені та печінка.

Через 35 днів після введення онкоклітин вчені вивчили пухлини мишей обох груп. У гризунів, які споживали дієту з омега-3, клітини раку розвивали метастази неактивно, а самі онкоутворення збільшувалися повільно.

Зокрема, пухлини молочної залози в піддослідних «групи омега-3» були на 50 % меншими в розмірах та менше метастазували до інших органів, ніж у гризунів «групи омега-6». Окрім цього, миші з першої групи мали кращі показники виживаності.

«Дослідження професора Хаджа дали змогу зрозуміти не лише вплив жирних кислот омега-3 на ріст і метастазування пухлини, але місця метастазів, – прокоментував дослідження професор Талмадж. – Зменшувались не лише загальні місця метастазування, але й вторинний ріст пухлини в яєчниках, нирках та контралатеральних грудях».

Також в тканинах мишей «групи омега-3» виявлено більше Т-клітин, ніж у гризунів з «групи омега-6». Т-клітини є протизапальними білими кров’яними клітинами, які відіграють вирішальну роль у збереженні імунної системи сильною та здоровою.

Провідний вчений висунув гіпотезу, що дієта, багата риб’ячим жиром, може запобігти поширенню пухлин, обмежуючи запалення, що провокує метастазування.

«Наше дослідження підкреслює потенційну терапевтичну роль харчових довголанцюгових жирних кислот омега-3 у контролі росту пухлини та метастаз», ­– розповідає Сарасвоті Хадж.

Нагадаємо, що цілющі жири омега-3 знаходяться в рибі, морепродуктах, горіхах, насінні, а також у риб’ячому жирі та рослинних оліях.

 

Джерело: MedicalNewsToday.

 

Добавить комментарий