1000@745@db6129af3e4a7f9d96a7b161917a950a-NDNiNTJjMDJlMw

Такі комбіновані симптоми, як: тривалий біль у горлі, ускладнене дихання, проблеми з ковтанням, хрипота та біль у вухах, можуть свідчити про рак горла або рак гортані. Такого висновку дійшли британські вчені, провівши нові дослідження захворювання.

Вчені Ексетерського університету, в рамках дослідження, вивчали записи пацієнтів більш ніж 600 лікарів та дослідили 806 пацієнтів з діагнозом рак гортані та 3559 пацієнтів з контрольної групи. Розповідає ВВС Україна.

«Головне значення дослідження полягає у тому, що ми виявили, що хрипота є важливим симптомом раку гортані, але ризик розвитку раку гортані значно збільшується, коли вона поєднується із постійним болем у горлі», – каже керівник дослідження доктор Елізабет Шепард.

Співавтор дослідження професор Віллі Гамільтон вважає, що дослідження «показало потенційну тяжкість деяких комбінацій симптомів, які раніше вважали не дуже ризикованими».

Разом з тим вчені просять не панікувати пацієнтів, які мають лише одним з перерахованих симптомів: «Прямого зв’язку між тимчасової болем у горлі та раком гортані немає».

«Дуже важливо, щоб направлення на додаткові аналізи отримували пацієнти, яким це необхідно. Якщо люди приходитимуть вчасно, ми зможемо діагностувати рак на більш ранній стадії, і вони матимуть доступ до правильного лікування», – зауважує доктор Шепард.

Добавить комментарий