rizdvo_9b4a8

День народження Господа нашого і Спасителя – Різдво Христове – одне з найвеличніших свят, яке відзначається усіма християнськими церквами світу (православними, католицькими, протестантськими), багатьма державами світу, організаціями, спільнотами, родинами.

За Григоріанським календарем святкування припадає на 25 грудня, за Юліанським – на 7 січня. Більшість християн усього світу величають народження Сина Божого 25 грудня. І це – не лише католики, а й протестанти, яких більшість у США та Європі, православні США, Канади, Греції, Туреччини, Румунії, Болгарії, греко-католики Канади та інших країн. За юліанським календарем – Росія, Казахстан, Киргизстан, Сербія, Грузія, а також Україна.

Третій рік поспіль в Україні святкують Різдво Христове 25 грудня та 7 січня. У 2019 році католицьке Різдво припадає на середу. В цей день в місті Віфлеємі народився син Божий Ісус Христос.

Історія свята

Схід першої вечірньої зорі в ніч на 25 грудня знаменує собою народження Сина Божого. Маленький Христос з’явився на світло в печері, де пастухи переховувались з худобою від негоди. Світ дізнався про те, що народився Спаситель від янголів, які сповістили пастухів.

Волхви, які прямували за світлом яскравої зірки, принесли Сину Божому свої дари – ладан, золото і миро. Саме сцена народження Христа стала головним символом свята Різдва.

katolicheskoe-rojdestvo

Церковні традиції

Однією з головних традицій є Адвент – період покаяння, який триває чотири тижні до свята. Віруючі в цей час сповідаються, щоб з чистим серцем брати участь в Різдвяних богослужіннях і прийняти Причастя, а духовенство одягається в шати фіолетового кольору.

У храмах біля вівтарів встановлюється вінок з чотирма свічками. В кожну неділю Адвенту запалюється по одній свічці. Кругла форма вінка символізує вічність, а його зелений колір – надію.

Святкування починається зі сходом першої вечірньої зорі і триває протягом восьми днів. У ці дні віруючі християни згадують святих.

Різдвяний час продовжується аж до свята Хрещення, яке в римсько-католицькому календарі відзначається в першу неділю за Богоявленням (6 січня).

Святвечір

На Святвечір або Вігілій (від латинського vigilia, – пильнування) прикрашають ялинки і встановлюють ясла, а хто не встиг посповідатися, йде до церкви.

На святкову вечерю подають пісні страви. У центрі столу ставлять освячений прісний хліб.

Перед початком вечері глава сім’ї читає уривок з Євангелія від Луки про народження Ісуса Христа. Потім всі присутні беруть зі столу хліб і діляться ним один з одним, бажаючи  миру і добра. Після цього починається вечеря Святвечора.

У Святвечір за столом залишають одне вільне місце. Цей знак пам’яті про близьких і дорогих людей, які не можуть в цей день зустріти свято разом з сім’єю.

Після вечері вся сім’я йде на месу.

1510646061-7056

Що не можна робити на католицьке Різдво

В першу чергу, не можна фізично працювати: краще таку працю відкласти на потім або зробити все заздалегідь. Також не можна шити. Багато вірять, що рукоділля в церковні свята загрожує раптовою сліпотою або глухотою.

Не можна на католицьке Різдво ходити в ліс на полювання. Раніше вважалося, що в такий святий день мисливець загине від холоду або стане жертвою того, на кого полює. Не варто економити на святі. Чим більше витрачено грошей на пристрій різдвяного свята, тим більший достаток чекає сім’ю в найближчому році.

Не можна сідати за різдвяний стіл у вживаному одязі, інакше чекає невдача, а також надягати чорне, інакше прийде біда.

Не можна лихословити, сперечатися або сваритися, особливо за столом.

Не можна до сходу першої зірки обідати: тільки дітям дозволено перекус.

Також треба пам’ятати, що католицьке Різдво — родинне свято, яке треба провести в святковій атмосфері і не забувати про доброту і милосердя по відношенню до інших людей.

105226

Не зважаючи на вибір у даті святкування Різдва, головне – знати, що в ці дні Господній Син був посланий Богом на землю задля спокутування гріхів і спасіння людства. І що його народження поділило історію на «до нашої ери» та «нашу еру». Українці вже сотні років попри все бережуть традиції і звичаї, трепетно ставляться до всього духовного, що отримали у спадок, удосконалюють і розвивають його. І Різдво Христове – яскраве тому підтвердження.

 

Джерело: ФАКТИ

Добавить комментарий