1457647476_vitamin-d

Прийшла весна і почастішали такі стани в житті сучасної жінки як випадання волосся, підвищена стомлюваність, нервозність, сухість шкіри. Це знижує якість життя і змушує бігати по лікарях різних спеціальностей. Та в більшості випадків це все прояви прихованого дефіциту заліза, а не щорічний весняний гіповітаміноз.

Навіщо необхідно залізо в організмі й скільки його потрібно?

Залізо – це мінерал для виробництва гемоглобіну, який транспортує кисень з легень до кожної клітини вашого організму. Синтез деяких гормонів також неможливий без заліза. Тому якщо у жінки є прихована нестача заліза, вона починає відчувати кисневе голодування. Звідси й постійна втома, часті ГРВІ, випадання волосся і перепади настрою.

Кількість заліза, яка вам потрібна щодня, залежить від вашого віку, статі та особливостей вашого харчування.

Які продукти забезпечують залізо?

Залізо міститься в багатьох харчових продуктах:

  • Червоне м’ясо, морепродукти й свійська птиця;
  • Білі боби, сочевиця, шпинат, квасоля і горох;
  • Горіхи та родзинки.

Залізо в їжі знаходиться в двох формах: гем і негемове залізо. Негемове залізо міститься в рослинних продуктах і збагачених залізом харчових продуктах. М’ясо, морепродукти й свійська птиця мають як гем, так і негемове залізо. Організмом краще засвоюється гемове залізо.

Для кращого засвоєння заліза з таких продуктів як м’ясо, птиця, морепродукти й рослинні продукти необхідно його вживати з продуктами, збагаченими вітаміном С, наприклад, цитрусові, солодкий перець, помідори та броколі.

Як можна визначити рівень заліза в організмі та його брак?

Велика частина заліза у дорослих знаходиться в гемоглобіні. Інша, менша частина заліза, зберігається у вигляді феритину в печінці, селезінці й кістковому мозку або знаходиться в міоглобіні в м’язовій тканині.

Доступні різні показники кількості заліза в організмі, й різні показники корисні на різних стадіях виснаження заліза. Вимірювання рівнів показників феритину в сироватці можуть бути використані для виявлення виснаження заліза на ранній стадії, ще коли рівень гемоглобіну в клінічному аналізі крові входить в межі норми, а у жінки вже є ознаки прихованого дефіциту і її вже турбує постійна втома, сухість шкіри і/або випадання волосся.

Часто жінки самостійно здають загальний аналіз крові, щоб бути впевненими, що в них немає анемії або вичитують в інтернеті, що при вище зазначених скаргах необхідно здати цей аналіз. Але рівень гемоглобіну на ранніх стадіях нестачі заліза залишається на колишньому рівні.

Дефіцит заліза.

Ізольований дефіцит заліза рідко буває ізольованим від нестачі інших поживних речовин. Оскільки він пов’язаний з поганою дієтою, мальабсортивними розладами й втратою крові, люди з дефіцитом заліза зазвичай мають інші недоліки в поживних речовинах.

У жінок основною причиною низького феретіна є рясні місячні.

Виснаження і дефіцит заліза прогресує через кілька етапів: слабкий дефіцит або виснаження запасів заліза: концентрації феритину в сироватці й рівні заліза в кістковому мозку зменшуються.

Прихований дефіцит заліза призводить до порушення функції пам’яті, порушення імунної системи, швидкої стомлюваності, й не лише при фізичних навантаженнях, також часто супроводжується нестачою інших поживних речовин (вітаміну В12, В9)

Хто входить до групи ризику по нестачі заліза?

Вагітні жінки: під час вагітності потреба в залозі зростає, так як плід швидко зростає і потребує достатньої кількості кисню та субстраті для свого розвитку. Дефіцит заліза упродовж вагітності збільшує ризик материнської та дитячої смертності, передчасних пологів і низької маси тіла при народженні. Тому вагітним особливо важливо в раціон додати гречку, гранати й бажано яловичу печінку, червоне м’ясо і кожного триместру контролювати рівень гемоглобіну.

Немовлята й маленькі діти: немовлята, особливо ті, які народилися передчасно або з низькою вагою при народженні, або чиї матері мають дефіцит заліза, піддаються ризику дефіциту заліза через швидке зростання. Доношені немовлята зазвичай мають достатні запаси заліза й потребують невеликій кількості заліза із зовнішніх джерел до 4-6 місяців. Проте, у здорових немовлят є ризик розвитку дефіциту заліза у віці від 6 до 9 місяців, якщо вони не будуть отримувати достатню кількість продуктів, багатих біодоступним (гемовим) залізом, або продуктів, збагачених залізом. Саме тому дівчаткам обов’язково потрібно кілька разів на тиждень їсти червоне м’ясо.

Жінки з рясними менструальними кровотечами, з міжменструальними кров’яними виділеннями або аномально сильною кровотечою під час менструації, схильні до підвищеного ризику дефіциту заліза та зниження якості життя.

Що таке рясні місячні? Якщо жінці доводиться міняти прокладку кожні 3-4 години не тому що це гігієнічно, а тому що вона вся залита. Якщо під час менструації є згустки й вночі доводиться міняти прокладку. Якщо тампона або прокладки на 4-5 крапель і більше вистачає на 2 години, то це вже маткова кровотеча й необхідно звернутися до лікаря.

Часті донори крові: часті донори крові також мають підвищений ризик дефіциту заліза.

Люди з раком: до 60% пацієнтів з раком товстої кишки мають дефіцит заліза при постановці діагнозу, через хронічні крововтрати. Поширеність дефіциту заліза у пацієнтів з іншими видами раку коливається від 29% до 46%.

Люди, які мають шлунково-кишкові розлади: люди з певними шлунково-кишковими розладами (такими як целіакія, виразковий коліт і хвороба Крона) або які зазнали певних хірургічних процедур в шлунково-кишковому тракті (наприклад, гастректомія або резекція кишківника).

Люди з серцевою недостатністю: близько 60% пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю мають дефіцит заліза і 17% мають залізодефіцитну анемію, що підвищує їх ризик смерті.

Залізо один з важливих мікроелементів для організму людини, проте при його нестачі препарати, для лікування повинен призначати лише лікар під контролем рівня феритину в крові. У нас в країні дуже популярно приймати біологічно активні добавки, в тому числі залізовмісні. Однак прийом заліза більш ніж 20 мг/кг з добавок або ліків може призвести до розладу шлунку, закрепів, нудоти, болю в животі, блювоті, особливо якщо препарат приймається на голодний шлунок. У важких випадках (наприклад, одноразові споживання 60 мг/кг) передозування заліза можуть призвести до недостатності внутрішніх органів і систем, коми, судом і навіть смерті. Тому необхідно погоджувати з вашим лікарем прийом навіть біодобавок.

Про важливість заліза в організмі жінки розповіла Наталія Сілімна, кандидат медичних наук, лікар-гінеколог, засновниця освітнього проекту для жінок «Dr.Silina школа жіночого здоров’я».

 

Джерело: OBOZREVATEL

Добавить комментарий