flowers_1341687_960_720_650x410

У 2019 році святкування Трійці припадає на 16 червня – п’ятдесятий день після Великодня. Це свято є одним із 12 найбільших християнських свят. День Святої Трійці також називають Зеленими святками, або П’ятидесятницею. Храми і свої житла віруючі прикрашають зеленню та квітами.

Головна традиція свята – прикрашання житла

Українці на Трійцю прикрашають свої оселі гілками з дерев та запашними травами, адже зелень і квіти символізують відродження всього живого на землі.

З цим днем пов’язано багато народних звичаїв і обрядів. День Святої Трійці вважається дуже веселим і радісним святом. Дні перед Трійцею називаються Клечальним або Русальним тижнем, а перші три дні після – Зеленими святами.

Святкування Трійці супроводжується різними обрядами і прикметами, багато з яких збереглися ще з дохристиянських часів. Перед святом потрібно ретельно прибрати своє житло і завершити всі справи. Прикрасити будинок гілками берези, дуба, клена чи, а також ароматними травами – лепехою, м’ятою, полином, мелісою, чебрецем, васильками.

Святкування

На Трійцю забороняється будь-яка праця. Рекомендується відвідати в день Трійці святкову церковну службу, принісши з собою зелений букет з трав і квітів. Також покличте до себе в гості близьких і друзів і приготуйте святковий стіл. Не можна в цей день сумувати, ображатися на когось і думати про погане.

Свято Трійці припадає на той час, коли розпускаються дерева і розквітають квіти. У давнину цей період слов’яни особливо шанували, називаючи його торжеством весни перед початком літа. Цей час краще проводити на природі, брати участь у народних гуляннях та розвагах.

Не варто забувати про прикмети та повір’я на Троїцькі свята. Вважається, що в четвер перед Трійцею русалки виходили з води. Купатися в цей період не бажано, можна потрапити в пута русалок.

Хорошою прикметою було хлопцеві посвататися на Трійцю, тоді життя у подружжя буде щасливе і довге. При освяченні в церкві букетів на них треба пролити кілька сльозин. Вважається, що трави допомагають при недугах і служать оберегом для дому.

Трійця завжди вважалася дівочим святом. В цей день ворожили на судженого, дівчата потайки ходили в ліс і кидали сплетені вінки русалкам, щоб вони послали їм заможних женихів. Ворожіння супроводжувалися піснями та хороводами.

 

Джерело: УНІАН

Добавить комментарий