zhenshhini-i-rak-grudi-0-900x504

Метод Тайрера-Кузика у тандемі з показниками мамологічної щільності дозволяють оцінити ймовірність розвитку інвазивного раку молочної залози протягом наступних 19 років.

Щоб запобігти розвитку раку молочної залози у здорових жінок, лікарі-онкологи намагаються спрогнозувати ймовірність виникнення цього захворювання й вчасно попередити його появу. Для цього вони часто використовують такі інструменти оцінки ризику, як модель Гейла та модель Тайрера-Кузика.

Знаючи про ризик окремої жінки захворіти на рак молочної залози, мамолог може вибудувати стратегію скринінгів і профілактичних методів індивідуально для цієї пацієнтки.

Модель Гейла базується на ряді питань про стан здоров’я і спосіб життя пацієнтки, на які жінка відповідає спільно з лікарем. Результати даного інструменту дозволяють оцінити ризик розвитку інвазивного раку на найближчі п’ять років.

Модель Тайрера-Кузика також ґрунтується на анкетуванні та містить такі питання, як: вік, зріст, вага, історія пологів, ракова спадковість, менопаузальний статус, застосування гормональної терапії. Цей метод оцінює ризик утворення злоякісної пухлини в грудях протягом десяти років.

Щоб збільшити період прогнозів лікарі додали до оцінки ризиків, моделі Тайрера-Кузика, показники мамологічної щільності та вивчили точність цих прогнозів.

Дослідження продемонструвало відмінні результати – завдяки моделі Тайрера-Кузика та даним щільності молочних залоз спрогнозувати ризик розвитку РМЗ стало можливим на 19 років.

Поєднавши ці два інструменти вчені вивчили медичні записи 132 139 жінок. Всі жінки, які взяли участь у дослідженні, були віком від 40 до 73 років, не хворіли на РМЗ і регулярно проходили обстеження молочних залоз. Учасниць розділили на дві групи. Першу групу вивчали за допомогою моделі Тайрера-Кузика спільно з показниками мамографічної  щільності, а другу групу – лише методом Тайрера-Кузика.

Під час досліджень другої групи, модель Тайрера-Кузика виявила у 2 554 жінок високий ризик захворіти на РМЗ. У подальшому в 147 з них було діагностовано інвазивний рак молочної залози.

Тандем моделі Тайрера-Кузика з показниками щільності молочних залоз класифікував 4 645 жінок як схильних до високого ризику розвитку раку молочної залози. Пізніше у 273 з цих жінок діагностували рак грудей.

Спільний метод оцінки ризиків розвитку РМЗ може стати проривом у боротьбі з хворобою. Оскільки в більшості випадків рак молочної залози обумовлений негенетичними факторами, знаючи про «схильності» до хвороби, жінка може суттєво знизити ризики захворіти.

Якщо у жінки оцінка ризиків вище середнього, лікар може розробити їй індивідуальний план скринінгів, що дозволяє виявити захворювання на ранній стадії. План ранньої діагностики зазвичай включає в себе:

  • щомісячний самоогляд грудей;
  • щорічний огляд у мамолога;
  • мамографія або УЗД молочних залоз раз на рік;
  • МРТ молочних залоз.

Також, щоб знизити ризик розвитку РМЗ жінці необхідно:

  • підтримувати здорову вагу;
  • щодня тренуватися;
  • обмежити або відмовитися від прийому алкоголю;
  • не вживати продукти з обробленого м’яса, солодощів і транс-жирів;
  • не курити.

Джерело: BREASTCANCER.ORG

Добавить комментарий