iw4vpz0h.i1l

День літнього сонцестояння – найдовший день року для жителів північної частини Землі. Він умовно знаменує початок літа на півночі планети і початок зими в її південній півкулі.

Коли відбувається День літнього сонцестояння

У високосні роки літнє сонцестояння припадає на 20 червня, а у звичайні – на 20-е число першого літнього місяця.

У 2019 році літнє сонцестояння відбудеться 21 червня, о 18:54 за київським часом.

А ось в наступному році найдовшим днем року буде 20 червня, оскільки 2020 рік буде високосним.

Тривалість найдовшого дня у році складатиме 17 годин і 33 хвилини. А найкоротша ніч триватиме менше 6,5 годин, що становить лише чверть доби. З цього моменту день почне спадати, а ніч – ростиме, аж до зимового сонцестояння, 22 грудня.

Що означає літнє сонцестояння

Чому день отримав таку назву, адже насправді Сонце в своєму русі по небосхилу не зупиняється ані на хвилину? Справа у тому, що в цей день небесне світило піднімається на найвищу точку над Землею, і здається, ніби воно зависає у зеніті, стоїть і нікуди не рухається.

Насправді День літнього сонцестояння – це астрономічне явище, яке відбувається, коли нахил осі обертання Землі щодо Сонця приймає своє найменше значення – 23,27 градуси. Це означає, що у цей час наша планета максимально розвертається своєю Північною півкулею до Сонця.

Хоча літнє сонцестояння в деякому сенсі й знаменує початок літа, це не самий спекотний день у році, а наша Земля не єдина планета, на якій відбувається це цікаве явище. Наприклад, на Урані, кожен період літнього сонцестояння триває протягом 42-х років, а сонцестояння на Марсі відбувається одразу через кілька днів після того, як у червні це сталося на Землі.

 

Джерело: СЬОГОДНІ

Добавить комментарий