2174367509_1597714977036897_4708264276542881792_n

Кожна українка має свій рецепт краси та здоров’я, але одним із його інгредієнтів обов’язково є профілактичне обстеження молочних залоз. Аби привернути увагу українок до методів збереження краси й здоров’я грудей, а також профілактики раку молочних залоз, Благодійний фонд «Квітна» спільно з медичною мережею R + Medical Network розіграв дві безкоштовні консультації мамолога + УЗД грудей.

Однією з переможниць конкурсу стала справжня красуня Юлія Ліпкович, яка має активну соціальну позицію та дотримується правил здорового способу життя. Жінка розповіла журналістам Фонду про свій досвід у профілактиці захворювання й поділилася основними правилами турботи про здоров’я.

Щодня в засобах масової інформації та соціальних мережах я чую десятки повідомлень, що хтось захворів на рак, збирає гроші на дороге лікування та потребує будь-якої іншої підтримки для себе або близьких родичів. І кожного разу це історія боротьби за життя.

На жаль, неможливо фінансово надати допомогу кожному, але можна розказати, порадити та на власному прикладі показати, що попередити та вберегтись від біди можливо. Розумію, що знайти час та можливість на обстеження в досить активному сьогоденні складно, та на сьогодні – це must have, як похід на манікюр, до перукаря, на кінопрем’єру або на каву з друзями.

 /Я дотримуюся елементарних правил здорового способу життя – веду  календар відвідувань мамолога й гінеколога, слідкую за щепленнями/

Турбота про своє здоров’я повинна починатися не тоді, коли біда трапиться у когось з оточення або у самої жінки, а з профілактики хвороби. Потрібно діяти на випередження. Для прикладу, я дотримуюся елементарних правил здорового способу життя – веду календар відвідувань мамолога й гінеколога, слідкую за щепленнями. Для мене це обов’язковий ритуал.

Вперше я потрапила до мамолога з метою профілактики у тридцятирічному віці й відтоді один раз на рік регулярно відвідую лікаря, роблю УЗД молочних залоз та проводжу самоогляд грудей.

Не всі жінки про це знають, але обстежувати молочні залози та відвідувати лікаря-мамолога потрібно регулярно, починаючи з двадцятирічного віку. До сорока років достатньо робити УЗД грудей, якщо, звичайно, у жінки все гаразд і лікар не призначив інше, після сорока – мамографію. А от самостійно оглядати груди жінка повинна щомісяця, стоячи перед дзеркалом або у душі.

/Раджу всім піклуватися про себе, відвідувати лікарів, читати інформацію про здоров’я, відслідковувати, де можна пройти обстеження, скільки це коштує й коли його можна зробити безкоштовно/

Це лише профілактика, але якщо у людини з’явиться пухлина, то такі обстеження дозволять виявити її на ранній стадії та успішно вилікувати. Якщо жінка, скажімо, не відвідує лікаря й не турбується про своє здоров’я, то потім, на останніх стадіях, дуже важко врятувати не лише молочні залози, а й життя людини. Тому я раджу всім піклуватися про себе, відвідувати лікарів, читати інформацію про здоров’я, відслідковувати де можна пройти обстеження, скільки це коштує й коли його можна зробити безкоштовно, якщо є така можливість.

Наприклад, я підписана на сторінку Благодійного фонду «Квітна» у Facebook, де часто читаю інформацію на тему здоров’я. Переглядаючи стрічку новин Фонду, дізналася про розіграш безкоштовних обстежень у мамолога. Звичайно, я скористалася можливістю і взяла участь у конкурсі. В результаті виграла УЗД грудей та консультацію лікаря в клініці R+. Я вже пройшла обстеження й дуже задоволена, що з моїми грудьми все гаразд. У мене залишилося приємне враження від візиту до цього медичного центру. Тут гарне обладнання, приємний персонал і кваліфіковані лікарі, які відповіли на всі мої запитання, навіть не по темі, а ціни, не дивлячись на високий рівень обслуговування, досить прийнятні. І незабаром я планую завітати в R+ вже з іншим питанням.

74214484_414143002584242_8357378025775431680_n

/Турбуватися про своє здоров’я – це, перш за все, відповідальність самої людини, а вже потім лікаря/

Я вважаю, що турбуватися про своє здоров’я – це, перш за все, відповідальність самої людини, а вже потім лікаря. Так, сімейний лікар повинен нагадувати жінкам про профільні обстеження, але лише від неї самої залежить піде вона до мамолога чи ні, буде вона робити самоогляд грудей чи ні.

Інформації про профілактику захворювання у вільному доступі досить багато. Не потрібно йти до бібліотеки й щось вишукувати у книжках, все на поверхні: статті й відео в інтернеті, соціальна реклама на білбордах. Мене, наприклад, дуже чіпляє меседж «Ще ніхто не помер від дедлайну. Відклади роботу — сходи до мамолога».

Зараз досить популярними є безкоштовні онлайн тести, задля визначення схильності людини до онко захворювань. Розпочати можна з цього, але не забувати, що це – додаткова інформація, яка не відміняє відвідування лікаря.

/Жінки не перевіряються у мамолога, аргументуючи це браком коштів. Але це просто відмовка/

Часто жінки не перевіряються у мамолога, аргументуючи це браком коштів. Але це просто відмовка. Зі свого досвіду знаю, що отримати консультацію можна й у державній клініці. Так, доведеться почекати в черзі, але краще виділити один день на рік на обстеження, ніж потім проходити дороге й досить тривале лікування.

Також кожна мама, яка намагається прищепити культуру правильної турботи про здоров’я своїм дітям, повинна пам’ятати, що це можна зробити лише на власному прикладі.

Важливо, щоб і чоловік піклувався про свою дружину. І турбота не повинна обмежуватися придбанням нової шуби чи нових черевиків. Дбати про жінку потрібно у всіх сферах життя, особливо в питаннях здоров’я. Наприклад, чому б чоловіку не подарувати своїй дружині страховий поліс на 8 березня. Це турбота в дії. В такому випадку жінка обов’язково пройде всіх лікарів, оскільки сімейний бюджет вже витрачено, й знатиме, на що звернути увагу, аби попередити розвиток захворювання й жити щасливо зі своєю родиною.

Інколи страховку надають і на роботі. Я знаю, що багато міжнародних і деякі українські компанії забезпечують своїх працівників полісами, куди входять: безкоштовний візит до гінеколога, мамолога, терапевта, деякі аналізи та щеплення.

/Можливостей перевірити здоров’я своїх грудей багато і всі відмовки в цьому питанні недоречні/

Тому, насправді можливостей перевірити здоров’я своїх грудей багато і всі відмовки в цьому питанні недоречні.

70206832_545126636055244_5033231457892433920_n

Окрім обов’язкових скринінгів, аби мінімізувати ризики захворіти на рак, я дотримуюсь таких правил здорового способу життя:

  • Починаю свій день зі склянки води. І впродовж дня, обов’язково, випиваю близько двох літрів простої води;
  • Намагаюся спати не менше семи годин. Важливим правилом є – лягати спати й прокидатися в різні дні;
  • Не палю. По-перше, це шкідливо, по-друге, дорого, по-третє, вже немодно;
  • Не зловживаю алкоголем;
  • Слідкую за вагою тіла;
  • Захищаю свою шкіру сонцезахисними засобами й взагалі уникаю прямих сонячних променів;
  • Займаюся спортом та багато ходжу пішки;
  • Надаю перевагу рослинній їжі та зелені, аніж їжі тваринного походження;
  • Не вживаю газованих напоїв, снеків та їжі з фаст-фудів;
  • Замінила цукор на мед. Спочатку не вірила, що це можливо, але в мене вийшло;
  • Мінімізувала вживання солі та солодощів;
  • Повністю відмовилася від продуктів із переробленого м’яса (сосиски, ковбаси, бекон);
  • Не розігріваю їжу в пластиковому посуді у мікрохвильовці;
  • З метою профілактики відвідую лікарів не рідше ніж раз на рік;
  • Намагаюся частіше усміхатися;
  • У вільний час надаю перевагу читанню цікавих книжок, а не інтернету.

Бути здоровою можливо. Просто піклуйтеся про себе вже зараз та живіть чудовим життям на повну.

Добавить комментарий