1697_max

Як відомо, кохання, крім того, що взагалі загадкове і прекрасне почуття, ще й чудодійно впливає як на душу, так і на тіло.

Давно вже всі дослідники в один голос твердять, що закохані люди менш схильні до стресів і здатні швидко впоратися з хворобою, кохання наділяє їх довголіттям і квітучим виглядом. Відомо також, що взаємна закоханість зміцнює імунну систему, рятуючи від застуд. А якщо закохатися всерйоз, взаємно і надовго, так і взагалі можна говорити про панацею.

Спробуємо розібратися, завдяки чому ж усе в людини закоханої складається так чудово.

Почнемо з того, що всі емоції, які переживає людина, мають окрім психологічної ще й біохімічну природу. За забезпечення будь-якої емоції на біохімічному рівні відповідають гормони, які, своєю чергою, запускають цілу серію реакцій вже з боку нервової, кровоносної, імунної та дихальної систем. На виході отримуємо прискорене дихання, палаючі очі, сяючу шкіру і волосся, пружні м’язи і стабільну психіку, тобто щасливу гармонійну людину. Так що почнемо з гормонів.

Окситоцин відповідає за виникнення довіри і того особливого почуття спокою, повноти буття і комфорту, яке виникає при щирих обіймах – нехай навіть на зламаній парковій лаві під проливним дощем, а також піднімає больовий поріг.

Емоційний зв’язок між закоханими формується під впливом цього гормону, який виділяється при близькому контакті.

А це означає, що навіть при простому тілесному контакті – дотику до руки або обіймах з коханою людиною – відбувається викид гормону окситоцину, який, своєю чергою, знижує рівень вмісту стресових гормонів у крові. Вчені впевнені, що підвищення рівня окситоцину знижує кров’яний тиск і зменшує чутливість до болю.

Дофамін регулює не лише стан виразної закоханості, а й такі життєво важливі функції, як пошук їжі, соціальна поведінка і настрій (наприклад, викликає ейфорію, після якої настає ніби стан сп’яніння). Дослідження показали, що коли ми дивимося на фотографію коханого, у нас активно працюють ті ж ділянки мозку, які «вмикаються» від голоду. Цікаво, що при чистому сексуальному збудженні ці ділянки абсолютно спокійні. Так що кохання, з дофамінової точки зору, значно ближче до голоду, ніж до сексу.

Фенілетиленамін викидається в кров, провокуючи серцебиття і вегетативні реакції (пітливість долонь, відчуття «провалу в животі»), щойно ти побачиш приємного оку чоловіка. Тобто цей гормон починає виділятися задовго до першого поцілунку.

Ендорфіни (гормони радості) – те саме щеплення щастя і здоров’я, яке змушує закоханих раптово і дивно гарнішати, безпричинно посміхатися, а також уперто не хворіти — всупереч затяжним поцілункам на морозі чи під поривами штормового вітру, а також явному нехтуванню сном і їжею.

А ще ендорфіни – власні морфіни організму — діють так само, як цей болезаспокійливий наркотик: розслаблюють, заспокоюють і піднімають настрій.

А коли пристрасть перетвориться на усвідомлену прихильність або справжнє кохання, антистресова природа ендорфінів дасть відчуття безпеки і спокою.

 

Джерело: TOCHKA.NET

Добавить комментарий