12

Денис Помінчук, мамолог і хірург-онколог вищої категорії, розповів, як попередити захворювання молочної залози.

Сьогодні таких жінок в Україні 165 тисяч, а до 2020 року буде понад 200 тисяч. Кожна четверта жінка зветається до лікаря запізно. Половина жінок помирає в перший же рік після виявлення у них раку грудей. Кожен день в Україні від раку грудей помирає 22 жінки. Причина такої високої смертності — занадто пізня діагностика захворювання.

Але є і хороша новина — у 90% випадків рак молочної залози повністю виліковний на ранніх стадіях.

Денис Помінчук, мамолог клініки Верум, хірург-онколог вищої категорії, кандидат медичних наук рекомендує всім жінкам почати піклуватися про себе прямо сьогодні.

На жаль, рак грудей вийшов в лідери серед інших захворювань, і щорічно забирає життя 8 тисяч українок. Це трагедія для багатьох тисяч сімей. Прості правила для кожної жінки такі: самоогляд і відвідування лікаря раз на рік! Знайдіть 10 хвилин на самоогляд раз на місяць і трохи часу на відвідування лікаря раз на рік. Відвідати лікаря займе менше ваших хвилин, ніж ви проводите в кабінеті манікюру або у перукаря».

Три простих правила, щоб убезпечити себе

Раз на місяць проводьте самоогляди

Якщо ви помічаєте зміни в формі, кольорі або структурі молочної залози, можете намацати ущільнення — це привід звернутися до лікаря. Це досить робити раз на місяць вдома перед дзеркалом.

Раз на рік обов’язково відвідуйте мамолога та гінеколога

У 95% випадків хвороба не дає про себе знати. Тому порушення може виявити тільки фахівець. Профілактичні огляди у гінекологів або мамологов раз на рік — обов’язкові для всіх жінок після 18 років.

Раз на рік обов’язково робіть мамографію або УЗД молочних залоз

Якщо вам від 20 до 39 років, я рекомендую проводити УЗД грудей. Зазвичай, це робиться на 5-10 день циклу. Після 40 років — обов’язково більш точне дослідження — мамографія. Воно дозволяє отримувати більш точні результати, незалежно від дня циклу. Таке профілактичне дослідження можна проводити раз в 1-2 роки, але якщо у жінки є схильність, наприклад, в сім’ї були випадки онкологічних захворювань, мамографія раз на рік — обов’язкова.

Джерело

Добавить комментарий