836_large

В різному віці жінки прекрасні по-своєму і різні також по-своєму.

Які зміни відбуваються в організмі жінки в різний період часу, що потрібно робити і навпаки від чого варто відмовитися 20-, 30- і 40-річним жінкам – читайте прямо зараз.

Що треба знати про здоров’я в двадцять років?

У двадцятирічному віці швидкість росту організму значно сповільнюється, до 25 років зникають хрящові зони кісток – зростання тіла закінчується. Тіло повністю сформоване й здатне до основної репродуктивної функції – материнства.

Гормональний фон може коливатися за рахунок недостатнього рівня прогестерону, що особливо відчутно в передменструальний період. Для покращення самопочуття необхідно нормалізувати водний баланс, збільшити споживання свіжих овочів, продуктів багатих кальцієм та вітаміном В6.

655

Які захворювання характерні для двадцятирічних жінок?

У віці від 20-30 років найчастіше проявляються такі захворювання, як: соматоформна дисфункція вегетативної нервової системи з гіпотонією, гіпертонія або біль у серці, мігрень, цефалгічний синдром, аутоімунний тиреоїдит та вузловий зоб з гіпотиреозом, реактивні артрити, цистит, міопія та астигматизм, дискінезія жовчовивідних шляхів, гастродуоденіт і порушення менструального циклу. Ці порушення часто пов’язані з генетичною схильністю, підвищеної мозковою активністю, становленням нервової системи, дисбалансом гормонального фону, недотриманням режиму харчування, сну та відпочинку.

Яким спортом найкорисніше займатися в 20 років?

Фізична активність повинна приносити задоволення, і в даний період життя допустимі всі варіанти занять: кардіо, анаеробні, силові, крос-фіт, плавання, йога, танці. Чим більше варіантів фізичних вправ ви спробуєте, тим швидше зрозумієте, що підходить саме вам і на чому ви б хотіли зупинитися. Не бійтеся кидати те, що не подобається та починати нове – у вас є купа часу для того, аби визначитися зі спортом. Головне, не лінуватися і зробити його такою ж автоматичною звичкою, як чищення зубів.

Що треба знати про здоров’я у тридцять?

З віком відбувається все більша й більша компресія хребців і міжхребцевих дисків, як наслідок – деформація скелета, виникнення болю, хрускіт або дискомфорт у хребті. З прогресуванням остеохондрозу пацієнтки відчувають головний біль, біль у шиї, мігрені та запаморочення.

Основними ворогами здоров’я та краси є вільні радикали, які накопичуються в організмі завдяки дефіциту вітамінів і антиоксидантів у їжі, порушенню режиму сну й відпочинку. В зв’язку з цим з’являються зморшки на обличчі, пігментні плями, висипання на шкірі, сивина. Найкращими антиоксидантами є зелений чай, фрукти, натуральний сік, зелень.

1205446_1000

Яким спортом корисно займатися в 30 років?

У цей період фізична активність, як правило, починає зменшуватися. Організм зазнає труднощів при навчанні нових спортивних дисциплін. Легше тим жінкам, які зі спортом на «ти» упродовж всього життя, адже у них рівень фізичної підготовки й надалі перебуває на висоті.

Після тридцяти краще відмовитися від дисциплін, в яких домінують баланс та координація – гімнастика та професійний спорт.

У цьому віці розвиток мускулатури відбувається відносно легко, тому можна приділити час для силових вправ у тренажерному залі. Варто також подумати про інтервальні або кроссфіт тренування. Це допоможе підтримувати високу швидкість метаболізму, поліпшить стан і дозволить залишатися активною та енергійною довгі роки.

Що треба знати про здоров’я в сорок років?

У 40-50 років організм жінки починає готуватися до менопаузи, змінюється гормональний фон, зокрема скорочується вироблення «жіночого» гормону – естрогену. Через це менструальний цикл стає нерегулярним, менструації з часом проходять все рідше й зовсім припиняються. З цієї ж причини слабшають м’язи уретри й сечового міхура, стає важче контролювати сечовипускання.

Знижується еластичність шкіри, з’являються зморшки, нерідко виникає набряклість обличчя, посилене випадіння та потоншення волосся. Важливо розуміти, що це природний процес, який починається за кілька років до настання менопаузи, тому панікувати не варто.

Загалом, у 40-50 років жінці рекомендується змінити спосіб життя до більш спокійного, по можливості, менше нервувати, більше відпочивати, бувати на природі, займатися улюбленою справою, спілкуватися з сім’єю і друзями, приділяти більше уваги занять, які приносять радість і задоволення.

1486b

Які захворювання характерні для цього віку?

Після 40 років зростає ризик розвитку таких захворювань, як рак шийки матки і молочних залоз, атеросклероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонія, інсульт, інфаркт міокарда, остеопороз, порушення зору, набір зайвої ваги, інфекції сечовивідних шляхів, нетримання сечі.

Які фізичні навантаження показані?

Після 40 років фізичні навантаження повинні бути помірними й комплексними. До старту занять обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, оскільки можуть бути протипоказання до виконання певних вправ. До тренувань повинні входити аеробні вправи, вправи на гнучкість, координацію рухів, рівновагу, а також силове навантаження.

Почніть заняття спортом із регулярних піших прогулянок 3-5 разів на тиждень. Тривалість прогулянок – не менше 30 хвилин. Поступово збільшуйте темп та тривалість ходьби. Корисними також є їзда на велосипеді й плавання.

Оскільки в 40 років знижується гнучкість, важливо приділити увагу вправам на розтяжку.

Які профогляди/аналізи треба проходити щорічно і які показники контролювати?

Жінкам починаючи з двадцятирічного віку  після двадцяти потрібно раз на рік відвідувати гінеколога з виконанням кольпоскопії, робити УЗД органів малого таза, робити обстеження молочних залоз. Після сорока років є обов’язковими також візити до мамолога та проходження мамографії/УЗД молочних залоз і УЗД щитовидної залози.

Терапевт або лікар загальної практики допоможе підібрати план обстеження, рекомендований для кожного віку з урахуванням загального самопочуття та наявності будь-яких симптомів.

Але найголовніше: прислуховуйтеся до себе, радійте кожному дню, прокидаючись посміхайтеся, регулярно розслабляйтеся, будьте здоровими й випромінює лише позитивну енергію.

 

Джерело: Woman.ua

Добавить комментарий