dd844ebdd45638d6270d9de17472bc45

Німецькі вчені університетської клініки Гейдельбергу на півдні Німеччини оголосили про розробку нового аналізу крові, який дозволяє виявити рак молочної залози навіть на початкових стадіях.

Завідувач жіночої лікарні Університету Гейдельберга південної Німеччини і керівник дослідження доктор Крістоф Сон стверджує, що розроблений його командою тест HeiScreen здатний виявити рак у крові навіть до того, як він стане видимим для сучасних технологій сканування.

Хоча на сьогодні основними методами обстежень раку молочної залози є мамографія, УЗД та МРТ, тест HeiScreen ефективно їх доповнить, оскільки він не болючий, значно дешевший ніж згадані скринінги, а для його проведення досить кількох мілілітрів крові. Також новий тест дозволяє виявити рак яєчників.

Аналіз розроблено за принципом рідинної біопсії і не є новим способом виявлення раку, але дослідники Гейдельбергу вдосконалили метод спеціально для виявлення раку молочної залози.

За останні 12 місяців вони обстежили близько 900 жінок, 500 з яких хворі на рак молочної залози, а 400 – здорові пацієнтки.

Доктор Сон стверджує, що найбільша перевага аналізу крові – його чутливість, особливо у жінок до 50 років, де точність визначення захворювання становить 86%. У старших пацієнтів, яким за 50 років, аналіз визначає РМЗ, нажаль, гірше – до 60%.

Окрім тестування РМЗ, HeiScreen може бути розроблений для виявлення метастазів або рецидивів раку в майбутньому, а також для довгострокового моніторингу лікування раку.

Нагадаємо, що рання діагностика має вирішальне значення в зниженні смертності від раку молочної залози й забезпеченні своєчасного лікування пацієнтів. При ранньому виявленні жінки мають 95-відсоткову ймовірність повного одужання.

 

Джерело: DW

Добавить комментарий