24411782

У Перинатальному центрі Києва з’явився перший в Україні Банк грудного молока. Це дозволить вирішити проблему з годуванням передчасно народжених діток, які неабияк потребують саме грудного молока.

Згідно з міжнародними дослідженнями, завдяки грудному молоку шанси вижити у передчасно народжених дітей збільшується у 8 разів, тривалість перебування в умовах стаціонару – у 2 рази. Також зменшується необхідність застосування медикаментів.

Крім того, матері дітей, які народилися раніше терміну або хворих новонароджених, дуже часто стикаються з проблемами в ініціюванні лактації. Також є ситуації, коли  через складність стану матері (складна операція, хвороба, прийом несумісних з грудним вигодовуванням ліків, важкі інфекції) годування власним молоком є неможливим або небезпечним. У таких випадках забезпечити вразливих дітей більш безпечним і повноцінним джерелом харчування, ніж суміш, здатне донорське грудне молоко.

Немовлята, які вживають донорське молоко замість суміші, з меншою ймовірністю страждають на небезпечні хвороби (некротичний ентероколіт, сепсис, ретинопатію), зменшується ризик непереносимості коров’ячого білка, затримки спорожнення шлунку тощо. Доведено, що діти, які на початку життя отримують донорське молоко, а не штучну суміш, мають кращі показники імунітету, стану кишково-шлункової системи, нервової системи та навіть інтелекту.

«Саме зважаючи на ці дані було прийнято рішення про відкриття першого столичного Банку грудного молока на базі Перинатального центру м. Києва, в якому народжується близько 80% усіх недоношених маленьких киян з критично низькою масою тіла», – пояснив заступник голови КМДА Микола Поворозник.

У Банку грудного молока донорське молоко збирається, досліджується, обробляється і роздається дітям, які мають в цьому потребу за призначенням лікаря. Увесь процес ретельно контролюється на кожному етапі (починаючи з обстеження жінок-донорів, досліджень молока, пастеризації, яка гарантує мікробіологічну безпеку й збереження максимальної харчової цінності, та закінчуючи дотриманням умов зберігання).

Використовувати донорське молоко можуть пацієнти стаціонару Перинатального центру, а також інших лікувальних закладів міста за призначенням лікаря-неонатолога. Тривалість вживання донорського грудного молока також визначають лікарі зважаючи на перспективу спроможності до лактації власної біологічної матері, важкість стану немовляти тощо.

Донором молока може стати лише здорова жінка в період лактації, яка годує власну дитину й вирішила ділитися молоком з немовлятами, які його потребують. Мама-потенційний донор проходить спеціальні обстеження, обов’язкову співбесіду та анкетування зі спеціалістом Банку грудного молока щодо способу життя, історії інфекційних захворювань, поточного стану здоров’я, а також здає необхідні аналізи.

«За час роботи Банку грудного молока (із 1 березня 2019 року) зібрано, досліджено та оброблено близько 40 літрів грудного молока. Понад 20 малюків вже отримали донорське молоко. За спостереженнями лікарів, ці діточки набагато краще набирають вагу, їхній стан швидше стабілізується в порівнянні з ситуаціями вживання суміш», – розповів Микола Поворозник.

 

Джерело: ТСН

Добавить комментарий