ікеріке

У минулому році на грип та ГРВІ в Україні перехворіло понад п’ять мільйонів людей, 391 хворий помер. У цьому епідсезоні очікується циркуляція трьох штамів вірусу, в тому числі і смертельний H1N1

З початку жовтня МОЗ України почало моніторинг ситуації із захворюваністю на грип та ГРВІ в країні. На сьогоднішній день вже було зафіксовано 153 тисячі випадків захворювань, а 3700 чоловік були госпіталізовані. 75% тих, хто потрапив до лікарні — діти, розповідає завідувачка ДУ «Український центр грипу та гострих респіраторних інфекцій Міністерства охорони здоров’я України» Тетяна Дихановская.

«Епідемічні пороги ще не перевищені. Якщо і є реєстрація підвищеної захворюваності — вона йде за рахунок респіраторної групи інфекцій », — каже Дихановская.

За її словами, умови для поширення вірусних інфекцій створює початок навчального року, через якого діти тісніше контактують один з одним, а також закінчення відпускного сезону, що особливо впливає підвищення рівня захворюваності в мегаполісах.

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), в епідеміологічної сезоні 2016-2017 року в Україні будуть циркулювати три штами вірусу грипу: H3N2 різновиди Гонконг, H1N1 і B. Групи ризику для кожного з них різні. Так, якщо штами H3N2 і В становлять небезпеку для дітей і людей, старших за 60 років, то H1N1 загрожує молодим працездатним людям, розповідає головний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська.

pre_20160114_c_dod_b_1

«Штам H1N1 має зовсім інші групи ризику, і він небезпечний для працездатного молодого населення — хворі з надмірною масою тіла, пацієнти з цукровим діабетом, бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, люди, які тривалий час приймають ацетилсаліцилову кислоту в зв’язку з кардіологічними проблемами. У них ризик важкого перебігу захворювання в разі інфікування H1N1 дуже високий », — каже Голубовська.

За словами інфекціоніста, найнебезпечнішим з цих трьох штамів є H1N1. Цей грип здатний викликати первинну пневмонію, яка далі супроводжується розвитком гострого респіраторного дистрес-синдрому — набряку легенів — захворювання, що має дуже високу смертність у всьому світі.

«Решта сезонні штами вірусу грипу небезпечні для дітей і літніх людей, і основні ускладнення — іноді може бути ураження ЦНС, в невеликій кількості випадків серозні менінгіти, але вони не стільки небезпечні при грипі. Може бути поразку периферичної нервової системи в більш пізні терміни, навіть тижні через три після закінчення самого грипу — поліневрити. Найбільше бактеріальних ускладнень — отити, синусити, бактеріальні пневмонії », — зазначила Голубовська.

Оскільки циркулювати будуть всі три штами, заразитися можна будь-яким з них. У минулому році в Україні домінував H1N1. У минулому епідеміологічному сезоні на грип та ГРВІ перехворіло 14,9% населення України — 5,8 мільйона чоловік, повідомляють у МОЗ. В цілому захворюваність по країні зросла на 12%. 259 тисяч чоловік були госпіталізовані. За весь минулорічний епідсезон було зафіксовано 733 випадки важкої гострої респіраторної інфекції, 391 людина померла.

Як було встановлено, 62,9% померлих від грипу в минулому році перебували в групі ризику. Більш того, жоден з них не була вакцинована. В цілому, щеплення від грипу в минулому році зробили тільки 0,3% населення. При цьому, за словами медиків, вакцинація — найнадійніший спосіб уберегтися від хвороби.

Як повідомила заступник міністра охорони здоров’я України Оксана Сивак, станом на сьогоднішній день, реєстрацію в Україні пройшли три вакцини проти грипу, одна з них вже є в аптеках. Решта дві надійдуть у продаж до кінця жовтня.

Захворіти на грип після вакцинації теж можна, але хвороба проходитиме легше, розповідає завідувачка Центру грипу та ГРВІ Тетяна Дихановская.

«Якщо людина була провакцинованими і він захворіє — він не помре. Захворювання буде проходити в легкій формі і без ускладнень », — сказала вона.

Ще одним способом уникнути серйозних наслідків грипу є своєчасне звернення до лікаря — не тільки в перші дні хвороби, а й навіть в перші години. У минулому році середній час надходження в стаціонар був на 5-10 день захворювання, а то і пізніше. Завдяки інформаційній кампанії люди стали звертатися до лікаря в середньому на 2-5 день хвороби, зазначає інфекціоніст Ольга Голубовська.

Добавить комментарий