фотодинамічна-терапія-1200x960

Доктор Налініканз Котагірі Університету Цинциннаті, штат Огайо, отримав нагороду за відкриття в лікуванні раку молочної залози, яке називають проривом у боротьбі з захворюванням. Вчений відкрив новий «легкий» спосіб терапії метастазів раку молочної залози.

У медицині широко використовуються три основні способи лікування раку: операція, хіміотерапія та променева терапія. Оскільки останні два методи мають безліч побічних ефектів, серед яких токсичність при поширенні пухлини, вчені намагаються знайти більш безпечні способи терапії.

Одним із нетоксичних методів лікування є використання світла для підвищення продуктивності протиракових ліків.

Доктор Налініканз Котагірі, доцент Коледжу фармації ім. Джеймса Л. Вінкля, Університету Цинциннаті в Огайо, досліджує можливість використання світла для активації світлочутливих препаратів, які можуть вбивати ракові клітини, залишаючи здорові клітини неушкодженими. За відкриття, зроблені за час трирічних досліджень, доктор отримав премію «Прорив у боротьбі з раком молочної залози».

«Рак молочної залози з метастазами може бути руйнівним діагнозом з високими показниками рецидивів і смертності, і в даний час немає ефективних методів для їх лікування», – каже доктор.

«Основні проблеми стандартного лікування полягають у виробленій резистентності онкоклітин до терапії й серйозних побічних ефектах від лікування, – продовжує доктор Котагірі. – Через активне поширення метастазів раку молочної залози до інших органів, особливо до кісткового мозку й стовбурових клітин, при звичайних методах лікування ризик токсичності ще вищий».

«Терапії, такі як фотодинамічна терапія (ФДТ), що включає в себе світло й фотосенсибілізуючу хімічну речовину, які використовуються в поєднанні з молекулярним киснем, можуть привести до загибелі онкоклітин на ранніх і пізніх стадіях».

«Замінивши зовнішнє джерело світла, таке як лазери та лампи, на світло від радіонуклідів, як «внутрішнє» джерело світла, ми змогли краще контролювати терапію в організмі».

«Новий метод покращує ефективної терапії завдяки мінімальній токсичності, яка шкодить життєво важливим органам і тканинам. Оскільки радіонукліди використовуються для візуалізації та виявлення пухлин, тепер ми можемо одночасно знаходити й лікувати метастази раку молочної залози з використанням того ж радіонукліда», – говорить учений.

Зараз доктор Котагірі спільно з колегами вивчають використання радіонуклідного світла й світлочутливих протиракових лікарських препаратів на тваринах.

У випадки, якщо цей метод терапії виявиться успішним, «легке» лікування може значно підвищити одужання та виживання пацієнтів. Таке лікування може потенційно поліпшити терапевтичні результати розширивши масштаби й діапазон впливу ліків.

«Якщо це виявиться корисним, то метод лікування може бути готовим до широкого застосування вже через 5 — 10 років, оскільки всі матеріали, які були задіяні, вже використовуються в лікуванні та діагностиці людей – це може бути захоплюючим проривом», – вважає вчений.

 

Джерело: MedicalNewsToday

Добавить комментарий