breastcancer

Вчені Базельського університету Швейцарії зуміли перетворити метастази раку молочної залози на жирові клітини, використовуючи епітеліально-мезенхімальний перехід.

Епітеліальні клітини, завдяки високій пластичності, здатні перетворюватися на клітини іншого типу. Така трансформація клітин називається епітеліально-мезенхімальнихий перехід (ЕМП). ЕМП бере безпосередню участь у загоєнні ран, розвитку ембріонів та інших фізіологічних процесах.

Та, на жаль, ракові клітини також використовують ЕМП для переміщення з однієї частини тіла до іншої. Це дозволяє раку поширюватися в різних органах і різних тканинах, утворюючи метастази.

Попередні дослідження інших вчених показали, що розиглітазон, препарат, який застосовують для лікування цукрового діабету з 1999 року, викликає зворотне диференціювання деяких ракових клітин. У звичайній практиці росиглітазон поєднується з рецепторами клітин-мішеней інсуліну, серед яких є і жирові. Препарат впливає на процеси накопичення жирних кислот і поглинання глюкози. Він працює як інсуліну барвник, шляхом зв’язування PPAR у жирових клітинах і робить ці клітини більш чуйними до інсуліну.

Швейцарські вчені спробували знайти способи впливати на ракові клітини, коли ті перебувають у стані високої пластичності, але ще не досягли ЕМП і не перетворилися в метастази. Для цього дослідники Базельського університету провели експеримент на мишах. Вони пересадили гризунам клітини раку молочної залози людини і почали їх лікувати препаратом, який інгібує рак (траметініб) і ліками проти діабету (розиглітазон).

Результати виявилися приголомшливими. Вченим вдалося не лише запобігти поширенню метастазів до інших частин тіла, але й зупинити зростання первинної пухлини, запобігаючи розмноженню її клітин. Агресивні ракові клітини, які відокремилися від первинної пухлини, в пошуках нового ґрунту, натомість перетворилися на жирові клітини й виявилися не в змозі завдати організму шкоди.

«Клітини раку молочної залози, які зазнали ЕМП, не лише диференціювалися в жирові клітини, а й повністю припинили розмножуватися», — розповідає автор дослідження Герхард Христофор, професор біохімії Базельського університету. — «Відповідно до результатів експерименту, ми можемо судити, що ракові клітини, перетворені на жирові, ними й залишаються і не повертаються назад до клітин раку молочної залози».

Варто зазначити, що лікування, проведене на мишах, ще не досліджене на людях і його ефективність не відома. Також експериментальне лікування здатне трансформувати лише ті ракові клітини, які піддаються ЕМП під час метастазування. Отже, якщо подальші дослідження продемонструють позитивні результати, то на практиці дане лікування можливим буде лише в поєднанні з хіміотерапією, а не замість неї.

Джерело: MedicalXpress

Добавить комментарий