89d2401ff77e16d274e10d92a169e68a

Останній рік приніс безліч знакових відкриттів в лікуванні раку, де фундаментальним стало лікування захворювання імунотерапією. Здатність людського організму протистояти хворобам досконально ще не вивчена, але вчені продовжують представляти нові механізми впливу на людські імунні клітини. Так, у листопаді 2018 року, міжнародна дослідницька група на чолі з Йозефом Пеннінгером з Інституту молекулярної біотехнології Австрійської академії наук (IMBA) і Кліффордом Вульфом з Бостонської дитячої лікарні Гарвардського університету представили нове відкриття. У відкритті розповідається про здатність молекули BH4 впливати на Т-клітини, змушуючи їх підвищувати імунітет у боротьбі з раком або блокувати автоімунні захворювання.

Як відомо, Т-клітини – солдати імунної системи, які патрулюють організм у пошуках «несправних» клітин, а потім знищують їх. До «несправним» відносяться інфіковані патогенами клітини й ті, які почали мутувати й можуть перетворитися в ракові. Коли Т-клітини знаходять таку клітину, вони починають активно розмножуватися та входять у «бойовий режим», задля захисту організму від небезпеки. Однак, іноді, Т-клітини помилково атакують власні клітини організму, що призводить до алергічних реакцій і автоімунних захворювань, таких як коліт, астма, розсіяний склероз, артрит або деякі шкірні захворювання.

Дослідники виявили, що молекула тетрагідробіоптерін або ВН4 контролює розмноження імунних Т-клітин. Вчені прийшли до висновку, що контролюючи ВН4 можна контролювати реакцію організму на потенційні загрози.

Вчені провели безліч експериментів на гризунах з використанням ВН4. Коли науковці блокували молекулу, то Т-клітини «заспокоювалися» і не викликали в організмі запальних або алергічних реакцій. Коли ж вчені збільшували рівні BH4 – T-клітини активно атакували й поглинали ракові клітини, зменшуючи злоякісні пухлини.

«Молекула, необхідна для багатьох функцій у нейробіології, тепер ідентифікується як ключ до абсолютно нових методів лікування. Коли ми стримуємо її, то блокуємо проліферацію Т-клітин при автоімунних захворюваннях або астмі. Коли ми стимулюємо зростання молекул BH4, то активуємо зростання Т-клітин для атаки пухлинних клітин навіть у несприятливих умовах. Ми виявили новий шлях до індукування протиракового імунітету», – розповідає Кліффорд Вульф з Гарварда.

Раніше молекулу BH4 вважали корисною лише для нервової системи, оскільки вона сприяє виробленню «гормону щастя» серотоніну або дофаміну.

«Одна з цікавих особливостей нашого відкриття полягає в тому, що система, яка насправді відома в нейробіології протягом десятиліть, може грати ключову роль у біології Т-клітин», – каже Йозеф Пеннінгер, засновник та директор IMBA.

 

Джерело: nature

Добавить комментарий