3-18

Імунна система необхідна нам для виживання. Без імунної системи наші організми були б беззахисними перед атаками бактерій, вірусів, паразитів, тощо.

Імунна система – це велика мережа клітин і тканин, яка постійно перебуває в пошуках загарбників і, помітивши ворога, одразу планує та реалізовує складну атаку.

Імунна система функціонує в усьому організмі, включаючи в себе багато типів клітин, органів, білків і тканин. Важливим є той факт, що імунна система здатна відрізняти нашу тканину від чужорідної. Також вона розпізнає та виводить з організму мертві й «несправні» клітини.

Якщо імунна система зустрічається з патогеном, наприклад, бактерією, вірусом або паразитом, вона починає так звану «імунну відповідь», який здійснюється білими кров’яними клітинами.

Білі кров’яні клітини

Одними з головних героїв імунної системи є білі кров’яні клітини, які називаються лейкоцитами. Вони циркулюють у кровоносних і лімфатичних судинах організму.

Лейкоцити постійно патрулюють і розшукують патогени. Коли вони знаходять ціль, то починають розмножуватися і посилати сигнали іншим типам клітин, щоб ті зробили те ж саме.

Наші лейкоцити зберігаються в різних місцях тіла, які називаються лімфоїдними органами. До них відносяться:

Тимус – залоза, що розміщена між легенями і шиєю.

Селезінка – орган, який фільтрує кров. Селезінка знаходиться у верхньому лівому куті живота.

Кістковий мозок – знаходиться всередині кісток і окрім лейкоцитів виробляє також еритроцити.

Лімфатичні вузли – дрібні залози, розташовані по всьому тілу, пов’язані з лімфатичними судинами.

Існує два основні типи лейкоцитів:

  1. Фагоцити

Ці клітини виконують безліч функцій: «патрулюють вулиці» організму, знаходять і оточують патогени, нейтралізують їх, видаляють мертві й вмираючі клітки. Також ці клітини сприяють загоєнню ран і захисту їх від патогенів.

  1. Лімфоцити

Лімфоцити допомагають організму пам’ятати попередніх загарбників і розпізнавати їх, якщо вони знову повернуться до атаки.

Лімфоцити починають своє життя в кістковому мозку. Деякі залишаються в кістковому мозку і, розвиваючись далі, перетворюються на В-лімфоцити (В-клітини), інші прямують до тимусу й стають Т-лімфоцитами (Т-клітинами).

Ці два типи лімфоцитів мають різні ролі:

В-лімфоцити – продукують антитіла й допомагають розпізнати Т-лімфоцити.

Т-лімфоцити – руйнують скомпрометовані клітини в організмі й допомагають повідомити про це іншим лейкоцитам.

Як працює імунна відповідь

Виявивши білки, які знаходяться на поверхні клітин, імунна система блокує або ігнорує їх.

Антигенце будь-яка речовина, яка здатна викликати імунну відповідь.

Зазвичай антигенами є: бактерії, грибки, віруси, токсини або чужорідні тіла. Але також антигеном може бути й одна з наших власних «несправних» або мертвих клітин. Тоді всі імунні клітини працюють разом, щоб розпізнати антиген як загарбника.

Роль В-лімфоцитів

Щойно В-лімфоцити виявляють антиген, вони починають секретувати антитіла. Антитіла – спеціальні білки, які блокують антигени.

Кожна В-клітина утворює одне специфічне антитіло. Наприклад, одна з цих клітин створює антитіло для боротьби з бактеріями, що викликають пневмонію, а інша – антитіло для розпізнання застуди.

Антитіла – частина великого сімейства хімічних речовин, які називаються імуноглобулінами й грають одну з головних функцій в імунній відповіді.

Імуноглобулін G (IgG) – «відзначає» мікроби. Це дозволяє іншим клітинам розпізнавати та боротися з мікробами.

IgM – фахівець зі знищення бактерій.

IgA – збирається в слизових, таких як сльози та слина, захищаючи шлюзи в організмі людини.

IgE – захищає від паразитів і реагує на «подразників» організму алергіями.

IgD – працює спільно з В-лімфоцитами, допомагаючи їм розпочати імунну відповідь.

Незважаючи на те, що антитіла блокують антигени, вони не вбивають його, а лише відзначають. Ліквідація антигенів – робота фагоцитів.

Роль Т-лімфоцитів

Існують різні типи Т-лімфоцитів:

Т-клітини-помічники (Th-клітини) – координують імунну відповідь. Вони виконують багато функцій: Одні «спілкуються» з іншими клітинами, інші – стимулюють В-клітини для створення більшої кількості антитіл; треті – залучають більше інших Т-клітин або клітинних фагоцитів.

Т-клітини кілери (цитотоксичні Т-лімфоцити) – атакують інші клітини. Вони особливо корисні для боротьби з вірусами. Спочатку ці Т-клітини розпізнають невеликі частини вірусу зовні заражених клітин, а потім знищують заражені клітини.

 

 

Джерело: MedicalNewsToday

Добавить комментарий