65051825_849559678747354_98763945497591808_n

Отримати подарунок від коханої людини – що може бути краще, особливо якщо подарунок – це шанс бути здоровою? Турбуючись про здоров’я кожної українки, Благодійний фонд «Квітна» звертається до всіх чоловіків з проханням подбати про своїх жінок і відвести їх на обстеження до мамолога. А також фонд провів на своїй сторінці в Фейсбуці розіграш 10 безкоштовних УЗД молочної залози, де учасниками могли стати лише чоловіки, адже саме турбота про здоров’я близької людини – найкращий вияв любові.

Олег Приймаченко, один з переможців розіграшу, подарував обстеження молочної залози своїй дружині Марині. Журналісти Благодійного фонду «Квітна» розпитали переможницю конкурсу, наскільки важливо для жінки відчувати турботу коханої людини та що вона відчувала, отримавши від чоловіка такий незвичайний подарунок. А також ми поспілкувалися з Олегом, який розповів, чому вирішив взяти участь в акції.

Олег Приймаченко:

Я часто чую, що рак молочної залози – найпоширеніше захворювання серед жіночих онкологій і щоб запобігти його появі, потрібно регулярно обстежуватися.

Тому коли я побачив у Фейсбуці, що проходить така акція, відразу подумав про Марину, оскільки для мене дуже важливо, щоб вона була здоровою. Адже вона не лише моя кохана людина, вона ще й мама наших діток, і від того як вона себе почуває також залежить клімат і атмосфера у сім’ї.

 

Марина, як Ви ставитеся до подарунків у вигляді медичних обстежень?

Всі подарунки і сюрпризи, які мені роблять близькі люди, я приймаю з глибокою вдячністю. Але найбільш цінні для мене емоції і враження, а не матеріальні речі. Тому, коли мій чоловік зробив такий сюрприз як безкоштовне обстеження молочних залоз, мені було дуже приємно, тому що він проявив турботу про моє здоров’я.

Для мене УЗД молочних залоз – стандартне обстеження, яке має регулярно проходити кожна жінка. У моєму випадку, це потрібно робити раз на півроку, оскільки у мене є незначні патології. Але мій останній раз був більше року тому, коли я готувалася до планування вагітності. А зараз, коли я вже мама, знайти час і кошти для профілактичного обстеження складніше. Тому такий подарунок мені був дуже потрібний. Тим більше, що так ти вже не відкрутишся, а підеш до мамолога обов’язково.

Взяти участь в акції БФ «Квітна» було рішення Вашого чоловіка, чи Ви його попросили про це?

Я навіть не знала, що проходить така акція. А коли мені повідомили, що я виграла безкоштовне обстеження грудей, то навіть засумнівалася в реальності ситуації. Повірила лише коли чоловік підтвердив, що взяв участь і відзначив мене для проходження УЗД. Тобто це був не тільки потрібний, але й несподіваний подарунок.

Як Ви вважаєте, чому більшість українок не обстежуються у маммолога регулярно?

Напевно, тому що приділяють більше часу іншим, ніж собі. Ми не звикли прислухатися до сигналів свого організму. Часто як буває, турбує щось, а ти думаєш: «Нічого страшного, поболить і пройде». Але, звичайно, це неправильно. Адже якщо захворювання виникло, то на ранніх стадіях шанси одужати дуже хороші. І це набагато дешевше. А фінансовий аспект для українців займає дуже вагоме місце. Якби це було обов’язковою і безкоштовною процедурою для всіх жінок, то навіть ті, які відкладають або бояться, все одно б проходили обстеження. Це дозволило б зберегти життя багатьом людям.

Вас ніхто не змушує йти до мамолога, але все ж Ви радієте можливості пройти обстеження молочних залоз. Що Вас мотивує проходити скрининги грудей?

В першу чергу, це приклади з життя. У мене є подруга, яка хворіла на рак. Дякувати Богу вона одужала, але їй було дуже важко як фізично, так і матеріально. Гроші на її лікування збирали всім світом. Тому, знаючи через що їй довелося пройти, починаєш відповідальніше ставиться до свого здоров’я. Та й, звичайно, багато інформації про рак в інтернеті, тих же соціальних мережах та ЗМІ, що теж впливає на рішення пройти обстеження.

Що Ви відчували, коли прийшли до мамолога?

Спочатку хвилювалася, оскільки я знала про свої проблеми. З одного боку, сподівалася, що після пологів проблеми пішли самі, як буває, а з іншого боку, хвилювалася, щоб вони навпаки не розпочали прогресувати. На жаль, мої патології нікуди не поділися. Лікар їх відразу виявив, розповів, що все в межах норми й потрібно регулярно перевіряти динаміку змін. Також він детально розповів про мою ситуацію, заспокоїв і розповів про можливі методики лікування у разі погіршення. Нічого страшного немає, але забувати або ігнорувати це не можна.

А Ваші близькі й рідні проходять обстеження молочних залоз?

Так. Моя мама раз на два роки робить мамографію, але їй обов’язково потрібно нагадувати про це, інакше вона завжди знайде причину відтягнути візит до лікаря. У житті ж як, мами про нас думають, а про себе немає часу. Тому, подорослішавши, настає наша черга думати про них.

Що б Ви порадили жінкам, які бояться проходити обстеження молочних залоз?

Боязко лише до того моменту, поки ти не переступив поріг кабінету. Потім вже немає чого боятися. Але зробити цей крок потрібно, тому що необхідно думати не тільки про себе, а й про своїх близьких, яким буде дуже погано без тебе. У нас же жінки бояться, що якщо у них виявлять щось погане, то лікуватися дорого й сім’я цього не потягне. Тому вибирають нічого не знати. А необхідно вибирати життя, навіть якщо у тебе є рак. Тим більше, що він добре лікується на ранніх стадіях. Але в більшості випадків раку немає і часто достатньо проліковати захворювання, щоб попередити онкологію.

Добавить комментарий