основа

У кожного продукту свій «зірковий час» коли він містить найбільшу кількість корисних вітамінів та поживних речовин, а також найкраще смакує.

У зимовий період через «морозні» стреси, зменшення сонячного світла й зниження рухливості наш організм змінює свої гастрономічні вподобання. Аби задовольнити його вимоги ми повинні надавати перевагу продуктам, багатим на вітаміни групи В, D, А, С, Е та Р.

В грудні та січні цих вітамінів найбільше міститься в таких продуктах:

  • Цибуля-шалот

Цибуля-шалот містить майже весь спектр корисних вітамінів, білків та амінокислот, а завдяки довгому терміну придатності є незамінним продуктом у холодну пору року.

Натрій і калій, які входять до її складу, покращують стан кровоносних судин і нормалізують тиск, зміцнюють кістки, зуби, волосся та нігті. Шалот сприяє розщепленню їжі, покращує обмін речовин, виводить із організму шлаки і холестерин.

Особливо цінною ця цибуля є завдяки високому вмісту вітаміну С, який є незамінним у боротьбі з вірусами та інфекціями взимку.

  • Горіхи

Горіхи – концентроване джерело вітамінів, мінералів та клітковини. Вони актуальні у будь-яку пору року, та особливо корисні взимку, коли через мороз та вітер шкіра потребує вітаміну Е для захисту як зовні, так і з середини. Вітамін Е, що міститься не лише в горіхах, а й насінні, печінці та лососі, найкраще справляється зі стресами, насичує мозок киснем і знижує ризик нервових розладів.

Окрім цього горіхи добре відомі своїми протираковими властивостями. Важливо їх вживати щодня в сирому вигляді невеликими порціями.

капуста

  • Брюссельська капуста

Незважаючи на високий вміст корисних вітамінів та мінералів, брюссельська капуста – низькокалорійний, дієтичний продукт.

Регулярне вживання капусти двічі на тиждень істотно покращить роботу серця, покращить зір, уповільнить процеси старіння та підвищить імунітет.

  • Кроляче м’ясо

З настанням холодів наш організм особливо сильно потребує білка. Ідеальним продуктом, багатим на білок і низькокалорійним водночас є кроляче м’ясо, яке також містить вітаміни С, В2, В12, залізо, фосфор, калій, фтор та марганець. Та головний козир цього м’яса – низький відсоток холестерину. Не даремно кроляче м’ясо рекомендують маленьким дітям, людям, які дотримуються дієтичного харчування та активно займаються спортом.

  • Сібас

Ця морська риба з ніжним м’ясом припаде до смаку кожному. Та окрім смакових якостей, сібас цінний вмістом таких вітамін як: А, D, К, РР, Е, С та незамінним для людського організму омега-3. Водночас риба має лише 99 ккал на 100 г продукту, з яких 72 ккал припадають на білки та лише 27 ккал на жири. Йод, кальцій, магній, калій, селен, цинк, хром та залізо – мікроеліменти, якими збагачений сібас, чудово засвоюються організмом і сприятимуть зміцненню імунітету, покращенню стану волосся, нігтів та кісток. Саме тому з настанням зими вживати цю рибу напрочуд корисно для нашого організму.

  • Цитрусові

Вже традиційно в грудні та січні українці надають перевагу апельсинам та мандаринам, а не грушам та яблукам. Все тому, що в зимку у цитрусових багато вітамуну С, а українські фрукти в цей час вже втрачають корисні мікроелементи.

  • Ківі

Особливої уваги потребує ківі, в якому кількість вітаміну С значно вища ніж у цитрусових. Також зелений фрукт містить фолієву кислоту В9, піридоксин В6, вітамін Е, залізо, йод, цинк, марганець, калій, кальцій та фосфор. Та головне, завдяки своїй кислоті, у ківі на довго утримуються корисні мікроелементи.

гранат

  • Гранат

Гранат містить цілу аптечку корисних вітамінів та мікроелементів, серед яких: С, В6, В12 та Р. Цей соковитий фрукт допомагає при простудних захворюваннях, тому взимку є незамінним. Також гранат зміцнює імунітет, покращує настрій, наповнює організм енергією та покращує еластичність судин.

  • Авокадо

Цей заморський фрукт вже встиг підкорити серця й шлунки українців і користується великою популярністю упродовж усього року. Та взимку він набуває особливої користі, оскільки, дозріваючи в Ізраїлі саме в цей період, майже одразу потрапляє на полиці наших супермаркетів. Авокадо відоме великим вмістом вітамінів А, В, С, D, Е та РР, олеїнової кислоти, калію, натрію, кальцію, магнію та фосфору.

Добавить комментарий