015ca60edbf68ede5f02d7fc836b9a5d

19 квітня 2019 року із заходом сонця починається один з найважливіших свят іудаїзму – Песах. Свято починається 14-го числа єврейського місяця Нісан і в Ізраїлі триває – 7 днів, в інших країнах – 8 днів. Перший та останній дні Песаха – святкові, а решта п’ять вважаються напівсвятковими, на які не поширюються закони суботи.

Песах (Єврейська Пасха) – свято, яке відзначається єврейським народом на честь Виходу євреїв із єгипетського рабства й набуття батьківщини. Назва «Песах» походить від івритського слова «пасах», що означає «пройшов повз», «оминув».

Історія свята

Згідно Торі, більше 3 тис. років тому через голод євреї покинули Землю Ізраїлю і переселилися до Єгипту, де жили більше 400 років. Коли чисельність єврейського населення зрівнялася з чисельністю єгипетського, фараон вирішив убити всіх єврейських немовлят чоловічої статі. Один з них – Мойсей – був врятований дочкою фараона, яка його всиновила.

Через багато років Всевишній доручив Мойсею звільнити євреїв. Мойсей звернувся з проханням до фараона, та той не хотів відпускати на свободу євреїв-рабів. І тоді Всевишній наслав на Єгипет «десять страт», остання з них – умертвіння всіх єгипетських первістків.

Всім євреям Мойсей звелів заколоти по ягняті (священна для древніх єгиптян тварина) і його кров’ю окропити двері своїх будинків. За цією позначкою янгол смерті дізнавався в яких будинках живуть євреї і «оминав» їх.

Як свідчить Старий Заповіт, останнє випробування спіткало євреїв, коли вони опинилися біля Червоного моря, води якого розступилися і Мойсею зі своїм народом вдалося перейти на інший берег. Таким чином вони врятувалися від єгиптян, які влаштували погоню за ними.

Традиції

Для євреїв Песах символізує не лише фізичне й духовне визволення, а також прихід весни й відродження природи.

Всі дні Песаху віруючі юдеї вживають в їжу з борошняних виробів лише прісні коржі – мацу. Це данина пам’яті про Вихід євреїв, коли ті в поспіху спекли в дорогу хліб, тісто якого ще не встигло піднятися.

У свято заборонені продукти зі злаків, які встигли забродити. Сім’ї намагаються позбутися до початку свята всіх запасів квасних продуктів (хліб, макарони, печиво, супові суміші), а також очистити від них будинок. Тому склався звичай влаштовувати генеральне прибирання з метою позбутися від слідів квасного (хамец).

Песах починається з пасхальної трапези – Седера. Це сімейна вечеря, яка проводяться у перший та другий дні свята з встановленим порядком дій. «Седер» на івриті означає «порядок».

На Седер прийнято ставити на стіл спеціальний пасхальний посуд і найкрасивіші тарілки, які є в будинку, в центр столу традиційно поміщається блюдо, присвячене Виходу. На нього кладуть мацу; шматочок м’яса або курячу шийку, які символізують пасхальну жертву; тертий хрін – як нагадування про гіркоту рабства; круте куряче яйце, що позначає початок нового періоду в єврейській історії; терті яблука з корицею та горіхами, що імітують глину, з якої євреї ліпили цеглу в Єгипті. Також на стіл ставлять чотири бокали кошерного вина, що символізує обіцянки, дані Богом єврейському народу.

Найважливіша частина Седера – читання великодньої Агади – збірки молитов і співів, що оповідають про Вихід з Єгипту. Урочистій трапезі передують довгі бесіди за столом. У це свято ніхто не повинен відчувати себе нещасним або обмеженим. Кожна єврейська сім’я повинна надати допомогу або сама отримати її.

 

Джерело: УКРАЇНСЬКІ НОВИНИ

Добавить комментарий